Home

Nieuws 8 reacties

Kamer kan niets met Green Deal

De Tweede Kamer tast in het duister als het gaat om de gevolgen van de Green Deal van de Europese Commissie voor de landbouw, voedsel en biodiversiteit.

Landbouwminister Carola Schouten gaf vorige week in een brief aan het parlement aan dat ook zij nog geen volstrekte helderheid heeft over de doelen van de Europese Commissie. Zij vindt dat de Europese Commissie op een aantal punten wel wat concreter zou moeten zijn.

Inzicht financiële gevolgen

Kamerleden van verschillende fracties maken nu in een schriftelijk overleg met de minister duidelijk dat ze er ook weinig in zien. Het CDA maakt duidelijk dat de Green Deal in elk geval niet tot een kostenverhoging voor boeren leidt, ‘als zij niet ook tegelijkertijd een hogere prijs krijgen voor hun producten’. Het CDA wil van de minister weten of zij dat ook vindt. De minister moet, als het aan het CDA ligt, nadrukkelijk de positie van boeren in de waardeketen betrekken bij haar beoordeling over de plannen van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. Het kabinet heeft aangekondigd binnen enkele weken een oordeel over het in december gepresenteerde plan klaar te hebben.

De VVD wil inzicht in de financiële gevolgen van de Green Deal. ‘Op welke manier wordt het gelijke speelveld gewaarborgd?’, vraagt de VVD-fractie, die ook vindt dat nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas een plek moeten krijgen in de Green Deal.

Meer aandacht herstel bossen

Regeringspartij D66 wil dat internationale duurzaamheidsinitiatieven (duurzame palmolie, verantwoorde soja) een plek krijgen in de Green Deal. D66 vindt ook dat er meer aandacht moet zijn voor het herstel van bossen en de realisering van nieuwe bossen. Ook de SP stelt daar vragen over. GroenLinks vraagt zich af of er wel voldoende geld is voor het realiseren van de Green Deal als het budget voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid onder druk staat.

De Europese Commissie komt binnenkort met een uitwerking van de Green Deal, specifiek toegespitst op de voedselketen (Van Boer tot Bord).

De SGP maakt zich zorgen over de mogelijke verdere beperking van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. De SGP maakt zich boos over uitspraken van Europees Commissaris Frans Timmermans, die zegt dat boeren in Nederland zich vasthouden aan achterhaalde ideeën in plaats van te veranderen. De SGP wil van minister Schouten weten wat zij van die uitspraken vindt.

Laatste reacties

 • Maas1

  Een ding is zeker de uitspraken van Timmermans hebben geen bindend karakter,hij draaid zijn rug toe. Waardeloos.
  En dat krijgen we te horen van een Nederlander op deze post. Een sector die buiten de lands grenzen wordt geroemd.
  Bah.

 • kanaal

  boeren krijgen de rekening dat is duidelijk als je het stuk leest.

 • Sjefo

  Als er één achterhaald idee is zijn het de ideeën van frans Timmermans ,Nederlandsche landbouw is, de meest verfijnde, de milieu en diervriendelijkste enz ter wereld
  frans Timmermans is een blaaskaak van het ergste soort met het bekende linkse thema landbouw de nek omdraaien en alles is geoorloofd !!

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Biologische kan ook zonder.
  Dus wat is het probleem.

 • kleine boer

  gaj van den broek maar biologisch kan niet zonder gangbaar.....

 • @123

  Gaj van den broek.

  <>

 • @123

  Gaj van den broek, zie climegate greendeal is onhaalbaar en onbetaalbaar.

 • Maas1

  @Gaj van den Broek
  Vandaag heeft dhr de Groot op de Biobeurs " verkondigd" dat Biologische landbouw geen kringloop landbouw is maar een voorloper voor kringloop landbouw.Biologische is blijkbaar voor het bordje van dhr de Groot niet goed genoeg. Ze zijn bezig met het spel op de wagen maar ze hebben niet in de gaten dat hun " dansje" voor de spiegel is van volksvertier met de politieke gekte op de bühne.😳🤡

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.