Home

Nieuws 59 reacties

FDF: Den Haag 19 februari op het hakblok

Als het aan voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) ligt, gaat ‘Den Haag op het hakblok’, tijdens de volgende aangekondigde actie op 19 februari.

De actievoerders maken vrijdag 14 februari nog maar eens duidelijk aan de boeren waarom zij zich bij de trekkeractie aan moeten sluiten. FDF stipt 8 punten aan:

 • Er is te weinig gedaan met de inbreng van het Landbouw Collectief.
 • Verlies van waarde landbouwgrond, door grotere natuurgebieden.
 • Er is nog steeds geen extra geld voor de nertsenhouderij.
 • ‘Aan de lopende band’ verbod op gewasbeschermingsmiddelen.
 • FDF wil verhoging van fosfaatbemestingsnorm: 50 kg per hectare, in plaats van de huidige 40 kg/ha.
 • Stikstofbeleid is gebaseerd op ‘onzin’ en heeft daardoor geen effect.
 • FDF wil een beter verdienmodel.
 • De politiek moet z’n verantwoordelijkheid nemen.

Strijd aangaan

Van den Oever benadrukt in het statement dat de boeren nooit zonder reden worden opgetrommeld: ‘FDF wil een grote organisatie met invloed worden, gedragen door jullie. Om te allen tijde jullie belang te behartigen. Wij zijn boeren. Wat we het liefste doen, dat is thuis aan het werk zijn op de boerderij! Maar dan weet de politiek wel raad met ons. Daarvan zijn we ons bewust. Nu moeten we de strijd aangaan. 19 februari is zo’n dag.’ schrijft hij.

Laatste reacties

 • Attie

  Wat doen we met Van den Oever?
  Een midweekje naar de☀️ aanbieden?

 • Henk.visscher

  Ik vind alles best, maar niet voor 20 februari, daarna heb ik er geen problemen mee, als tenminste de tweede kamer niets met de uitkomst van het Mesdag doet,als ze dit doorzetten haak ik af, vind het zo jammer want ik was zo blij met deze club.

 • Alco

  Waarschuwen voor een negatief effect wat de berichtgeving van 20 feb. kan overschaduwen heeft dus geen voedingsbodem gekregen.
  Trouwens ik had ook nog een gesprek over de stikstof problematiek.
  Er werd gesteld dat de regering toch niet zo dom is en inkomsten laat verdwijnen en het onderzoekbureau RIVM er toch geen belang bij heeft om verkeerde informatie te geven informatie. Dat tast alleen maar hun bestaan aan.
  Dus de boeren kunnen demonstreren wat ze willen. Ze krijgen niets voor elkaar.

 • Henk.visscher

  Alco, demonsteren helpt echt wel , maar het moet op de juiste momenten, niet op 19 december, je loopt dan voor de muziek uit.

 • wruiten

  niet voor 20-2

 • trekker123

  Met flinke acties kun je op dit moment alleen de publieke steun en daarmee ook die van de politiek verliezen. FDF klinkt teveel alsof ze denken dat de politiek welk bijdraait als boeren maar hard genoeg schreeuwen. Er is voor boeren nog best wel wat te halen in Den Haag, maar de agenda van FDF gaan ze echt niet van voor tot achter overnemen en al helemaal niet als je al flink actie gaat voeren terwijl maatregelen en ook uitkomsten zoals die 20-2 gepresenteerd gaan worden nog lang niet duidelijk zijn. Als ze menen dat stikstof onzin is dan zullen ze dat wel moeten onderbouwen. Hopelijk kunnen ze dat na 20-02, maar ik zou er maar niet al te hard op rekenen. Een beetje toeteren gaat in ieder geval niet helpen. En dat betere verdienmodel? Helaas gaat dat er niet komen. Maar dat weten ze bij FDF zelf ook wel.

 • Renate

  Het zou Boerderij sieren om met een eerlijk en open verhaal over de gang van het kabinet te komen. Aan de reacties hierboven is wel te zien dat dat nodig is. De actie betreft het stikstof verhaal. De overheid kan gewoon je rechten innemen zonder enige compensatie. Je bedrijf is dan niks meer waard! Dat doen ze eerst bij jouw buurman die aan de natuur grenst. Nee, heb jij geen last van... Het volgende slachtoffer ben jij dan! Oeps. Het kabinet gaat de 20ste gewoon weer verder lullen over stikstof en willen hun vastgelegde plannen gewoon doordrukken. De actie is de 19de om Den Haag wakker te maken. De NFE en NVP staan al vierkant achter het plan van de FDF en roepen op om tot actie over te gaan. De NFE heeft dit allemaal al over zich heen gekregen. 
  Het is tijd om (weer) op te staan, voor het te laat is.

