D66 komt landelijk 160 stemmen tekort om uit te komen op 10 zetels. Landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot komt daarmee niet vast terug in de Tweede Kamer - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

D66 toch naar 9 zetels in Kamer

D66 komt landelijk 160 stemmen tekort om uit te komen op 10 zetels. Landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot komt daarmee niet vast terug in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

De Groot komt voorlopig wel terug in de Kamer. Dat doet hij als vervanger van partijgenote Hanneke van der Werf, die met zwangerschapsverlof is. De laatste restzetel, die eerder deze week naar D66 leek te gaan, gaat toch naar SP. De partij komt daarmee op vijf zetels uit.

Met het vaststellen van de verkiezingsuitslag is vastgelegd dat de PVV van Geert Wilders met 37 zetels definitief de grootste fractie is in de nieuwe Tweede Kamer. Daarna volgt GroenLinks-PvdA met 25 zetels. De VVD komt uit op 24 zetels. Nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft 20 zetels behaald.

Van Keimpema niet in Tweede Kamer

BBB krijgt 7 zetels en CDA 5. Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP en DENK hebben elk 3 zetels. Volt telt straks 2 leden van de Tweede Kamer en JA21 krijgt er 1. BIJ1 en 50PLUS verliezen hun Kamerzetel. BVNL, met kandidaat Sieta van Keimpema, komt niet in de Tweede Kamer.

38 kandidaten zijn ook met voorkeurstemmen gekozen. 37 van hen stonden toch al op een verkiesbare plek. Alleen Daniëlle Hirsch van GroenLinks-PvdA komt dankzij voorkeursstemmen in de Kamer. Ze stond eigenlijk te laag op de lijst van haar partij, maar kreeg voldoende stemmen.

De huidige Tweede Kamer neemt op 5 december afscheid. Op 6 december worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd.

Reacties

  1. Nu T. de G definitief niet in de kamer komt is mijn dag goed, eindelijk weer eens goed nieuws. Daaaag T, lekker gehalveerd he.. en nu genieten van wachtgeld..

  2. vast wel ergens een bedrijf dat nog een azijn zeiker zoekt kan tjeerd daar gaan werken of ergens als *** de behangerdeze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin