Ontwerp%20zonder%20titel%20(4)

Bezetting varkensbedrijf Boxtel

Terug naar dossier
Home

Nieuws 47 reacties

Dreigbrief aan actievoerder gericht op alle boeren

Boerenactievoerder Jitty van der Werf heeft daags voor kerst een dreigbrief ontvangen van vermoedelijk dierenactivisten.

Onderaan een aanvulling op het bericht met reactie van Meat the Victims.

Ze heeft hiervan aangifte gedaan en vandaag, vrijdag 3 januari, het nieuws verspreid middels een persbericht van Agractie en haar eigen stichting Belangen Agrarysk Fryslân. De briefschrijvers willen dat de boeren stoppen met het protesteren met trekkers. “Als jullie niet inbinden, wordt elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit voor sabotage en brandstichting”, staat er geschreven.

Ook LTO Nederland heeft een dreigbrief ontvangen voor de kerstdagen. LTO heeft dit gepubliceerd nadat de inhoud van de brief van Van der Werf bekend werd.

Gericht aan alle boeren in Nederland

Van der Werf heeft aangifte gedaan bij de politie. “Ze nemen het serieus en zijn een onderzoek gestart. De schrik zit er bij mij en mijn gezin goed in. Bij sabotage stel ik me voor dat bijvoorbeeld de remleidingen van een trekker worden doorgesneden op de ochtend van een protestdag. En dan te bedenken dat dit gericht is aan alle boeren in Nederland”, aldus Van der Werf.

Lees verder onder de afbeelding.

De volledige brief. - Afbeelding: Agractie
De volledige brief. - Afbeelding: Agractie

Meat the Victims

De brief is ondertekend door MTV, ER, EM, DBF. Van der Werf vermoedt dat deze afkortingen staan voor Meat the Victims, Extinction Rebellion en Dieren Bevrijdingsfront. “En nog zo’n club”, aldus Van der Werf.

Van der Werf heeft de brief opgestuurd naar de media, maar heeft een deel van de tekst zwart gelakt. “Daarin vertellen de activisten waarom ze vinden dat we moeten stoppen met protesteren. Om te voorkomen dat de media daar een verkeerde draai aan geven, is dat doorgestreept.”

Meat the Victims laat op haar Facebookpagina weten niets met de brief te maken te hebben. “Wij tolereren geen gewelddadig gedrag of gewelddadige uitingen en staan absoluut niet achter een brief als deze.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Trot

  O jee verkeerde opmerking heel nl hel en verdoemenis nu doen of we van lotje getikt zijn Is dit de manier van plaats bepaling in de samenleving Wie pakt de handdoek op om dit uit te roeien?

 • Firma Vellenga

  We wijzen allemaal naar elkaar om die handdoek op te pakken... Misschien kunnen we hem niet vinden?

 • husky

  Een vrouw is ook bedreigd omdat ze via Facebook handtekeningen wil verzamelen om de veestappel te halveren, dat kan ook echt niet. met verwijten en bedreiging kom je nergens.

 • jan1980

  Wat eten die dierenrechtenactivisten? Toch voedsel die de boer produceert! Zet ze eens 4 weken zonder voedsel en de boer is terug koning in het land ...
  Er moet opnieuw respect komen voor landbouw.

 • 306lsa

  Er staat ook nog “zwakke overheid “ oké dan mooi dom van hun die het schrijven want dan kunnen ze wel eens hard aangepakt worden.
  Ze hebben als groep deze bedreigingen gedaan dat vindt ik veel zwaarder dan iemand die iets zegt in zijn boosheid of zo

 • veldzicht

  Moet je hier wel zoveel aandacht aan besteden?Iedereen slingert tegenwoordig van alles en nog wat (anoniem) de media in.Ook maar een klein kunstje even een(kogel) brief of mailtje sturen en heel Nederland staat op zijn kop , andere groeperingen denken dat gaat mooi moesten wij ook maar eens doen.

 • farmerbn

  Prachtig dat die clubs zo zielig aangeven dat ze aan de verliezende hand zijn.

 • Gat

  Dus ze tonen hiermee aan dat we op de goede weg zitten. We komen steeds dichter bij de leugen fabriek ten nadele van de landbouw en dat bevalt sommige niet.
  Iemand die petitie start voor halvering veehouderij zonder een goed alternatief wat die boeren na de halvering hun inkomen mee behouden. Dat zijn de grootste hypocrieten uit de samenleving. Die 40+ tuthola uit eindhoven zal zeker haar welvaart ook niet halveren plus haar huis en salaris.

