Home

Nieuws 8 reacties

Varkenshouder verdient per uur het meeste

Varkenshouders realiseerden met € 46,10 per uur de hoogste arbeidsvergoeding gemiddeld over de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Voor varkenshouders is vooral 2019 een topjaar. Melkveehouders moeten het in deze cijfers doen met de laagste uurvergoeding, namelijk € 15,90 over de afgelopen vijf jaar. Op akkerbouwbedrijven is dat € 19,80 per uur. In de hele landbouw is het gemiddelde uurloon € 25,30. Overigens realiseren biologische melkveebedrijven de afgelopen vijf jaar € 3,30 per uur meer dan gangbare collega’s.

Cijfers gebaseerd op bruto cao-loon voor betaalde medewerker

Wageningen Economic Research berekent het uurloon op basis van arbeidsopbrengst en arbeidskosten. Het onderzoeksinstituut neemt voor een ondernemer aan arbeidskosten in 2019 een loon van € 27,74 per uur. Dat is gebaseerd op het bruto cao-loon voor een betaalde medewerker, inclusief werkgeverslasten. Ter vergelijking: Het gemiddeld uurloon dat wordt betaald in de agrarische sector is ruim € 16,50 euro per uur.

Deze kosten worden afgezet tegen de arbeidsopbrengst. Dat is het netto bedrijfsresultaat plus de berekende arbeid van de ondernemers. Dat wordt omgerekend naar het verdiende uurloon voor belastingen.

Laag uurloon voor melkveehouder bij veel uren per week

Een conclusie is dat melkveehouders dus een relatief lage vergoeding halen uit de eigen arbeid. Volgens Jakob Jager, onderzoeker melkveehouderij bij Wageningen Economic Research, maken melkveehouders veel uren per week. “Daardoor slagen ze erin nog een redelijk inkomen te realiseren.”

Verder wijst hij op de verschillen tussen bedrijven. Bij de groep grootste bedrijven met gemiddeld 180 koeien ligt het uurloon de afgelopen twee jaar € 10 tot € 15 hoger dan op het gemiddelde bedrijf.

Ondernemer kijkt meer naar totale liquiditeit

Economische adviseurs herkennen de verschillen tussen bedrijven. Andries Jan de Boer, adviseur bij 3D Agro Advies, vindt inzicht in de uurvergoeding interessant voor veehouders. “Ze zijn er niet vaak mee bezig want in de praktijk wordt vooral gekeken naar de totale liquiditeit, bijvoorbeeld bij een investering.”

Hij noemt het vooral een stuk bewustwording. “Als je buurman als zzp’er in de bouw € 30 per uur meeneemt en jij met alle risico’s en uren werken maar € 10, kun je je afvragen wat je daarvan vindt.”

Laatste reacties

 • massy

  Maar is dat bij een 8 urige werk dag of een 12 urige werkdag want dat schilt nogal.daar zijn ook mensen die dit per minuut( verdienen )en daar zitten er verschillende bij die boer op der rug .

 • grolschzetor

  Wat een waardeloos stuk.

 • grolschzetor

  Waar ga als men volk vandaan betaald voor 16.50? Dan krijgt personeel net 9 euro!!!?

 • eenvoudige boer

  5 jaar is niet erg representatief. Als je het over 10 jaar zo uittellen zitten alle sectoren vrij dicht bij elkaar.

 • varken23

  Volgens de analisten komen er voor varkenshouders nog een aantal jaren van 114,8 euro/uur achteraan.

 • famboenink@hetnet.nl

  klopt wel met mijn gevoel per sector

 • farmerbn

  Hoe minder je werkt hoe hoger je uurloon.

 • haj146

  Als melkveehouders middags paar uur op de bank gaan liggen. Krijgen we n hoger uurloon ja

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.