Pluimveehouderij

Foto & video

Broedeiergigant nestelt zich op Nederlandse markt

Het Duitse Wimex heeft de broederijen van Probroed & Sloot en broederij Lagerwey in Lunteren overgenomen. Deze leverancier van broedeieren en eendagskuikens is marktleider in Duitsland.

Foto

 • Wimex heeft grootouderdieren en vleeskuikenouderdieren. Het aantal ouderdierbedrijven is 97, die gezamenlijk 450 miljoen broedereieren produceren. Dit is een stal met vleeskuikenmoederdieren in Köthen. De dieren krijgen eenmaal daags voer uit een stalen voergoot. De stalen voergoot draagt eraan bij dat de intacte snavels minder scherp zijn. <br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Wimex heeft grootouderdieren en vleeskuikenouderdieren. Het aantal ouderdierbedrijven is 97, die gezamenlijk 450 miljoen broedereieren produceren. Dit is een stal met vleeskuikenmoederdieren in Köthen. De dieren krijgen eenmaal daags voer uit een stalen voergoot. De stalen voergoot draagt eraan bij dat de intacte snavels minder scherp zijn.
  Foto's: Henk Riswick

 • De hennen zien er goed uit. Ze hebben intacte snavels en mooie volle kammen. De stallen met kippen moeten er goed uit zien, zegt directielid Leopold graf Von Drechsel. “De beste verkopers zijn onze productiebedrijven.”

  De hennen zien er goed uit. Ze hebben intacte snavels en mooie volle kammen. De stallen met kippen moeten er goed uit zien, zegt directielid Leopold graf Von Drechsel. “De beste verkopers zijn onze productiebedrijven.”

 • Wimex is de belangrijkste werkgever in de omgeving van Köthen, zegt Von Drechsel. Köthen is een stad in Oost-Duitsland met zo'n 30.000 inwoners. Op de pluimveebedrijven werken veel vrouwen.

  Wimex is de belangrijkste werkgever in de omgeving van Köthen, zegt Von Drechsel. Köthen is een stad in Oost-Duitsland met zo'n 30.000 inwoners. Op de pluimveebedrijven werken veel vrouwen.

 • Transport van broedeieren gebeurt in eigen beheer. Ook het onderhoud van de vrachtwagens.

  Transport van broedeieren gebeurt in eigen beheer. Ook het onderhoud van de vrachtwagens.

 • Leopold Graf von Drechsel (54) . Hij werkt sinds 1986 voor de Wimex-groep. In 1988 speelde hij een hoofdrol bij de totstandkoming van Cobb-Duitsland, een dochterbedrijf van Wimex. De laatste 15 jaar zit hij in de driekoppige directie van Wimex en is verantwoordelijk voor de pluimveetak van het bedrijf.

  Leopold Graf von Drechsel (54) . Hij werkt sinds 1986 voor de Wimex-groep. In 1988 speelde hij een hoofdrol bij de totstandkoming van Cobb-Duitsland, een dochterbedrijf van Wimex. De laatste 15 jaar zit hij in de driekoppige directie van Wimex en is verantwoordelijk voor de pluimveetak van het bedrijf.

 • Een opfokstal uit 2007 in de plaats Zehbitz De hennen en hanen worden gescheiden opgefokt. De hennen zijn tevens gesorteerd op gewicht. De lichtere dieren krijgen iets meer en langer voer. Zo ontstaat een uniforme koppel.

  Een opfokstal uit 2007 in de plaats Zehbitz De hennen en hanen worden gescheiden opgefokt. De hennen zijn tevens gesorteerd op gewicht. De lichtere dieren krijgen iets meer en langer voer. Zo ontstaat een uniforme koppel.

 • In de opfokstallen zijn plateaus geplaatst om de dieren te leren springen. Dan kunnen ze in de legstal omgaan met hoogteverschil.

  In de opfokstallen zijn plateaus geplaatst om de dieren te leren springen. Dan kunnen ze in de legstal omgaan met hoogteverschil.

 • Een van de grootouderdierbedrijven in Radefeld. In totaal zitten in dit dorp op 3 bedrijven 35.000 grootouderdieren, allemaal Cobb. De bedrijven stammen uit de DDR-tijd en voldoen nog zeer goed. Op de staatsbedrijven was veel oog voor hygiëne.

