Home

Nieuws 3 reacties

Skal wil rotte appels opsporen en aanpakken

Bedrijven die sjoemelen met biologische producten moeten zo snel mogelijk worden opgespoord en aangepakt. Dat zegt Skal, de controleorganisatie voor biologische producten in Nederland.

Skal reageert daarmee op berichten over fraude in de biologische sector. 68 bedrijven hebben vermoedelijk ten onrechte producten als biologisch hebben verkocht. Dit meldt RTL Z op basis van meldingen tussen Skal en de NVWA. De fraude gebeurde in de periode van 2015 tot 2018.

Volgens RTL Z zijn er 58 vermoedens van misleiding en 10 vermoedens van fraude. Het zou gaan om vlees, graan, koffie, olijfolie, thee, brood, witlof, bier, chocola, eieren en kaas.

Skal heeft van de overheid de taak gekregen om toezicht te houden op de biologische sector. Skal-directeur Nicolette Klijn laat in een reactie weten dat ze vindt dat illegaal verdiende winst terugbetaald moet worden. Skal spreekt bedrijven die biologische producten op de markt brengen zonder hiervoor gecertificeerd te zijn aan. Meer dan de helft van deze bedrijven laat zich alsnog certificeren of laat de biologische verwijzing verwijderen.

Boetes en terugvorderen financieel voordeel

Skal geeft bedrijven die toch doorgaan, bij de NVWA aan. Skal ontneemt deze bedrijven de benodigde bio-certificaten. Maar het is volgens de organisatie ook van belang dat er andere sanctiemaatregelen tegen dergelijke bedrijven genomen worden, zoals boetes, straffen en het terugvordering van genoten financieel voordeel. Bij dergelijke bedrijven kan de NVWA de opsporing starten, met vervolgens mogelijk strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie (OM). Hiermee wil Skal afschrikking organiseren voor het frauderen met biologische producten.

Skal trekt biocertificaat Teff Cereal Store in

Maandag 12 augustus werd bekend dat Skal het bio-certificaat heeft ingetrokken van Teff Cereal Store uit Hooghalen. Dit gebeurde na meldingen uit Duitsland en Frankrijk over residuen van pesticiden in biologische teff. De gehele voorraad biologische teff is bemonsterd en op basis van de analyse-uitslagen op pesticiden geblokkeerd. Na onderzoek is komen vast te staan dat er meer biologische teff was verkocht dan ingekocht.

Skal denkt dat het bedrijf gangbare teff heeft verkocht als biologisch of heeft vermengd met biologische teff. Als het biocertificaat door Skal wordt ingetrokken, mag het bedrijf geen biologische producten meer op de markt mag brengen.

Laatste reacties

  • agratax.1

    Hoe meer certificering en controle op de boerderij, hoe gemakkelijker blijkbaar voor de verwerker / groothandelaar om te rommelen met het eindproduct. Wie moet straks het gelag betalen de Boer omdat de verscherpte controle tot hogere kosten zal leiden en hierbij de tweede schakel in de keten die gaat doorberekenen aan de boer en niet aan de consument om die niet via de prijs naar reguliere producten te sturen.

  • Bullfs

    De schuld naar de markt schuiven is simpel maar waar is/was dan de zo duur betaalde controle van Skal? Blijkbaar ligt er een heel grote tekortkoming bij Skal? Welke sanctie treft Skal? Biologisch is een nobel streven maar er zijn redelijke alternatieven die veel minder kosten, bio wordt door de hoge (Skal) kosten onbereik-betaal-baar voor veel consumenten. Skal is een voorbeeld van veel controles en bureaucratiekosten die het eindproduct veel te duur maken.

  • Buitenkamp

    De kosten van bio zitten niet zozeer in de controlekosten maar in de meerkosten van extra arbeid, duurdere meststoffen, gemiddeld vaak wat lagere productie op dezelfde grond etc. Global GAP certificering geeft meer bureaucratie dan Skal en kost ongeveer evenveel als Skal certificering. Zonder Global GAP kom je geen enkele supermarkt meer in. De tekortkoming ligt in dit geval bij NVWA en openbaar ministerie die de fraudeurs die Skal betrapt heeft, onvoldoende vervolgen en straffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.