 • truusjetrap

  Iemand al nagedacht hoe al die stalbranden toch zouden ontstaan? Mij wel duidelijk

 • Maas1

  De wacht wordt blijkbaar aangezegd.Het is hoog tijd dat de overheden alle beschikbare middelen tot dienstbaarheid hebben, tegen personen individuen en groeperingen die een bedreiging zijn voor onze democratische rechtstaat.
  De bedreigingen uit de brief laat weer eens zien tot welke intentie men bereid is maar dat wisten we al.
  Voor de rest neem ik deze bovenstaande brief en bedreigend schrijven als boer voor kennisgeving aan.

 • kanaal

  we lusten ze rauw, kom maar op.

 • KFB

  Slim om delen weg te lakken, geen podium voor hun gezwam..👍

 • veldzicht

  Die dieractivisten zijn niet blij met de boeren acties,bang dat de leugen beerput open gaat? Mooi, daar was het ook om te doen.

 • Alco

  Misschien gaat de Postcode Loterij nu ook eens nadenken.

 • Henk.visscher

  De postcodeloterij moet ons volgend doel zijn, niet een landelijke actie , maar geoon met een groot aantal daarheen

 • Bennie Stevelink

  Jitty van der Werf was tot voor kort nog bestuurslid van FDF. Deze FDF heeft de laatste maanden persoonlijke bedreigingen geuit tegen RFC bestuurders, statenleden in Brabant en andere politici.
  Nu kunnen we wel veel ophef maken over deze dreigbrief, maar in de pers kan eenvoudig verwezen worden naar de bedreigingen die FDF geuit heeft. Dan staan wij mooi voor aap.
  Met die onbenullige uitspraken heeft FDF zichzelf en alle boeren in de voet geschoten.
  Ze moeten bij FDF leren eerst na te denken en dan pas wat te zeggen.

 • 306lsa

  Bennie @
  Als iemand persoonlijk een keer kwaad worden of zo vindt ik anders dan groeps bedreiging
  Nu wordt jij en ik ook bedreigd voor iets
  Wat is het verschil of ik ga demonstreren (wat mag) of zoals deze groep dreigt......
  Wel een groot verschil
  Een bedreiging tot iets in de brand steken moet gewoon gestraft worden (Dat vindt ik)
  Wat vindt jij?
  Ik kan in jou schrijven heel erg duidelijk merken dat jij een hekel aan FDF hebt en heel erg voor lto
  Dat is op zich niet erg maar om aldoor dat te benoemen ? Eigenlijk moet je dat ook niet te gekleurd doen ?(mijn mening)

 • Bennie Stevelink

  @306lsa, mijn punt is dat wij door de uitlatingen van FDF in voorgaande maanden, op dit moment in de media zwak staan tav de dreigbrieven. En dat is dus jammer.

  De les die wij hieruit kunnen leren is dat je goed moet nadenken hoe bepaalde uitspraken in een later stadium in jouw nadeel kunnen zijn.

 • 306lsa

  Wat ik echt helemaal niet snap is dat de milieubeweging niet gewoon onderhandelt als ze gewoon wat meer natuur willen en daarmee tevreden zijn
  Wat willen ze alle veehouderij weg en dat er dan vervolgens weer komt in het buitenland? Ik snap hun denkwijze echt totaal niet ?? (Milieuorganisaties)

 • bankivahoen

  Hoezo staan wij zwak Bennie? Welke bevolkingsgroep produceert voedsel en welke groep kan niet zonder ? Juist ja , wij staan sterk en dat zal men weten!! Verschuil je niet telkens achter je anti stokpaardjes fvd , fdf etc . je standpunt is inmiddels meer dan duidelijk. Onze sector laar weten tot hier en niet verder. Henk Visscher , dat idee over de postcode loterij is zo gek nog niet.Dat gedrocht mag ook weleens met de billen bloot voor het grote publiek.

 • veldzicht

  @306lsa.Doe niet zo naïef.Het is niet de milieubeweging het gaat hier om dieractivisten die willen maar een ding en dat is de veehoudrij weg hebben tot de laatste koe,varken of kip.Daar valt bij die gasten niet over te praten en of je ze nou biologisch houdt en nog zo goed verzorgt maakt ze niet uit.