 • Renate

  Of lig je liever zelf op het hakblok?

 • Henk.visscher

  Renate, je hebt gelijk en ik heb heus alles wel meegekregen maar jullie moeten echt een week later actie voeren, heeft het Mesdagfonds jullie gevraagd om dit te gaan doen, zo nee, ga dan niet een groep waar we net als het FDF veel aan te danken hebben, in het vaarwater zitten, ik ben niet tegen actie, ik ben niet tegen harde actie,s, ik ben niet tegen bikkelharde actie, smaar je moet het op het juiste moment doen en ook recpect tonen naar het Mesdag, er hoeft maar iets te gebeuren 19 febrauari en 20 febrauari valt in het water.

 • Vhouder

  zonder fdf waren we allang naar de klote had lto allang een akkoord met rutte gesloten waar we niks aan hebben

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Henk.visscher

  ZE WILLEN DIE BOEREN NIET MEER ,ZE ZIJN ZE LIEVER KWIJT DAN RIJK ..word als land maar ook als volk wakker ,dit kan alemaal niet !!!
  helemaal mee eens maar na 20 februari

 • Drikus Dekker

  Denk je nou echt dat dat op 1 dag vast hangt of dat er nog wat veranderd ???? Dat gelul van de 20 ste staat al lang op papier,is al lang bekend kom op je leef toch nie onder een Hunnebed ???

 • Henk.visscher

  Nou vertel mij dan eens hoeveel lager het Mesdag uitkomt, ben heel benieuwd

 • J.W. de Kloet

  kijk maar effe wat er met de provincie zeeland weer is gebeurd. ze naaien iedereen en denken het met een zak geld te kunnen oplossen

 • Drikus Dekker

  Henk maak je niet zo druk (hartje) geloof me alles is al vast gesteld daar verander jij niks meer aan ...en uh Zeeland mooi voorbeeld...

 • Renate

  De datum 19 februari is niet voor niets gekozen! Den Haag moet goed wakker worden, dan horen ze juist goed wat de uitkomst is van het onderzoek naar de betrouwbaarheid van het RIVM. Nee, die is niet te vertrouwen! FDF is steeds verschillende passen voor. Als je denkt, moet het wel net voor de bekendmaking? JA! Hoe FDF het precies speelt, weet ik niet, maar tot nu toe sloegen ze altijd de spijker op de kop.

  Ga naar de website van FDF. Lees onder: een noot te kraken.

 • mariapeel

  Top fdf. Jammer dat lto niet meer voor de jonge ondernemers opkomt. Praten werkt hier niet meer.

 • Bennie Stevelink

  “Van den Oever benadrukt in het statement dat de boeren nooit zonder reden worden opgetrommeld: ‘FDF wil een grote organisatie met invloed worden, gedragen door jullie”.

  FDF bemoeit zich niet met fosfaat. In het fosfaat-dossier staan 2 of 3 groepen boeren lijnrecht tegenover elkaar. Dit probleem deed zich al voor, voordat het melkquotum was afgeschaft. Een deel wilde grondgebonden begrenzing, een ander deel onder geen beding grondgebonden begrenzing. LTO stond er tussenin en werd van twee kanten onder druk gezet en verwijten gemaakt.

  Als FDF een grote organisatie wordt en LTO niet meer bestaat, kunnen ze onderwerpen waarbij verschillende groepen boeren tegenover elkaar staan niet meer naast zich neerleggen. Ook die onderwerpen zullen ze moeten oppakken. Zolang het om onderwerpen gaat waarbij alle boeren de hooivork in dezelfde richting houden, tegenover dieractivisten of overheid is het gemakkelijk belangenbehartigen. Maar zodra er situaties ontstaan waarbij boeren vanuit verschillende belangen de hooivorken op elkaar richten is het afgelopen met het puberale trekkerrijden en moeten ze volwassen worden.
  Dan zal ook het enthousiasme onder de aanhang bekoelen.

