Pluimveehouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:25 jul 2017

Verboden middel in eieren: zeven pluimveebedrijven op slot

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zeven pluimveebedrijven geblokkeerd in verband met het gebruik van het voor pluimveebedrijven verboden middel fipronil.

Het gebruik hiervan is niet toegestaan in de pluimveesector. Van vier van deze zeven bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald, omdat het middel bij deze bedrijven in de eieren is aangetroffen.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Volgens de NVWA is er echter geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wie een ei eet met de concentraties fipronil zoals die nu zijn aangetroffen, zal niet direct ziek worden zegt een woordvoerder van de NVWA. Bij langdurige inname is de stof wel schadelijk.

NVWA onderzoekt geen andere pluimveebedrijven

De zeven geblokkeerde bedrijven bevinden zich verspreid door Nederland. Zij mogen voorlopig geen eieren, kippen en mest afvoeren van hun bedrijf. Een strafrechtelijk onderzoek is gaande. In verband daarmee wil de voedselautoriteit weinig details vrijgeven. De NVWA onderzoekt op dit moment geen andere pluimveebedrijven in verband met deze zaak.

Eerste signalen kwamen uit België

De zaak kwam aan het rollen door signalen uit België. Ook daar is het middel aangetroffen in eieren. Dat ging overigens om eieren van Belgische kippen, aldus de NVWA. Tracering van de eieren afkomstig van Nederlandse bedrijven is sinds zaterdagmiddag 22 juli gaande. Dat is een verantwoordelijkheid van de pluimveebedrijven zelf, onder toezicht van de NVWA. Hoeveel eieren teruggehaald worden en waar deze (in binnen- of buitenland) terecht zijn gekomen is nog niet bekend.

Fipronil is een insecticide. Dagblad De Stentor meldde zaterdagochtend dat een Gelders bedrijf het middel zou hebben ingezet bij de bestrijding van bloedluis op pluimveebedrijven.

Laatste reacties

 • Tuig

  Hopen dat het meevalt. Schijnt op 100 bedrijven gebruikt te zijn. Kan de eierconsumptie een beste deuk van oplopen. Middel was te goed om waar te zijn. Zou het nog verschil maken of het tijdens de ronde of in de leegstand gebruikt is?

 • Koen Franken

  Echt slim van jou om te suggereren dat er 100 bedrijven zijn . !!!!!!

 • Tuig

  De waarheid komt de komende weken toch wel boven. Het werd door allerlei vertegenwoordigers aangemoedigd. Een makkelijke manier om van de Luis af te komen.

 • farmerbn

  Zouden ze ook biologische eieren testen? Daar immers de grootste problemen met die bloedluizen en veel uitval.

 • deB.


  Als je al zo onder het vergrootglas ligt, komt dit zeer slecht uit!!

  Wordt weer flink opgeblazen iig

 • mr X

  @farmerbn .... NVWA controleert de eieren en als ze niets vinden dan is het goed. Zo zijn de regels. Ik proef enige aversie tegen collega pluimveehouders die andersoortige legdieren hebben. Volgens mij niet goed voor de gehele sector. Want het gaat toch om Legpluimvee Nederland BV? Het is de keus aan de ondernemer wel systeem hij/zij kiest. Respecteer elkaar daarin.

 • joostslingenbergh


 • Jaap39

  Wellicht een aanrader om import eieren hier ook eens op te controleren?

 • oorspronkelijk

  mij wordt verweten het boeren in relatie tot samenleving niet te begrijpen
  hier lijkt :we hebben het niet geweten als argument gebruikt????

 • propalm

  Fipronil is jaren gebruikt en nog altijd in luizenchampoo bij kinderen maar ook bij honden en katten tegen vlooien of teken.

 • 200113528

  het is en blijft vreemd. Het is te hopen dat de export blijft lopen, maar ik vrees het ergste. Fipronil kan gevaarlijk zijn voor mensen, maar mensen mag je er wel mee douchen. Ik begrijp het. Het is dus niet gevaarlijk, maar wel dodelijk voor pluimveebedrijven. Als je het gebruikt heb is het echt een drama. Zeker als de hennen in de stal zitten tijdens behandeling

 • smi062971

  wie kan mij helpen ?? er is geen gevaar voor de gezondheid, toch gaan de bedrijven op slot er komt een terugroepactie ( hoe je dat wilt doen is voor mij een vraag ) maar ondertussen lees ik in alle kranten dat de chemische stof chenX op meerdere plaatsen in het drinkwater zit dan tot nu toe gedacht wordt. Ook hier is natuurlijk geen gevaar voor de volksgezondheid , maar ik lees nergens over het stil legen van het bedrijf, terwijl toch veel meer mensen, baby's hier in aanmerking voor gevaar komen .

  Is dit niet meten met 2 maten, of gewoon het makste schaap straffen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.