Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Rabobank: pluimvee-industrie moet vernieuwen

Utrecht – De Nederlandse pluimveeverwerkende industrie staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Vleesverwerkers zullen hun strategie onder de loep moeten nemen, schrijft Rabobank in een thema-update van de pluimvee-industrie.

Hierin schrijft de bank dat de uitdagende marktomstandigheden van de afgelopen jaren slechts een voorproefje zijn van wat de sector de komende tien jaar te wachten staat. In de afgelopen jaren is het voor de verwerkers moeilijker geworden en zeker niet goedkoper. Door hoge en vooral schommelende grondstofprijzen, uitbraak van vogelgriep, de dierenwelzijn-lobby en aangescherpte regels zijn de kosten flink gestegen. Die kostprijsstijging hebben de verwerkers niet volledig kunnen doorberekenen aan de consument. Dit heeft in Europa al enkele verwerkers de kop gekost; zij zijn failliet of overgenomen. Overigens doen de Nederlandse verwerkers, door hun hoge mate van specialisatie en efficiëntie, het relatief goed. De winstgevendheid van Nederlandse verwerkers zit rond of boven het Europees gemiddelde.

Rabobank verwacht dat verdere regionalisatie en consolidatie in de Europese pluimveevleessector de komende tien jaar druk gaan zetten op het verdienmodel van de Nederlandse pluimveeverwerkers. De bank verwacht dat tegelijkertijd de food retailers – mede door de opkomst van duurzame kipconcepten, zoals Kip van Morgen, met minder leveranciers zaken gaan doen. Gevolg is voor menig verwerker dat de afstand tot de food retailer en tot de consument – en dus tot hogere marges – groter wordt.

De verschillen tussen de winnaars en de verliezers in de sector zullen groeien. Daarom doen individuele verwerkers er goed aan zich op hun marktpositie en strategie te beraden.

Laatste reacties

 • jehanvankroaks

  Elke keer weer eenzelfde soort verhaal, in een ander jasje.... • Kippenboerke

  Je moet voor de aardigheid eens de toekomstvsie van de Rabobank van 2008 er nog eens bij nemen. De vleeskuikenhouderij had geen toekomst en er diende een omschakeling te komen naar scharrelhouderij leg. De pluimveehouders die dat gedaan hebben zijn de Rabo nog steeds dankbaar voor dat advies....

 • kuiken007

  ze hebben de boerderij de laatste weken gelezen en daar een verslag van gemaakt, ZE NOEMEN DAT HUN TOEKOMSTVISIE!!!!
  ik blijf me verbazen

 • Wim Toornstra


  De Esbro doet het juist goed lees ik op deze site. Begin een beetje moe te worden van dat glazen bol gedoe van onze libor bank.

 • new kids

  De heren van den Hurk en Kamerbeek mogen bij mij wel een halfjaar termijn stage doen. Wellicht nemen ze dan wat gas terug met hun bemoeizuchtige visie.
  Komt zo langzamerhand dwingend over al die onderzoeken en visierapporten.
  't is mooi als je met wat tijdverdrijf in het maken van visie's die vaak niet uitkomen een inkomen weet te bemachtigen.
  Misschien heeft Mark Rutte het beter voor de bril: die heeft niks met toekomstvisie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.