 • Henk.visscher

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  ik.ben voor deze actie maar na 20 februari, ik.durf te wedden dat het anders vrijdag weer gaat over iets wat hen tijdens de actie tegenstond,ze zoeken een stok om.mee te slaan.
  En als er iets misgaat word dat de aanleiding om de FDF buiten te sluiten,dan heb je de rol van de PVV, dan mag je langs de zijkant van alles roepen maar word sr niets meegedaan
  ,ik zelf zou graag naar Den Haag gaan om de regering af te zetten,maar helaas leven wij in een polderland. Daarom is het in deze fase nog heel belangrijk om het publiek zo veel mogelijk achter je te houden.Wedden dat het straks weer gaat over dat de FDF al voor de reactie van de politiek op het Mesdag staakt en dat velen dat ongepast vinden.
  De kunst is het om zoveel mogelijk mensen achter je te houden,als de groep te klein word kun je met trekkers doen wat je wilt maar dan zul je niets meer bereiken. Kortom.op de juiste momenten toeslaan.
  Komt bij dat dit weinig respect toont naar het Mesdag, het lijkt nu een beetje op met de eer van een ander willen strijken.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Henk.visscher

  Bennie ,LTO heeft mijn belang nog nooit gediend, dus wat dat betreft gaat het verhaal niet op,met mij zijn er velen die zich in de steek gelaten voelen

 • Henk.visscher

  Drikus heb nog geen antwoord nu wil ik ook onder die hunnebed vandaan

 • Bennie Stevelink

  @Henk Visscher, jouw belang is niet gediend. Van anderen misschien wel. Als ze jouw belang wél hadden gediend dan hadden andere boeren gezegd dat hún belang niet gediend is. LTO heeft vaak voor een middenweg gekozen waardoor boeren aan beide, tegenovergestelde kanten, zeggen dat hun belang niet gediend is.
  Ik ben benieuwd hoe FDF dat doet, als zij dit soort onderwerpen onderhanden krijgen.

 • Renate

  @bennie. Lto heeft altijd ALLEEN de overheid gediend. Ga jij maar weer onder je steen. O nee, je zou de 19de op klompen naar Den Haag gaan.
  @Henk.visscher, er gaan geluiden in het rond dat de afwijking aanzienlijk is. Ik kan je verwijzen naar: de blauwe tijger, de aflevering met Geesje Rotgers. Even op googlen. Zeer interessant!! En verhelderend.

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Drikus Dekker

  En uh sorry Henk ,maar hoger/lager wacht gewoon lekker af hihi.maar geloof me F.D.F verras je niet met cijfers....diep droefig Den Haag verhaal.

 • Bennie Stevelink

  @Drikus, is dat een bedreiging?

 • gvanlaar

  wat een slechte timing!

 • Drikus Dekker

  Nee ik bedreig niemand dus ook jou niet Bennie,maar we zijn er klaar mee!!!! Wil je dat niet snappen dan of heb je een stads verstand !!! Kom op je snapt me best !!! Ga maar vast aan de wandel met je klompen richting Den Haag dan kunnen we je op het bakje van de trekker mee nemen (want ook dit komt niet goed) nogmaals niks persoonlijk maar L.T.O weg er mee.....

 • Drikus Dekker

  En geloof me Bennie ik blijf niet melden /waarschuwing etcetc het stopt ergens ja ...

 • Bennie Stevelink

  @Drikus, het lijkt mij toch heel nuttig om je bewust te zijn dat je in belangenbehartiging soms lastige keuzes moet maken tussen verschillende groepen boeren. Dan doe je het voor niemand goed.
  Goede belangenbehartiging is nóg moeilijker want dan moet je op dit moment het belang van leden dienen naar de situatie in de toekomst. Een situatie die een groot deel van de leden op dit moment niet zien en dus ook hun belang niet goed kunnen inschatten. Ook dan doe je het nooit goed.

 • Bennie Stevelink

  @Drikus 22:17, dus toch een bedreiging?
  En dat omdat ik uitleg dat belangenbehartiging complexer is dan het lijkt?

 • jfvanbruchem1

  ga emigreren als het hier zo slecht is.

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Renate

  Drikus Dekker, je hebt voor 100% gelijk!!!!

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Tuig

  @drikus dekker, doe es normaal . Niet iedereen hoeft er het gelijk over te denken.

 • Henk.visscher

  Collega,s blijf elkaar bestrijden met uitleg en verheldering, druk elkaar geen dingen door de strot met onredelijke woorden maar blijf komen met argumenten.

