Pluimveehouderij

Nieuws 9 reacties

Transparantie in handel productierechten pluimvee

Productiemarkt.nl is een nieuw handelsplatform dat zorgt voor transparantie in de handel in pluimveerechten. Koper en verkoper handelen zelf, zonder een makelaar, bemiddelaar of tussenpersoon.

Met dit doel heeft Erwin Westerhof, vleeskuikenhouder in Dalfsen, Productiemarkt.nl opgericht.

Rechtstreeks contact koper en verkoper

Op deze website, die al 3 maanden online is, maar waar maandag 4 maart ruchtbaarheid aan gegeven is, kunnen pluimveehouders onderling hun pluimveerechten verhandelen (verkopen of verleasen). De website doet niet meer dan vraag en aanbod vermelden en bij elkaar brengen. Koper en verkoper kunnen via de website rechtstreeks contact met elkaar leggen. Als ze het met elkaar eens zijn geworden, moeten ze transactie zelf afronden en melden bij ROV.nl. Productiemarkt.nl biedt daarvoor wel een standaard overeenkomst aan.

€ 75 per geslaagde transactie

Westerhof heeft Productiemarkt.nl opgericht uit onvrede over de bestaande manier van handelen in productierechten via handelaren, over de soms snel veranderende vraagprijzen en soms forse marges van de handelaren voor hun bemiddeling. Productiemarkt.nl vraagt van koper en verkoper € 75 per geslaagde transactie.

Ook handel in varkens- en fosfaatrechten

Westerhof heeft er zich over verbaasd dat je alles via internet kunt kopen en verkopen, maar dat er geen onderlinge handel was in productierechten. En over het gebrek aan transparantie bij de handel in productierechten. Naast pluimveerechten is ook handel in varkensrechten en fosfaatrechten mogelijk.

Al 30 inschrijvingen

Op de eerste dag na het bekend maken van Productiemarkt.nl zijn er al 30 inschrijvingen en accounts aangemaakt. Dat is nodig om er te kunnen handelen.

Zo werkt handelsplatform Productiemarkt.nl:

Laatste reacties

 • Maas1

  Leuk zo'n systeem van mij mogen die dier productie rechten morgen afgeschaft worden.De stenen van je onroerend goed worden door dat politieke gebakken lucht stelsel alleen maar minder waard! Het zuigt de sector bovendien leeg en de actieve pluimveehouder wordt daardoor een rechtstreekse financier van het verzorgingshuis!

 • Almagro

  Maar bovenal wordt die zg. "actieve pluimveehouder" enigsinds geremd in zijn niet te beteugelen drang naar zelf destructie door ongebreidelde groei in de race to the bottom.

 • Tuig

  Precies, laat de rechten maar mooi blijven. Anders komen er weer veel kipjes bij, dat er geen afzet voor voor de eieren is boeit sommige pluimveehouders niet.

 • Maas1

  @Almagro het is de vraag wat je onder destructie verstaat! De race naar de bodem vind veel plaats onder het huidige systeem.Ook voor segmenten ontstaat een race naar de bodem.Dat heeft te maken met het verdien model er blijft te weinig marge achter in de keten. Het systeem in vele vormen moet voor ons werken,het systeem werkt niet voor ons maar tegen ons en dat moet veranderen!

 • Almagro

  "@Almagro het is de vraag wat je onder destructie verstaat"
  - onder destructie versta ik oa. remmen los, rechten eraf en gaan voor de laagste prijs om daarna te constateren dat we links en rechts zijn ingehaald met vlees en eieren uit Oekraïne .
  "er blijft te weinig marge achter in de keten"
  - er zit genoeg marge binnen de keten, alleen gaat de handel en industrie ermee vandoor. De enige reden waarom de eieren op dit moment relatief duur zijn is omdat ze er niet zijn. Er zitten te weinig hennen om aan de grote vraag naar eieren te voldoen. Hou met z'n allen een paar vrachtjes eieren achter en binnen een week vliegt de prijs omhoog. En zorg dat de pers met camera klaar staat wanneer de handel met de Oekraïnse en Poolse rommel de poort binnen draait.

 • Maas1

  @Almagro het is ook van het ene uiterste in het andere uiterste is het niet! Prima als je het zo ziet.
  Er is dus blijkbaar genoeg marge in de keten moet ik daar uit concluderen dat het verdien model er niet toe doet?
  Jij kiest er voor om een paar vrachtjes eieren vast te houden en te camera te pakken als zich iets voor doet wat jou verdien model onder druk zet! is het niet..
  Trek dan nooit meer aan de bel als het niet meer gaat.Ik kies liever voor verandering van de systemen en niet voor een sterfhuisconstructie op de langere termijn. Maar goed jij kiest hier voor mijn zegen heb je.succes er mee!

 • Almagro

  Dank u, en jij ook veel succes met de "verandering van de systemen"

 • HeinCarien

  We hebben gezien hoe het de rundveehouders vergaan is toen de melkquota eraf gingen........ niemand blij.....

 • Maas1

  @Almagro ik maak me geen illusies dat systemen veranderen.Vanaf het jaar 2000 horen we al niet anders dan van een beter verdien model ook nu weer. Nee dat gaat niet veranderen de minister geeft nu al aan dat ze gefaald hebben als Nederland voedsel importeur wordt,dat spreekt toch boekdelen. Voor ons betekent dat een krimpende en een beroepsgroep waar je je de vraag kunt stellen wie wil dit eigenlijk nog langer doen,nu maar zeker in de toekomst als dat überhaupt al mogelijk is met het wurg systeem. Voor ons komt dat over dat er geen beleid gemaakt wordt,maar de uitwerking is...dit is het beleid!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.