PluimveeNieuws

Rabobank: pluimvee-industrie moet vernieuwen

Utrecht – De Nederlandse pluimveeverwerkende industrie staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Vleesverwerkers zullen hun strategie onder de loep moeten nemen, schrijft Rabobank in een thema-update van de pluimvee-industrie.

Hierin schrijft de bank dat de uitdagende marktomstandigheden van de afgelopen jaren slechts een voorproefje zijn van wat de sector de komende tien jaar te wachten staat. In de afgelopen jaren is het voor de verwerkers moeilijker geworden en zeker niet goedkoper. Door hoge en vooral schommelende grondstofprijzen, uitbraak van vogelgriep, de dierenwelzijn-lobby en aangescherpte regels zijn de kosten flink gestegen. Die kostprijsstijging hebben de verwerkers niet volledig kunnen doorberekenen aan de consument. Dit heeft in Europa al enkele verwerkers de kop gekost; zij zijn failliet of overgenomen. Overigens doen de Nederlandse verwerkers, door hun hoge mate van specialisatie en efficiëntie, het relatief goed. De winstgevendheid van Nederlandse verwerkers zit rond of boven het Europees gemiddelde.

Rabobank verwacht dat verdere regionalisatie en consolidatie in de Europese pluimveevleessector de komende tien jaar druk gaan zetten op het verdienmodel van de Nederlandse pluimveeverwerkers. De bank verwacht dat tegelijkertijd de food retailers – mede door de opkomst van duurzame kipconcepten, zoals Kip van Morgen, met minder leveranciers zaken gaan doen. Gevolg is voor menig verwerker dat de afstand tot de food retailer en tot de consument – en dus tot hogere marges – groter wordt.

De verschillen tussen de winnaars en de verliezers in de sector zullen groeien. Daarom doen individuele verwerkers er goed aan zich op hun marktpositie en strategie te beraden.

Beheer
WP Admin