 • kleine boer

  Lto kreeg ook een dreigbrief bennie dus niet alleen FDF of ex leden

 • gjh

  Bennie wat zit jij weer zoals gewoonlijk dom uit je nek te lullen ,ongelooflijk

 • farmerbn

  Ik ga nu niet met Bennie mee.

 • 306lsa

  En waarom veldzicht? Om hun ideaal beeld of omdat ze daarvoor betaald krijgen van......
  Zoals algemeen bekend is?
  Sorry voor het naïeve gedrag van mij

 • info36

  Wat een schandalige opmerking van die Bennie. Volgens mij heeft FDF nooit geroepen dat ze letsel aan willen richten. Dat gebeurd d.m.v. deze brief wel. Ik zou zeggen ga je mond spoelen zielig mannetje.

 • Firma Vellenga

  Waarom nu weer onder elkaar naar elkaar wijzen? Het is de vraag of dit een kwajongensstreek is geweest of dat er echt een dierenactivisten club achter zit. Ik heb de originele tekst kunnen lezen dus ik denk meer aan het eerste. Denk dat we met milieuorganisaties best nog wel eens in gesprek kunnen gaan maar die dierenactivisten zoeken uit verveling gewoon een doelwit. Net als de groenen in de kamer. Niet meer roken, niet meer suikers, niet meer vuurwerk, niet meer vlees en momenteel zijn ze bezig met niet meer alcohol. Zo gaan de dierenactivisten ook steeds verder tot de stalbranden toe. Hier moet echt iets aan gedaan worden. Dit gaat veel verder dan dreigen.

 • drikhend

  Beste mensen jullie schrijven veel en zijn het niet met elkaar eens . Dus er is verdeeldheid . Deze brief hoeft dus niet geschreven te zijn door deze groepperingen . Maar kan best door een ander persoon of groep geschreven zijn . En zo de boeren en antie boer groepen nog meer tegen elkaar op te zetten . Want neem maar aan dat er ook mensen zijn die andere belangen hebben dan de boeren en de aktie groepen . Als ik nu een stal in brand zou steken krijgen hun de schuld en ga zo maar door . Dus dan zijn de rapen gaar . Terwijl ik mij vrij kan bewegen en de volgende stal zou kunnen af laten branden . En als dan de boeren en activisten elkaar in de pan hakken kan ik doen en laten wat ik wil als ik maar zorg dat ik niet tegen de lamp loop .

 • piet 5162

  Zou die Bennie het niet gedaan hebben?

 • oeleboele

  Ik denk niet dat het van dierenactivisten zijn. Want die kunnen de boel toch niet in de brand steken? Dan is hun geloofwaardigheid in 1x weg. Ze zijn vóór de dieren, niet om ze uit te moorden.

  Ik denk dat die initialen fake zijn, maar dat het uit de richting van Tata Steel, Rivm, Schiphol of CBL komt.

 • EL

  Het moet wel uitgezocht worden waar die dreigbrief vandaan komt!

 • Bennie Stevelink

  Op twitter wordt gespeculeerd dat het uit boerenkring zelf afkomstig is. De tweede mogelijkheid is dat het afkomstig is van een paar losgeslagen pubers.
  Gezien de inhoud en woordkeuze vrees ik echter het eerste.

 • 306lsa

  misschien wil/kun je dat twitter gesprek delen hier op deze site Bennie
  er is natuurlijk ook een 3 de mogelijkheid en dat is .............. mensen die het echt van plan zijn? zoals in het artikel vermoed wordt

 • Bennie Stevelink

  306lsa, hieronder de link naar het twitterbericht.

  In één van de tweets wordt gewezen op een passage in de dreigbrief waar gesproken wordt over een “zwakke overheid”. Dit is een typisch rechts-populistisch argument en is moeilijk in verband te brengen met extreem links. Voor mij een reden om er serieus rekening mee te houden dat de dreigbrief uit boerenkring zelf afkomstig kan zijn.

  <>

 • koeien10

  ALLE GOEDE VOORNEMENS TEN SPIJT.

 • Bennie,voor het zelfde geld is het een valse vlag van de overheid om tweedracht te zaaien onder hechte boerenclub die er nu is en de overheid dwingt om op de proppen wil komen met het echte N verhaal.

