Mechanisatie

Nieuws

King of the road

Doetinchem - De 138 kW (188 pk) sterke JCB Fastrac 3185 speelde in januari 2000 (nummer 136) de hoofdrol in onze TREKKERtest. Nu, 15 jaar later in editie 316, prijkt hij in onze rubriek Opnieuw Getest. Wat bleef er over van de prestaties van toen?

De Engelse exoot Fastrac 3185 kreeg maar mondjesmaat voet aan wal op het Europese vasteland. In Duitsland zie je ze nog wel eens op de Autobahn rijden, in Nederland is het een vrij unieke verschijning. De 3185 is al sinds 1998 op de markt. De powershift kreeg er een 'trapje' bij en de omkeerschakeling deed zijn intrede. In 2000, halverwege de productiejaren van de 3185, is de drogeplatenkoppeling vervangen door een natte variant.

We zochten en vonden een testkandidaat bij gebroeders Boot in Burgh-Haamstede (Zld.). De zescilinder Cummins liet dit keer een constant verloop zien; bij de nieuwtest in 2000 zakte het vermogen onder de 1.800 toeren snel in elkaar. Nu hield de motor wel langer vol, maar kwam het vermogen niet boven de 115 kW (156 pk). Het koppel liet eenzelfde teruggang zien, ongeveer 13 procent.

Lees er meer over in Opnieuw Getest, in editie 316 van TREKKER. Wat doen ze tweedehands, en waar moet je op letten bij aanschaf? Wat bleken in 15 praktijkjaren de plussen en de minnen te zijn? Als uw lijfblad nu nog niet in de bus ligt, neem dan een abonnement! Klik hier.

Foto

  • King of the road

Of registreer je om te kunnen reageren.