 • Henk.visscher

  Renate bedankt ,ben benieuwd ga nu direct kijken.

 • Henk.visscher

  Bennie de LTO heeft nog maar weinig leden, hooguit 20 procent, dus 80 procent van de boeren is afgehaakt omdat LTO veel te veel water in de wijn heeft gedaan, het is inderdaad geven en nemen . maar ze hebben over :ich heen laten lopen.

 • Henk.visscher

 • EL

  De overheid gaat gewoon door met deals maken voor import uit andere landen! Daarmee draaien ze de Nederlandse landbouw de nek om!

 • mariapeel

  Sorry iedereen die woensdag niet mee doet omdat ze zogenaamd er niet mee eens is. Heeft geen boeren hart meer. Als dit kabinet zijn zin krijgt is heel Nederland binnen paar jaar 1 natuurpark. En alle akkerbouwers en loonwerkers mogen geen mest en bestrijdings middel meer gebruiken. Ze zien hier liever iedereen weg. Ze hebben de grond nodig en draait anders nergens om er is anders geen probleem. Nu is 't tijd voor lto en fdf en iedereen om door te gaan. Den Haag lacht als je niet mee doet

 • Remco1980

  Alle acties gevoerd, nu de 19de des te meer reden om nogmaals te gaan. Daarna moet het blijken wat er concreet van terecht komt. In ieder geval door de acties is er een LC, wordt er meegepraat, is er een ander geluid. Wordt tijd voor afschaffing LTO gedrag, FC gedrag. Drastische veranderingen, nieuwe belangenclubs en andere geluiden.
  Geen baantjeslikkers, geen boeren die voor debuhne boeren en wegens goed gedrag in lto of fc belanden.

 • Remco1980

  @Bennie puberaal gedrag kan ik nog inkomen, maar ik heb het gevoel dat Lto het allemaal wel best vindt wat er nu gaande is. Er wordt niet geluisterd naar de leden, zelfs niet naar oud bestuursleden is mijn ervaring. Ze gaan gewoon door op een zeer gematigde zwakke toon, zonder krachtige standpunten.

 • a van Gerwen

  @Bennie, je bent nogal pro LTO . Een vraagje aan jou, hoe denk je dat we nu in de onderhandeling hadden gestaan als er geen grote demonstraties waren geweest, het landbouw collectief alleen uit het LTO had bestaan, er geen FDF was geweest om het een en ander scherp te zetten, het mesdagfonds de tanden niet in het stikstofdossier had gezet? Het zijn geen van allen ideeen uit de koker van LTO, zijn toch meer van het polderen. Ben benieuwd naar je antwoord.

 • kleine boer

  bennie geeft ook geen antwoord of lto het mesdag aan gestuurd heeft om een en ander te onderzoeken want dat is lto vergeten te doen...

 • Bennie Stevelink

  Verschillende reageerders;
  Ik stoor mij aan de populistische benadering waarbij wordt gedaan alsof de belangen van alle boeren gelijk zijn, met de overheid tegenover ons. Ook wordt net gedaan alsof de omstandigheden statisch zijn.

  Hiervoor heb ik de begrenzing van de melkveehouderij als voorbeeld genoemd. Hoe begrenzen wij de melkveehouderij? Geen begrenzing? Op basis van grond? Of fosfaatrechten? Welke begeleidende regelgeving? Sommige boeren hebben belang bij het een, anderen bij een andere keuze. Iedereen eist wat hem het beste uitkomt en staan lijnrecht tegenover elkaar. Dát is de volwassen wereld van de belangenbehartiging waar FDF tot nu toe met een bocht omheen gaat. Ze beperken zich tot onderwerpen waar weinig tot geen tegenstelling tussen boeren bestaat. Popie-Jopie belangenbehartiging waarbij je alleen maar applaus kunt krijgen.

  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.
  Dan nog verandering van omstandigheden: veel boeren hebben geen opvolger, er komt de komende decennia veel grond vrij. Hoe houden we dat zoveel mogelijk in de landbouw?

