Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

'Melk per kilo fosfaat wordt sturend kengetal'

Uden - De melkproductie per kilo fosfaat wordt hét nieuwe sturende kengetal in de melkveehouderij.

Dat betogen Harm Wientjes en Gé Backus van DLV  in een opinie-artikel in Boerderij Vandaag. Door de invoering van fosfaatrechten zal de sturing richting het economisch optimum veranderen, stellen ze vast. De meest schaarse productiefactor wordt altijd zo goed mogelijk benut en dat is de ruimte om fosfaat uit te stoten.

Bedrag

Volgens de adviseurs gaat elke kilo fosfaatproductieruimte jaarlijks €47 kosten, wat neerkomt op €2.000 per koe. Ze komen op dit bedrag op basis van de gemiddelde kosten die melkveehouders eerder maakten voor het leasen van melkquotum, te weten 5 cent per procent vet. In de praktijk kunnen veehouders straks een mix van mogelijkheden tot groei inzetten, die per bedrijf verschilt en uiteraard afhankelijk is van de regels waar staatssecretaris Dijksma mee komt. Sturen via BEX is het goedkoopst, gevolgd door de productieverhoging per koe. Aanschaf van rechten - fosfaatrechten dan wel dierrechten- is veruit de duurste optie.

Laatste reacties

  • massan

    Wat een onzin. Ik zou kiezen voor een systeem kiezen dat nog ingewikkelder is en nog meer geld kost voor de boer. DLV-voorlichers blijven dan in ieder geval werk houden.
    Wat mij vooral stoort is dat onze overheid de melkveehouderij heel hard heeft gestimuleerd en nog stimuleert om duurzame stallen te bouwen door flinke subsidies te verstrekken. Eerst flink subsidies verstrekken en daarna zeggen dat je niet aan de voorwaarden voldoet om je stal vol melkkoeien te zetten. Dit is toch het toppunt van een onbetrouwbare overheid. Maak jullie je daarvoor maar eens hard beste DLV-voorlichters. Maar ja, dat zal niet gebeuren want dit brengt bij jullie geen geld in het laatje.

  • peter1939


    en zo jaagt dlv de prijs alvast omhoog.....

Of registreer je om te kunnen reageren.