Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

PHW-Groep wil Esbro overnemen

Wehl - Paul Wesjohann & Co GmbH III, onderdeel van de Duitse PHW Groep, wil Esbro in Doetinchem overnemen.

Beide ondernemingen hebben hun voornemen ter kennis gebracht van de Autoriteit Consument en Markt. Als de overname doorgaat, wordt de nieuwe slachterij van Joop Eskes in Wehl, die vorig jaar van start ging onderdeel van het grote Duitse pluimveeconcern.

De PHW Gruppe (omzet 2,4 miljard euro) beheerst de hele pluimveevleesketen van broedei tot en met geslacht product. Tot de groep behoren zes broederijen, vijf mengvoerbedrijven en dertien slachterijen annex verwerkingsbedrijven die onder de naam Wiesenhof opereren. De hoofdvestiging van het concern is in Visbeck. PHW en Esbro stellen dat de samenwerking de fundering is voor een langdurige samenwerking en een strategische versterking van hun gezamenlijke activiteiten op de Nederlandse markt.

Eskes bereikte eerder, in 2010, een overeenkomst met 2 Sisters Storteboom over de overname van zijn bedrijf. Dat was nog voordat de bouw van de nieuwe slachterij van start ging. Hoewel de mededingingsautoriteiten geen bezwaar hadden tegen dat samengaan, ging die overname toch niet door en koos Eskes voor een zelfstandig voortbestaan.

Esbro (productie 150.000 ton per jaar) heeft een breed scala aan producten, variërend van de gangbare kuikens, het gildehoen, tot de biologische kip met drie sterren. Over 2013 was de omzet volgens gegevens van de Kamer van Koophandel ruim 66 miljoen euro.

Laatste reacties

 • mr X

  Duitsland gaat Nederland overnemen:
  Probroed naar Wimex
  Ter Heerdt voor deel naar EW
  Agromix voor deel naar EW
  Esbro naar PHW
  er volgen meer...........
  Is dat goed of niet goed?

 • Probe

  Wel snelle conclusie nu 1 slachterij een gedeelte van aandelen aan duitser verkoopt. Ik denk dat dit de enige manier is dst Esbro zijn slachtcapaciteit goed kan benutten. Gewoonweg te weinig kippen. Dus vallen er gaten bij andere partijen die eerder eenvoudig bij Wiesenhof levende kuikens konden kopen. Niet moeilijk nu om te zien dat de strijdt op de boer nu eindelijk loskomt. Als eerste de BCP in huidige vorm laten ploffen. Dat kunnen wij als primaire sector klaarkrijgen door niet meer te verkopen op deze gedrocht-notering. Vraag maar vaste prijs van 1,00 per kg voor 3 rondes. Verschillende slachterijen zullen het niet willen weten maar aan de keukentafel uw handen er wel afslaan....

 • mr X

  Ik ben benieuwd wat met de bestaande slachterijen gaat gebeuren. Wie gaat ze kopen? Is dit geen onzekerheid voor de kuikenmesters? Als het in minder handen komt; hoe gaat de prijsvorming dan worden?

 • Khalid en zijn maten

  Om alle slachthaken vol te krijgen in de nieuwe slachterij had Esbro toch op termijn wel iets moeten ondernemen,gezien de bedrijven waar ze nu kuikens van krijgen gemiddeld niet van hele grote omvang zijn ( op een paar na). En als zij via deze fusie ook alle haken vol krijgen zal het voor beide partijen waarschijnlijk een win-win situatie zijn.

 • jp.bierema

  Esbro deed helemaal geen inspanning om kuikens te bemachtgen maar liet zich door enkel collega's of handelaren of voerboeren van grondstof (kuikens) bedienen. Het bewijs voor geen marktwerking. Of werden wij allen benaderd om voor Esbro te gaan mesten?

 • j.eskes1

  Geachte heer Bierema, dat u twijfelt aan de capaciteiten van de verkopers en marketeers van de slachterijen is mij ondertussen wel duidelijk, maar dat u vanuit uw glazen bol kunt zien hoe wij onze aanvoer structureren vindt ik verrassend. Helaas is uw bol wel wat troebel, Esbro heeft in het afgelopen jaar een enorme groei meegemaakt, veel groter dan door ons verwacht. Reeds bij aanvang van de bouw van ons nieuwe bedrijf zijn wij begonnen met het contracteren van kuikens rechtstreeks op de mester. Momenteel is het overgrote deel van onze groei ingevuld door eigen contracten, een kleiner deel hebben wij ingevuld via enkele integratoren, deels vanwege de snelle groei en deels uit strategisch oogpunt (conceptkuikens). Ons doel is de komende tijd onze contracten verder uit te breiden....echter wel met beleid. De reden dat wij niet alle mesters lukraak benaderen kan een geografische of een andere reden hebben. Graag nodig ik u uit om eens bij ons in Wehl een kopje koffie te komen drinken...niet omdat ik uw kuikens wil contracteren maar meer om eens open met elkaar te praten over hoe een afzet/inkoopmarkt in elkaar steekt. Kan voor beiden wel eens heel verhelderend werken en begrip opleveren enneh.. onze verkopers staan graag open voor een goed advies. Ik wens u wijsheid en goede zaken. Groeten Joop Eskes.

 • jp.bierema

  Geachte heer Eskes, dank voor uw uitnodiging. Daar ga ik zeker graag op in, ik zal binnenkort contact met u opnemen. Rond de opening/start van uw slachterij hebben wij eens telefonisch contact gehad maar toen kreeg ik niet de indruk dat uw bedrijf veel belangstelling had voor kuikens die gecontracteerd konden worden, maar dat terzijde. De rest bespreken we 'face to face' M.vr.gr. Jan Pieter Bierema

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.