 • Bennie Stevelink

  Wat opvalt is dat juist gematigde personen en organisaties een dreigbrief hebben gekregen. Jitty van der Werf is uit de FDF gestapt omdat ze een gematigder koers wilde varen, zij kreeg een dreigbrief. LTO en Agractie, die beiden een gematigder koers voorstaan kregen ook een dreigbrief.
  De radicalere FDF, DDB en NMV kregen geen dreigbrief.

  Waarom zouden dier- en milieuextremisten een dreigbrief sturen naar gematigde landbouworganisaties en niet naar de radicalere?

 • Alco

  Tjonge jonge.
  WAT EEN DISCUSSIE!!!!!

 • kleine boer

  Het kan toch ook zijn bennie dat fdf enz denkt we geven er geen ruchtbaarheid aan eerst maar es de kat uit de boom kijken. Lijkt me iig verstandiger dan maar van alles te roepen en gissen.

 • brutus71

  @Bennie waarom zou FDF een dreigbrief sturen naar agractie en LTO?

 • farmerbn

  Ophouden hierover want het doel is verdeeldheid en dat zie je nu aankomen.

 • Bennie Stevelink

  @brutus71, waar heb ik gezegd dat de dreigbrieven van FDF afkomstig zijn?

  Ik ga er vanuit dat de dreigbrieven afkomstig zijn van een persoon of enkele personen die hun verstand verloren hebben.
  De kans dat deze persoon of enkele personen zich onder de boeren bevinden is net zo groot als dat deze zich onder dieractivisten bevinden.

 • Jan K,

  Wat ik niet begrijp is op het eind van de brief waarin men zegt dat we 'moeten inbinden '..........Waar zijn ze dan bang voor?, kunnen ze dan zelf niet zoveel volk bijeen brengen met auto's, fietsen ed om op het binnenhof te demonstreren(kunnen zij dan wel mooi komen). Of weet men donders goed dat ze
  maar heel weinig medestanders hebben, en de boeren toch veel meer dan verwacht.
  Dat ze op een bepaalde manier 'bang'zijn is duidelijk. We zullen zien.

 • Kringloopboer

  Ik kan bennie wel volgen .
  Elke idioot kan zoiets op de bus doen .
  En zeggen dat het namens 4 organisaties is .
  Verder is de helft zwart gemaakt .
  Waarom ??? Dat is ook gokken.
  Gr kringloopboer

 • Firma Vellenga

  Ik weet niet of er meer personen zijn hier die de gehele tekst hebben kunnen lezen zonder zwarte balkjes...? Maar, nee dit is niet een boer (in) die dit heeft geschreven daar ben ik wel 100 % zeker van. Waarom dan mevrouw van der Werf? Ik denk dat het iemand uit haar omgeving is of iemand waar ze ooit mee gesproken heeft. De organisaties waar de heer Stevelink het over heeft die geen dreigbrief hebben ontvangen zijn ook niet zo bekend onder het gewone volk. Een hoogvlieger is de briefschrijver niet dus zo ver heeft diegene niet gekeken. (is mijn theory)

 • Bennie Stevelink

  Vanaf het begin had ik een dubbel gevoel over de dreigbrief. Er klopte iets niet, wat ik niet kon benoemen. Nu, twee dagen later, heb ik voor mijzelf helder wat er niet klopt: de brief heeft hetzelfde mankement als de undercover agenten tijdens de demonstratie op 1 oktober.

  Tijdens de demonstratie op 1 oktober waren er tussen de boeren undercover agenten die zich probeerden voor te doen als boeren. Deze agenten waren echter stadsmensen, die boer probeerden te spelen zoals stadsmensen zich een boer voorstellen. Het gevolg was een karikatuur van een boer. Juist daardoor vielen ze op en waren ze van afstand al te herkennen als undercover agenten. Ze hadden net zo goed in uniform kunnen lopen.

  Precies hetzelfde mankement, in omgekeerde richting, is te zien in de dreigbrief. Deze is geschreven door mensen die zich proberen voor te doen als dieractivisten. Ze presenteren zich echter op een manier, zoals populistische boeren denken dat dieractivisten zijn. Het beeld wat in de brief ontstaat van dieractivisten is in feite een karikatuur.

  Het versterkt mijn vrees dat de brief uit boerenkring afkomstig is.

 • veldzicht

  Wat heeft het voor zin om er over te speculeren als er nog niets vast staat,beter om het onderzoek maar eens afwachten.Het zou wel dom zijn van die activisten om van te voren al kenbaar te maken aanslagen te willen plegen en dan nog zeggen wie het waren.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.