  Verandering van markt: Oost Europa kan veel goedkoper produceren als wij. De marktprijzen zullen zich daar op aanpassen (wat nu ook al gebeurd). Hoe houden wij het hoofd boven water met dure mestverwerking? Is het misschien beter om door te gaan met een kleinere veestapel zonder dure mestverwerking? Zo ja, hoe krimpen we dan de veestapel op een sociaal verantwoorde manier? Zo nee, hoe houden we in de toekomst het hoofd dan wel boven water?
  FDF doet net alsof deze veranderingen er niet zijn en deze keuzes niet gemaakt hoeven te worden.
  Dit populisme stoort mij.

 • diekmann

  Bennie. Die 20% fosfaatkorting bij overdracht moet er af dan is er geen tweestrijd in de landbouw zo jij beweerd. De oplossingen zijn niet zo moeilijk dan het lijkt.

 • kleine boer

  Bennie er is geen mest te veel. Er is te kort plaatsingsruimte is veeeeel te laag

 • Bennie Stevelink

  Leg eens uit @Diekmann, het is mij niet duidelijk wat je bedoelt.

 • Firma Vellenga

  Wat een verhitte discussie hier. Volgends mij is het probleem dat de politiek niet ronduit zegt dat het van de boeren af wil en onze landerijen wil inpikken. Steeds draaien ze weer een beetje de kraan dicht. Al jaren lopen wij tegen een muur van onwil op. We passen ons steeds weer aan en dan komt het volgende probleem alweer. Natuurlijk zijn de boeren boos en natuurlijk willen we ons laten zien in Den Haag. En natuurlijk hebben wij ook steeds gelijk met onze uitleg. Dat weet Den Haag ook. Toch zit er een groter belang, misschien verdien model in hun ogen om de boeren weg te hebben uit dit kleine Nederland. Hier kunnen wij niet tegen op. Wij hebben die macht niet. Zelf ben ik die dag net in Rome, er leiden vele wegen naar Rome zeggen ze nu dat moet dan maar uitgeprobeerd worden. Maar als er een demonstratie komt om het kabinet af te zetten kom ik daar meteen voor terug. Henk Vischer had het daar over geloof ik. Ik weet niet of dit dan in ons voordeel gaat werken maar ik wil graag het gezonde verstand terug in Den Haag. Ik zal nu een stukje naar de courant schrijven voor de burger met uitleg waarom de boeren willen gaan demonstreren. Hoop dat er meer boeren naar een courant gaan schrijven. We moeten het probleem simpel gaan verwoorden naar de burger toe. We staan er ook voor hun.

 • @123

  @Firma Vellenga,onder de CDA leden zou gisteren een mail zijn rondgestuurd door Geurts en von Martels waarin ze expliciet erkennen dat het niet om de stikstof gaat maar om de ruimte van het boerengebied.Als dit waar is dan zijn de rapen gaar.

 • Firma Vellenga

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  we staan met lege handen. Als ik naar buiten kijk zie ik dure, voedselrijke grond die straks voor een prikje opgekocht gaat worden om welk argument ze er ook maar voor gebruiken. We bemesten het binnenkort maar weer maar veel plezier hebben we er niet meer in.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Drikus Dekker

  Nou nou reactie,s die verwijderd worden !!?? Sorry als ik soms TE reageer..maar beste Boerderij etc etc en alle lieve mensen daar om heen zo kan het toch niet verder !!! Den Haag die onze grond wil inpikken cuub voor cuub regeling .boerderij afbreken en een paar mooie villa,s er voor terug op het platteland ,met poppetjes die gaan zeuren over stront lucht etc etc en ga zo maar door.NEE DIT GAAT TOTAAL VERKEERD AFLOPEN..Den Haag vult de zak en de Boer krijgt het ongemak !!! En Nogmaals redactie sorry als ik bepaalde mensen benader die wel weten hoe het moet...jammers word er verdrietig van maar dat paast goed in dit oh zo z.... Land Met z,n f... reg....

 • kleine boer

  meeste zijn het 100% met je eens drikus 👍

 • bori

  Het gevecht om het boerenland is al vele 10 tallen jaren aan de gang .
  Voor verschillende maatschappelijke ontwikkelingen is het ook noodzakelijk dat er boerenland beschikbaar komt.
  Maar het standpunt van links Nederland om bedrijven te sluiten om natuurontwikkeling mogelijk te maken is buiten alle proporties .
  DAAR MOETEN WE KRACHTIG STELLING TEGE NEMEN.

 • Boerendochter1900

  Hoe laat begint deze demonstratie ongeveer? Ik wil graag foto's komen maken om de FDF-punten sterker te maken.

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.