Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Afwachten, ruien of ruimen bij fipronil?

Van de ongeveer 200 pluimveebedrijven die worden onderzocht op de aanwezigheid van fipronil komen de eerste resultaten binnen. Daar waar de stof wordt aangetroffen, moet een moeilijke keuze worden gemaakt: wat nu?

Zo’n 200 pluimveebedrijven wachten in spanning op de resultaten van de monsters van eieren, mest en kippen die de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) op hun bedrijf nam. Waar de stof fipronil wel wordt aangetroffen, moet een moeilijke keuze worden gemaakt.

De NVWA zegt dat het aan de pluimveebedrijven zelf is om te besluiten wat bedrijfseconomisch de beste oplossing is. In ieder geval moet een eier-recall worden gedaan, als het gehalte fipronil in de eieren boven de maximale residulimiet van 0,005 mg/kg ligt. Tot en met het winkelschap moeten eieren worden teruggehaald uit het handelskanaal, aldus de NVWA. Daarnaast moeten deze bedrijven een plan van aanpak ter beoordeling bij de NVWA indienen over wat zij met de mest, kippen en eieren gaan doen.

Lees ook: Wat is fipronil?

Drie opties

Wat betreft het zittende koppel schetsen sectororganisaties de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), pluimveevakgroep LTO/NOP en broederij/fokkerij-organisatie COBK drie opties in een notitie aan pluimveehouders: afwachten, ruien en ruimen. In het eerste geval kan een bedrijf ervoor kiezen af te wachten tot meer bekend is over de afbraak van het middel in kippen. De eerste gegevens daarover lijken echter niet veel veelbelovend; eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat fipronil nog wel maanden in de kippen aanwezig en aantoonbaar zou kunnen zijn. Naast voerkosten zijn er in dat geval ook afvoerkosten van de eieren richting Rendac à € 0,01 per ei.

Ruien zou effectief kunnen zijn, omdat de fipronil bij kippen wordt opgeslagen in het buikvet en bij het ruien zou kunnen worden afgebroken. Over de effectiviteit hiervan in de praktijk bestaan echter geen resultaten. Via Ovoned wil de sector zo snel mogelijk praktijkervaringen verzamelen en delen.

Eerste ruimingen al uitgevoerd

Laatste optie die de sectororganisaties schetsen, is het ruimen van kippen in stallen die met Dega16/fipronil behandeld zijn. De eerste ruimingen worden naar verluid al uitgevoerd. Ruimen moet via een door de NVWA goedgekeurd ruimingsprotocol. Kosten bedragen volgens een eerste indicatie van de sectorpartijen € 0,50 tot € 0,60 per kip. Hiervoor moet toestemming worden gevraagd aan de NVWA (ICB@nvwa.nl), en vervolgens moeten de dieren middels CO2 worden vergast op het bedrijf, geladen door ploegen met persoonsbeschermende middelen en afgevoerd naar Rendac. Dat laatste onder categorie 1 materiaal, omdat het een verboden stof bevat.

Laatste reacties

  • Jan Vos

    Ben benieuwd hoe het er in het buitenland voor staat , of daar ook zoveel openheid van zaken gegeven wordt??

  • Vhouder

    in het buitenland hebben ze alleen problemen met de nederlandse eieren de rest vergeten ze daar te vernoemen

Of registreer je om te kunnen reageren.