Home

Nieuws 13 reacties

Boeren binnendoor naar Den Haag

Boeren mogen dit keer niet met de trekker over de A12 naar de Koekamp in Den Haag voor hun protest.

Parkeren kan in de straten in de buurt van de Koekamp en op het strand van Scheveningen. De eerste trekkers worden woensdag 19 februari om 7 uur ’s ochtends al in de Hofstad verwacht. De politie zal de trekkers onderweg begeleiden.

Gedragscode van FDF

Actie-organisatie Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op naar de politie te luisteren en niet op eigen houtje de snelweg op te draaien. De gedragscode, die FDF al in december opstelde, is weer gedeeld onder de actievoerende boeren. Daarin staat onder andere dat boeren niet blokkeren, geen giertanks of andere aanhangers meenemen, geen alcohol drinken en op verharde wegen parkeren.

Hoeveelheid aanmeldingen

Woordvoerder Sieta van Keimpema ziet dat er dit keer ongeveer net zoveel aanmeldingen zijn als met de vorige acties. “Hoeveel er uiteindelijk komen, is moeilijk te zeggen. Velen maken pas morgenochtend de beslissing om te gaan, want het moet wel kunnen met het bedrijf thuis.”

Schouten niet naar boerenprotest

Landbouwminister Carola Schouten gaat woensdag niet naar de boerenactie in Den Haag, omdat ze nog volop in gesprek is met het Landbouw Collectief over de maatregelen voor stikstofreductie in de landbouw. Dat laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten. Schouten wil bovendien eerst verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer over haar stikstofplannen. Dat debat staat op donderdagmorgen gepland, voordat het Mesdagfonds in de middag de resultaten van het onderzoek naar de rekenmodellen onder het stikstofbeleid presenteert.

Stikstofoverleg

De pijlen zijn woensdag gericht op de Tweede Kamer in het stikstofoverleg, in het bijzonder op het CDA. Voorzitter Mark van den Oever schrijft dinsdag dat hij teleurgesteld is in deze partij. Hij vraagt de Kamerleden van die partij om ‘het juiste te doen ten aanzien van de boerenachterban’, dat is wat hem betreft niet instemmen met de voorstellen van het ministerie. De protesterende boeren wijzen naar het rapport van het Landbouw Collectief als alternatieve oplossing voor het stikstofprobleem.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Tekenend voor dit Kabinet in de Tweede Kamer je beleidsvoornemens uiteenzetten en over debatteren, terwijl niet overheidsonderzoekers even later hun bevindingen (alternatief plan) aanbieden. Het lijkt er op dat de regering dit alternatief vreest net als bij vliegveld Lelystad. Ik krijg steeds meer het idee, dat de overheid misser op misser stapelt en door de verdeel en heers tactiek er steeds mee weg komt ten koste van de groeperingen in de samenleving die niet behoren tot de groep modaal en boven modaal. Dus de meerderheid die de kosten nauwelijks kan dragen maar ze wel zal moeten opbrengen.

 • Firma Vellenga

  Maar ondertussen hebben ze wel de macht...

 • Henk.visscher

  klopt helemaal agratax

 • ENDE902

  Het wordt toch steeds duidelijker, dat de democratische besluitvorming in hoge mate plaats vindt onder druk van (internationale) ngo’s die d.m.v. gemanipuleerde rapporten en modellen politici in een door hun gewenste richting duwen en daarmee hun wil aan de rest van de samenleving opleggen.

 • veldzicht

  @ende902.En de boer is de grote vijand die alles fout doet.Je kan de laatste maanden geen krant,radio of tv meer aanzetten of de boer wordt weer afgezeken dat het een vervuiler is,meer dan de helft van het land in bezit heeft en de hele natuur verpest.Het lijkt als of er een verbod bestaat iets positiefs over de boeren te vertellen,die ngo,s zijn overal in geïnfiltreerd het onderwijs de media en de politiek.Voor de boeren met hun stront is het trekken aan een dood paard er tegen in te gaan.

 • Alco

  Goede woordvoerders. Daar ontbreekt het de laatste jaren aan.
  Zeg gewoon tegen de mensen die je ernaar vragen wat het probleem is.
  "Het gaat niet om de uitstoot. Het gaat erom wat er van de veehouderij in de natuur komt. Daarin zijn de berekeningen van het RIVM misleidend.
  Bijna al het zwaardere NH3 uit de veehouderij is al binnen 300 meter van een bedrijf opgenomen door ons eigen land.
  Het lichtere NOx van hoge schoorstenen en vliegtuigen valt als een deken over die natuur.

 • veldzicht

  @Alco.Volgens mij zit er een verbod op zo iets naar buiten te brengen.Zit trouwens net te kijken om Almere uit te breiden met 30.000 huizen,prachtig mooie akkerbouwgrond ligt al helemaal klaar om bebouwd te worden,niemand hoor je zeggen dat het zonde is en dat het beter is om die huizen te bouwen op dat knekelveld wat ze Oostvaardersplassen noemen.

 • kleine boer

  veldzicht en ze zeggen erbij dat kan hier want de grond is al van de overheid.....

 • farmerbn

  Volgens Belgisch onderzoek is er een verband tussen biodiversiteit bij insecten en het aantal woningen. Hoe meer woningen hoe minder insecten én hoe minder soorten insecten.

 • 1455

  farmerbn- hoe meer als ze er hier binnen halen hoemeer woningen heb je nodig hoemeer vervuiling heb je en niet te vergeten des te meer ellende

 • Firma Vellenga

  Alles wat we hier neer zetten, in de verdediging gooien weten ze in Den Haag ook wel. Maar zij bepalen de regels. En als er woningbouw moet komen dan zal dat er komen. Hoeveel hectare staat er tegenover 30.000 woningen? Eerst komt er heel veel werk voor vrij voor de woningen er staan, dan komen er allemaal mensen waarvan misschien 80 procent werkt. Ze betalen allemaal belastinggeld. Wat zal je nu als akkerbouwer daar tegen in brengen??? We kunnen hun vertellen dat er zonder boer geen eten is maar dan halen ze het wel elders. Als wij bekend staan dat er zoveel voedsel voor de export gaat dan denkt zo'n Jetten of Klaver toch niet aan het bestaan van die ene boer? Nee, woningen, bedrijven, import, belasting innen. Daar mogen wij met de trekker en een vuist tegen protesteren. Verloren zaak

 • veldzicht

  30 huizen per ha.reken maar uit.En er moeten de komende jaren nog zo,n miljoen huizen bij komen.

 • brutus71

  @Vellenga, hoe meer woningen, minder grasland, meer uitstoot NOx, minder N opname door gewassen.
  Er moet juist niet meer bebouwing komen en vooral minder immigratie, klinkt hard, dat mag zgn. niet gezegd worden, maar daar ligt de oplossing

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.