Mechanisatie

Nieuws 5 reacties

Cloudfarm linkt boer, loonwerker, trekker en machine

Afgelopen week introduceerde de bedrijven Mechan Groep en Dacom het zogenoemde ‘Cloudfarm’ voor melkveehouders, loonwerkers en akkerbouwers. Een laagdrempelige methode om van en naar de trekker (draadloos) gegevens uit te wisselen. De eerste twee jaar is het Dacom-pakket gratis, daarna betaal je jaarlijks, afhankelijk van het pakket, € 300 tot € 600.

Hoe het werkt? Het Dacom teeltregistratiesysteem en/of Cloudfarm-pakket staat in de cloud en kan je openen vanaf elke willekeurige computer, tablet of smartphone. Met dat pakket kan je eenvoudige je percelen in kaart brengen en alle bewerkingen, gewassen, contacten (en meer) vastleggen en beheren.

Maar hoe breng je de gewenste opdrachten of taakkaarten snel en draadloos naar de trekker? Daar komt Mechan Groep in beeld en heeft de systemen van Fendt, Massey Ferguson (MF) en Valtra vrijgeschakeld om open te kunnen communiceren met het Dacom-systeem Cloudfarm.

Lees verder onder de afbeelding.

Een kijkje in Cloudfarm van Dacom. Hier een voorbeeld van een geregistreerde bewerking. Deze leg je vast en kan je zo doorsturen naar klanten, adviseurs of andere partijen. - Afbeeldingen: Mechan Groep
Een kijkje in Cloudfarm van Dacom. Hier een voorbeeld van een geregistreerde bewerking. Deze leg je vast en kan je zo doorsturen naar klanten, adviseurs of andere partijen. - Afbeeldingen: Mechan Groep

Met gps

De enige voorwaarde is dat de trekker van het genoemde merk af fabriek een gps-systeem moet hebben en een simkaart om de data over en weer te zenden. De simkaart is in de meeste gevallen al aanwezig voor het binnenhalen van het gps-correctiesignaal. Bij Fendt heet een gps-systeem VarioGuide, bij Valtra en MF Auto-Guide.

Lees verder onder de afbeelding.

Een kijkje op een Fendt-terminal. In het rechterdeel van de terminal is een opdracht binnengekomen vanuit Cloudfarm. De opdracht is op een perceel grasland netjes te bewerken met de cultivator. En wat vastgelegd is, kan je ook weer terugsturen naar Cloudfarm.
Een kijkje op een Fendt-terminal. In het rechterdeel van de terminal is een opdracht binnengekomen vanuit Cloudfarm. De opdracht is op een perceel grasland netjes te bewerken met de cultivator. En wat vastgelegd is, kan je ook weer terugsturen naar Cloudfarm.

Gratis bij nieuwe trekker met gps

Om boeren te motiveren om met Cloudfarm te gaan werken, is Cloudfarm gratis voor klanten die een nieuwe Fendt, Valtra of MF-trekker met gps-systeem kopen via een dealer van de Mechan Groep. Voor oudere trekkers werkt het ook, maar dan is het niet geheel kosteloos. Momenteel zijn de betrokken partijen bezig om ook andere trekkermerken vrij te schakelen voor Dacom Cloudfarm.

Lees verder onder de afbeelding.

Omdat Cloudfarm rechtstreeks communiceert met de trekkerdata, zijn er ook veel meer gegevens beschikbaar. Zoals hier een kaartje waarop het brandstofverbruik plaatsspecifiek in kaart is gebracht.
Omdat Cloudfarm rechtstreeks communiceert met de trekkerdata, zijn er ook veel meer gegevens beschikbaar. Zoals hier een kaartje waarop het brandstofverbruik plaatsspecifiek in kaart is gebracht.

Data versturen naar derden

Vanuit Cloudfarm is het mogelijk om, bijvoorbeeld als loonwerker, de data te versturen naar klanten. Heeft de loonwerker bijvoorbeeld een perceel mais gespoten, dan kan hij de klant een bewijs sturen via zijn computer. De klant (boer) krijgt dan een linkje waarmee hij of zij kan inloggen in Cloudfarm en de data kan downloaden en bekijken. Akkerbouwers kunnen op deze wijze alle uitgevoerde bewerkingen vastleggen en bijvoorbeeld doorsturen naar instanties of teeltadviseurs.

Taakkaarten

Met Cloudfarm kan je ook eenvoudig (Isobus) taakkaarten maken. Dit is handig voor het variabel poten of zaaien van gewassen zoals aardappels, mais of bieten.

De normale prijzen voor het Dacom Cloudfarm pakket zijn € 300 op jaarbasis en voor het teeltregistratiesysteem ook € 300.

Hieronder een animatie met uitleg over het systeem.

Laatste reacties

 • Flepke

  Voor 350€ Koop je een licentie Plm Mapping van NewHolland of Farmworks van Trimble en heb je meer mogelijkheden en maar eenmalig kosten en niet jaarlijks. Ook kun je van ieder merk gegevens verwerken.

 • ,

  En wat is hier nu het voordeel van. Ik zie niets anders dan een kostprijsverhoging. Iedereen wil die € 600 er weer uit hebben. Je kunt dus op de klompen wel aanvoelen wie dat weer gaat betalen.

 • Jan-Zonderland

  Het voordeel hiervan is dat je de overheid het perfecte instrument in handen speelt om elke beweging van de boer te kunnen controleren. Bijkomend voordeel voor de overheid is dat zij weer een groot aantal nutteloze ambternarenbanen kunnen creeeren en zich dan weer op de borst kunnen slaan om de dalende werkloosheid.

 • ThieuB

  Wat een zure reactie's zeg op zo'n mooi Nederlands product. Dacom wil waarschijnlijk haar ontwikkelkosten terug verdienen, voor niets gaat alleen maar elke dag de zon op.

 • el

  Als de loonwerker klaar is met de bewerking kun je dat op het land zien ,daar heb je geen rapport voor nodig!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.