Home

Nieuws 5 reacties

PvdD wil ‘aanvalsplan’ tegen zoönosen

De Partij voor de Dieren (PvdD) roept het kabinet op om met een ‘aanvalsplan’ te komen om het gevaar van overspringende zoönosen van landbouwhuisdieren en wilde dieren te verminderen.

De partij heeft maar liefst 51 Kamervragen gesteld over de problematiek. De PvdD uit haar bezorgdheid over de grootschalige veehouderij, de ontbossing en de internationale handel in wilde dieren op het risico voor een nieuwe pandemie, zoals de huidige uitbraak met het coronavirus Covid-19.

Economische schade van de uitbraken

Volgens de Partij voor de Dieren zijn er afgelopen jaren vanwege uitbraken van zoönosen waaronder Mers, Sars, Q-koorts en Mexicaanse griep en Ebola zeker 260.000 vroegtijdige sterfgevallen geweest. De partij wil weten hoeveel economische schade de uitbraken hebben veroorzaakt. PvdD wijst erop dat wetenschappers, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en de milieuorganisatie van de Verenigde Naties (UNEP) al jaren waarschuwen voor het risico van het overspringen van ziekte van dieren op mensen en dat dit risico vergroot door grootschalige intensieve veehouderij en het veranderen van het ecosysteem door bijvoorbeeld ontbossing.

Nederland als een van de grootste veroorzakers

De PvdD vraagt of de minister erkent dat Nederland het meest veedichte land ter wereld is. PvdD vindt dat Nederland als een van de grootste veroorzakers van wereldwijde ontbossing een extra grote verantwoordelijkheid heeft om te stoppen met het veroorzaken van ontbossing en de verdere toename van agro-industriële monoculturen een halt toe te roepen, zowel in eigen land als in het buitenland, om het risico op het ontstaan op zoönotische ziektes te verkleinen. Ook vraagt de PvdD het kabinet de internationale handel op wilde dieren te bestrijden.

Debatten coronavirus

Tijdens de debatten over het bestrijden van het coronavirus en de coronacrisis heeft de PvdD meermaals benadrukt dat bij maatregelen die genomen worden ook oog moet zijn voor de problemen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Tot nu toe wilde het kabinet hier inhoudelijk niet op reageren. Premier Rutte zei vorige week dat hij best met de PvdD hierover in gesprek wil gaan, maar niet nu er een crisis bestreden moet worden.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  het probleem ligt bij de grootschalige intensieve mensenmassa op de wereld. die moet minderen

 • nvanrooij1

  Hiermee toont de PvdD aan hoe weinig geloofwaardig ze nog zijn. Deze vragen kunnen door wetenschappers nog niet beantwoord worden en dan moet een minister dat op korte termijn doen.
  Diep triest hoe een partij haar eigen agenda misbruikt in de Corona crisis

 • René de jong

  51 vragen, slechts één antwoord is genoeg: NEE

 • Bennie Stevelink

  De Coronacrisis wordt door de PvdD misbruikt voor eigen politiek gewin. Daartoe worden verbanden gelegd die niet kloppen. Een grote concentratie van een bepaalde soort is vooral een risico als virus-ontvanger en niet als virus-leverancier. De veehouderij geeft dan ook weinig risico op het ontstaan van nieuwe virussen.

  Het is juist de grote concentratie mensen die een risico vormt. Door de enorme overpopulatie van de mens en het verdrukken van dieren in het wild, is de mens met afstand de meest geschikte virus-ontvanger.

  Veehouderij kan alleen een risico vormen voor al bestaande zoönosen, zoals Q-koorts, door de besmettingsdruk te vergroten.

 • Maas1

  Deze discussie gaat verder dan stemming makerij van een partij die de discussie voert op bases van emotie van en voor postcode profiteurs.

  Hierin gelden de feiten waarin de wetenschap de praktijk en de mensen ( dierenartsen) en o.a. de GD relevant zijn.

  Politieke priet praat daar koopt de mensheid niets voor.

  Doorgeslagen dierenwelzijn geeft de mogelijkheid dat wild gerelateerde dierenziekte de productie dieren binnen dringt met gevolg tot.

  Waarbij het verstandig zou zijn dierenwelzijn en voedselveiligheid in relatie tot te heroverwegen.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.