Na de protesten in heel Europa volgde het debat in het Europees Parlement in Straatsburg. Conclusie van heel veel volksvertegenwoordigers: Timmermans is doorgeschoten met de Green Deal.- Foto: ANP AlgemeenNieuws

Timmermans is kop van Jut in Straatsburg

Na de protesten in heel Europa volgde het debat in het Europees Parlement in Straatsburg. Conclusie van heel veel volksvertegenwoordigers: Timmermans is doorgeschoten met de Green Deal.

De leider van de grote christendemocratische fractie EVP vindt dat Europa veel meer aandacht voor de boeren moet hebben. “Landbouwbeleid draait om de toekomst van plattelandsgebieden: cruciaal voor de toekomst van Europa”, aldus Manfred Weber.

De politieke boodschap is helder. Weber wil een pro-landbouwgeluid laten horen. Daar horen maatregelen bij. Commissievoorzitter Von der Leyen (ook EVP) kondigde eerder deze week nog aan dat een plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan banden te leggen de prullenbak in gaat.

‘Nederland op slot-plan’

Europarlementariër Rob Roos (voorheen JA21) vindt het terecht dat de boerenprotesten doorgaan. “Met de Green Deal heeft Frans Timmermans geprobeerd het werk van boeren in Europa onmogelijk te maken. De kroon op zijn werk: de natuurherstelwet, de ‘Nederland op slot-wet’.”

Dat de christendemocraten steeds meer de kant van de boeren kiezen, door bijvoorbeeld het gewasbeschermingsmiddelenplan af te schieten, komt volgens Roos puur doordat de verkiezingen eraan komen. Roos vindt dat de christendemocraten pas echt voor de boeren opkomen, als ze ook de natuurherstelwet voor eens en altijd wegstemmen. “De boeren moeten weer fatsoenlijk gewaardeerd en beloond worden. Voedselzekerheid is een kwestie van nationale veiligheid.”

Eerlijke prijs

Ook Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) ziet dat de boeren het moeilijk hebben. “Zonder landbouwsubsidies maken veel boeren verlies. We zeggen ‘melk is goed voor elk’, maar dat geldt blijkbaar niet voor de boeren.” Voor Chahim zit de kern van het probleem hem in de lage prijs die boeren voor hun product krijgen. “Dan hoeven ze niet op te schalen, maar daar mis ik de inzet van ons parlement.”

Hij ziet hoe met name de supermarkten, banken en tussenhandelaars er met de miljardenwinsten vandoor gaan. “De boer heeft zelf geen verdienmodel, maar voor hen is hij het verdienmodel.” Wel vindt Chahim het oneerlijk dat de rechterzijde van het parlement de schuld legt bij klimaatbeleid. “De Green Deal zorgt juist voor toekomstbestendigheid. Gezonde natuur zorgt voor gezond land en dat is alleen maar goed voor onze boeren.”

Te veel ideologie

“Wij als EVP willen de biodiversiteit, het water en dierenwelzijn ook beschermen, maar het mag niet te ideologisch worden. Ons beleid moet gebaseerd zijn op feiten”, stelt Weber. Enkele voorbeelden die hij aanhaalt van ideologie die te ver doorslaat, zijn de natuurherstelwet en de pesticide reductieplannen.

Weber ziet in de boerenprotesten zijn eigen gelijk. Hij benadrukt dat de christendemocraten zich al langer zorgen maken over bijvoorbeeld de natuurherstelwet of de hoeveelheid bureaucratie waar boeren mee te maken krijgen.

Mede-auteur: Jasper Roorda

Reacties

  1. Zowel Timmermans als de Groot hebben niets geleerd van her Gas debacle na 2022 en denken dat dit met windturbines is op te lossen. Weers afhankelijkheid kennen zij alleen van hun weekjes vakantie. Nu denken ze met inkrimping voedselproductie de wereld te redden want de Big Five lossen het tekort wel op. Natuurlijk lossen die het op ,zij kopen daar waar het voordelig is en dat zou voor zuivel en Vlees wel eens Rusland kunnen worden op termijn, de melkveehouderij wordt reeds uitgebreid volgens geruchten. Wij hebben ze het trucje geleerd en de goede bloedlijnen geleverd de afgelopen decennia. Dus honger behoeven de Europese burgers niet te krijgen, maar hun vrijheid zou wel eens aan een zijden draadje kunnen hangen. De voedselproductie is nl. steeds meer in handen Dictaturen.en mega handelshuizen.

  2. Chahim is kennelijk de enige met visie. Cristen Democraten en Rechts lijden aan kortzichtigheid en opportunisme, alsof het een boerebelang is dat we door kunnen met gif en het schaden van natuur. Dat is alleen een belang voor de “Big Five” en aanverwante agroindustrie. Word wakker en stop de slachting onder boeren door deze witteboordcriminelen

    1. john, ik en de boeren gebruiken ook lever geen gif…. maar je ontkomt er niet altijd aan…. zolang we massaal u en ik ook. met roudup bespoten soja en mais eten, staat het voorgaande in het niet…

Beheer
WP Admin