Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Nepluvi-voorzitter: NVWA wil pluimveeslachterijen pakken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de erkenning van een pluimveeslachterij in het noorden van het land geschorst. Het gaat om Pluimveeverwerking Gebr. Heijs BV in Leek (Groningen). Het bedrijf bevestigt de schorsing, maar wil geen mededelingen doen.

De erkenning is ingetrokken omdat de slachterij de regels voor diergezondheid en dierenwelzijn onvoldoende naleeft en uiteenlopende zaken structureel niet op orde heeft. Daarom moet de slachterij alle activiteiten staken.

Geen structurele verbetering

“Ze willen ons pakken” zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat in reactie op de schorsing. Oplaat zegt dat de pluimveeslachterijen vanaf oktober verbeterplannen hebben opgesteld. “Blijkbaar vond een ‘ik-vind-inspecteur’ het bij deze slachterij niet snel genoeg gaan”, aldus Oplaat.

De NVWA zegt de slachterij ruimschoots gelegenheid te hebben gegeven om met een gedegen plan te komen om de naleving van wet- en regelgeving te verbeteren. Maar omdat het bedrijf geen structurele verbetering heeft doorgevoerd en het plan van aanpak niet concreet genoeg was, ziet de NVWA geen andere oplossing dan de erkenning van het slachthuis te schorsen.

Scholing werknemers onvoldoende

De Nepluvi-voorzitter heeft grote kritiek op de gewijzigde manier van controleren en handhaven door de NVWA. De branche-organisatie van pluimveeslachterijen constateert enorme verschillen in de aanpak van controle en handhaven tussen controleurs. “Begrijp me goed: wat fout is, is fout. Ik heb begrepen dat het bij deze slachterij zou vastzitten op scholing van de werknemers.”

De verhouding tussen Nepluvi en NVWA is tot een dieptepunt gedaald. Half maart diende een rechtszaak die Nepluvi tegen de NVWA had aangespannen.

De slachterij mag pas weer (onder verscherpt toezicht) opstarten als het een goed onderbouwd plan van aanpak heeft gemaakt.

Laatste reacties

 • miranda

  Dit komt de prijs voor de slachtkuikens niet ten goede. De dieren zullen in andere al vol zittende planningen moeten worden opgenomen.
  Moet dat nou op zo n manier kan de nvwa niks anders verzinnen ?

 • koestal

  Heksenjacht op slachterijen,ze moeten zo nodig wat doen ,na de affaire in Belgie

 • siebes

  niet zeuren, slachten hoort netjes te gebeuren. we willen geen tielt

 • new kids

  Heel erg oppassen wat ik hier schrijf, maar ik geloof in complottheorieën en dan is NVWA een heel gevaarlijk instituut in mijn ogen.
  Wanneer deze mensen teveel macht hebben/krijgen ben ik uiterst bezorgd voor de toekomst om in Nederland nog kuikens te slachten.
  In de DVHN staat te lezen dat de NVWA voor een keurmeester in de slachterij op basis van een 8-urige werkdag een jaarnota stuurt van rond de € 300.000,-
  Dat zijn bedragen waar niet tegen op te boxen is.

 • siebe66

  Wij wensen deze slachterij veel sterkte en wijsheid in deze periode. tegen de NVWA valt toch niet op te boksen. Die gasten zien liever de hele sector verdwijnen. Triest dat we daar aan overgeleverd zijn.

 • WGeverink

  Wat een verschil jullie NVWA vergeleken met onze CFIA. Bij jullie is er geen gemeenschappelijk doel. De NVWA is er om de slachterijen het leven zo beroerd mogelijk te maken en zo mogelijk te bekeuren of zelfs de tent te sluiten. Onze CFIA ziet het als persoonlijk falen als een export slachterij bij controle niet aan de eisen van bv Europa voldoet. De CFIA is in een slachterij om te controleren op dierenwelzijn voor en tijdens de slacht en zorgt dat het slachtproces en hygiene etc voldoet en blijft voldoen aan alle export eisen. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord dat er een bekeuring is uitgeschreven. Er zijn betere manieren om een slachterij te motiveren om hun werk goed te doen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.