  Een van de grootouderdierbedrijven in Radefeld. In totaal zitten in dit dorp op 3 bedrijven 35.000 grootouderdieren, allemaal Cobb. De bedrijven stammen uit de DDR-tijd en voldoen nog zeer goed. Op de staatsbedrijven was veel oog voor hygiëne.

 • De broederij voor Cobb-vleeskuikens. Cobb-Duitsland is een dochteronderneming van Wimex.

  De broederij voor Cobb-vleeskuikens. Cobb-Duitsland is een dochteronderneming van Wimex.

 • Voor de vleeskuikenhouderij broed het bedrijf 60% Cobb, een fractie Hubbard en de rest is Ross.

  Voor de vleeskuikenhouderij broed het bedrijf 60% Cobb, een fractie Hubbard en de rest is Ross.

 • Stallen met vleeskuikenouderdieren in Rosefeld. In deze plaats houdt Wimex 220.000 vleeskuikenmoederdieren op 6 bedrijven, allemaal van één leeftijd.

  Stallen met vleeskuikenouderdieren in Rosefeld. In deze plaats houdt Wimex 220.000 vleeskuikenmoederdieren op 6 bedrijven, allemaal van één leeftijd.

 • Deze bedrijven met broederij zijn in 1991 gekocht. De wandbeplating is van aluminium, zoals dat was in de DDR-tijd. De vleeskuikenouderdieren van Wimex in Oost-Duitsland vrij van mycoplasma gallisepticum (MG) en mycoplasma synoviae (MS). Het voer produceert het bedrijf zelf, op jaarbasis 100.000 ton.

  Deze bedrijven met broederij zijn in 1991 gekocht. De wandbeplating is van aluminium, zoals dat was in de DDR-tijd. De vleeskuikenouderdieren van Wimex in Oost-Duitsland vrij van mycoplasma gallisepticum (MG) en mycoplasma synoviae (MS). Het voer produceert het bedrijf zelf, op jaarbasis 100.000 ton.

 • De broederij in Rosefeld met een capaciteit van 1,2 miljoen kuikens per week.

  De broederij in Rosefeld met een capaciteit van 1,2 miljoen kuikens per week.

 • In Elsnigk wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe broederij, alleen voor nabroed vanaf 18 dagen. De capaciteit is 1,2 miljoen vleeskuikens per week.

  In Elsnigk wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe broederij, alleen voor nabroed vanaf 18 dagen. De capaciteit is 1,2 miljoen vleeskuikens per week.

 • In de broederij wordt hatchcare techniek toegepast. Vanaf uitkomen is voer, water en licht voor de kuikens. Per cel is ruimte voor 9.620 eieren.

  In de broederij wordt hatchcare techniek toegepast. Vanaf uitkomen is voer, water en licht voor de kuikens. Per cel is ruimte voor 9.620 eieren.

 • Rijen met LED-lampen in nabroedcellen. In Vreden, net over de grens bij Winterswijk wordt een identieke broederij gebouwd. Deze is in het voorjaar 2017 gereed.

  Rijen met LED-lampen in nabroedcellen. In Vreden, net over de grens bij Winterswijk wordt een identieke broederij gebouwd. Deze is in het voorjaar 2017 gereed.

 • In deze ruimte worden de kuikens op termijn klaargemaakt voor transport

  In deze ruimte worden de kuikens op termijn klaargemaakt voor transport

 • De omstapelmachine. Op deze band gaan de eieren van voorbroedkratten in de trays voor in de hatchcare-cellen, waar de kuikens uitkomen. In het gebouw is nog veel loze ruimte. De capaciteit is te verdubbelen.

  De omstapelmachine. Op deze band gaan de eieren van voorbroedkratten in de trays voor in de hatchcare-cellen, waar de kuikens uitkomen. In het gebouw is nog veel loze ruimte. De capaciteit is te verdubbelen.

 • Met BördeGarten zit Wimex sinds 2001 in de teelt van vollegrondsgroenten. Dit is het verpak- en overslagstation in Arensdorf. Belangrijke gewassen zijn wortels, uien, radijsjes, koolraap en asperges.

  Met BördeGarten zit Wimex sinds 2001 in de teelt van vollegrondsgroenten. Dit is het verpak- en overslagstation in Arensdorf. Belangrijke gewassen zijn wortels, uien, radijsjes, koolraap en asperges.

Of registreer je om te kunnen reageren.