De verwachte stijging van de melkprijs naar €47 per 100 kilo de komende 8 tot 10 jaar weerspiegelt de invloed van een krapper aanbod en toegenomen verduurzamingsbeleid. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeNieuws

Langetermijnverwachting melkprijs bedraagt €47 per 100 kilo melk

Langetermijnverwachting melkprijs volgende 8-10 jaar geschat op €47 per 100 kilo. Dat is €4 meer dan de vorige prognose, door krapper aanbod en verduurzamingsbeleid in EU.

De melkprijs voor de komende 8 tot 10 jaar wordt ingeschat op €47 per 100 kilo melk, inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen (exclusief bijschrijvingen, ledenrekening en 9% btw). Dat is €4 meer dan de verwachte melkprijs die vorig jaar werd afgegeven. Dit stelt het panel Langetermijnprognoses melkveehouderij op basis van de EU Agricultural Outlook en verwachtingen over de ontwikkeling van de melkprijs.

Er wordt uitgegaan van een krapper aanbod met een opwaarts prijseffect, toenemende beleidsdruk tot verduurzaming in verschillende EU-lidstaten en daarmee structureel hogere kosten.

De geprognotiseerde melkprijs is gebaseerd op de contante melkprijs die melkveebedrijven de afgelopen 3 jaar ontvingen.

Hogere voer- en mestkosten

De verwachte voerprijzen zijn met 9% verhoogd naar €37 per 100 kilo voor luxe brok, €36 voor eiwitrijke brok en €47 voor zeer eiwitrijke brok. De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden maar zullen over het algemeen stijgen door de afbouw van de derogatie. Voor de reguliere mestafzet wordt gerekend met €10 tot €25 per kuub, afhankelijk van regio en seizoen.

Medeauteur: Wijnand Hogenkamp


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin