Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Tekort aan vitamine B2 dreigt in bio-voeders

Er dreigt een tekort aan vitamine B2 (riboflavine) in bio-voeders nu toevoeging van een Chinees vitamine B2-product niet meer is toegestaan.

Dit product is het enige B2-product dat verondersteld non-GMO is. Dat wil zeggen geproduceerd zonder gebruik van genetisch gemodificeerde organismen, in geval van riboflavine bacteriën.

GMO aangetroffen in voer

Dit voorjaar heeft een Duits onderzoekstation echter in dit product minuscule dna-sporen van GMO aangetroffen. Daarom heeft de Europese Commissie per 1 september een verbod op dit product afgekondigd en een uitfaseringstermijn ingesteld. Een Europese verordening schrijft namelijk voor dat producten die met of door genetisch gemodificeerde organismen zijn geproduceerd niet in lijn zijn met het concept biologische productie en het beeld dat de consument heeft van biologische producten.

De voorraden van dit additief dreigen nu op te raken. Er zijn geen non-GMO riboflavine-additieven voorhanden. Vitamine B2-rijke grondstoffen in voeders verwerken biedt geen soelaas.

EU wijkt niet van norm af

De Europese Commissie is niet bereid een ‘derogatie’ te verlenen, om van de wettelijke norm af te wijken. Daarom wordt nu vanuit de diervoederindustrie en de biologische sector aangestuurd op een aanpassing van de verordening, door GMO-vrije grondstoffen met een ‘technische’ tolerantie toe te staan. Geringe overschrijdingen zouden dan binnen toelaatbare grenzen van meetfouten vallen.

De Europese Commissie geeft aan dat vitamine B2 via de medicinale route aan voeders of drinkwater toe te voegen een optie zou kunnen zijn, want medicijnen geproduceerd door middel van GMO zijn wel toegestaan voor organische voeders.

Vrees voor gezondheidsproblemen

In Oostenrijk, waar veel bio-boeren zijn, hebben voerfabrieken en dierenartsen gisteren een petitie aan het ministerie aangeboden voor een ontheffing om vitamine B2 te gebruiken. Zij vrezen problemen met de diergezondheid en het dierenwelzijn wanneer het vitamine B2-product niet meer is toegestaan. Het Oostenrijkse deel van de WPSA heeft vorige week tijdens een bijeenkomst een resolutie aangenomen over het huidige vitamine B2-probleem bij biologisch pluimvee. Zonder het gebruik van dit GMO-ingrediënt krijgen vleeskippen grote gezondheidsproblemen waardoor pluimveehouders in strijd met de dierenwelzijnswet zijn, aldus de Oostenrijkse tak van de WPSA.

Een gebrek aan vitamine B2 kan leiden bij pluimvee leiden tot verminderde voeropname en groei, verminderde eiproductie en broeduitkomst, huidaandoeningen en poot- en teenafwijkingen.

Laatste reacties

 • Alco

  Er dreigen wel meer tekorten in bio!!

 • boerrick

  Er achter komen dat biologisch toch niet beter is, geweldig.
  en dan de regels eh creatief intepeteren, jammer

 • farmerbn

  Gangbaar is zo slecht nog niet.

 • Firma Vellenga

  Toch jammer dat dit artikel gebruikt wordt om af te geven op de biologische boeren. Zelf zitten wij ook in omschakeling niet om af te geven op de gangbare boeren maar omdat het beter bij ons past. Dan lees je bovenstaande met enige zorgen en niet van ha ha net goed voor die biologische boeren....

 • farmerbn

  Ik zou liever 45 cent per ltr krijgen voor bv gangbare Mry-melk uit de uiterwaarden dan 50 cent voor bio-melk omdat die bio-melk uitwisselbaar is die MRY-melk uit de uiterwaarden niet. MRY-melk uit de uiterwaarden betaat en bio niet omdat er steeds problemen komen en een derogatie (verslapping van de regels) nodig is.

 • A1967

  Geldt dus ook voor gangbare die GMO vrij willen produceren?

 • k.niestijl@wxs.nl

  En als medicijn mag het wel.... maw aanpassen die verordening. Resultaat is ja toch
  hetzelfde.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.