Pluimveehouderij

Nieuws

'Export pluimveevlees naar Zuid-Afrika binnenkort hervat'

Houten – Nederlands pluimveevlees dat na 11 januari is geslacht mag op korte termijn weer naar Zuid-Afrika geëxporteerd worden.

Dat verwacht Gert Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, de brancheorganisatie voor pluimveeslachters. Alleen voor producten die afkomstig zijn uit de 10-kilometerzones van de in november met hoogpathogene vogelgriep besmette bedrijven blijft een verbod gelden.

Momenteel liggen er nog een aantal vragen bij de NVWA die beantwoord moeten worden. Een formaliteit, aldus Oplaat. Als over een paar dagen dit papierwerk is afgewikkeld, zal de export volgens hem weer hervat kunnen worden. "Het was lange weg," zo omschrijft Oplaat zelf de moeite die vanuit Nederland gedaan is om weer toegang te krijgen tot de Zuid-Afrikaanse markt, een belangrijke afzetmarkt voor Nederlands pluimveevlees. "We hebben behoorlijk wat druk uitgeoefend, ook door de landbouwraad en het ministerie van Economische Zaken."

Op het moment dat de export weer hervat kan worden heeft Nederland nog wel te maken met de verhoogde importheffingen die Zuid-Afrika heeft ingesteld. Naar eigen zeggen is dit om te verhinderen dat uit Nederland (en Duitsland en Groot-Brittannië, voor wie ook verhoogde tarieven gelden) geïmporteerd vlees tegen dumpingprijzen op de Zuid-Afrikaanse markt komt. Alleen Frisia Foods, Van Miert en Mieki Hunsel zijn uitgezonderd van deze maatregel.

Of registreer je om te kunnen reageren.