Home

Nieuws 7 reacties

Tweede Kamer achter landbouwparagraaf klimaatakkoord

Over de maatregelen die genomen worden in de agrarische sector werd nauwelijks gesproken tijdens het uren durende debat.

De Tweede Kamer staat achter het extra budget dat het kabinet uittrekt voor de klimaatmaatregelen in de land- en tuinbouw. Dat blijkt tijdens de behandeling van het klimaatakkoord in de Tweede Kamer.

Reductie CO2

VVD-woordvoerder Dilan Yeşilgöz-Zegerius gaf de land- en tuinbouw complimenten voor de extra CO2-reductie die de sector wil realiseren. Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten sprak positieve woorden dat het kabinet extra wil investeren in kringlooplandbouw en natuur. Hoewel zijn partij eerder actief voorstander was van het actief inkrimpen van de veestapel, zegt Jetten in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) nu dat het kabinet de agrarische sector niet over de kling wil jagen, maar juist naast de agrarisch ondernemers gaat staan om ze te helpen de transitie te maken, omdat daarmee veel meer te behalen is.

Opvallend is dat GroenLinks-voorman Jesse Klaver, groot voorstander van krimp van de veestapel, het onderwerp onbesproken laat.

CO2-heffing

Lammert van Raan (PvdD) vindt de maatregelen van het kabinet veel te zwak. Van Raan zegt dat de sanering van de veehouderij nog altijd rust op vrijwilligheid en dat er bovendien forse subsidies worden verstrekt aan de land- en tuinbouw zonder dat daar harde resultaten aan worden gekoppeld. Hij ziet meer in een CO2-heffing voor de veehouderij en diende hiervoor een motie in.
De Tweede Kamer hoeft niet te stemmen over het klimaatakkoord, omdat het geen wetgeving is. Wel diende Jetten een motie in waarin samen met coalitiepartijen VVD, CDA en CU vraagt om snel met de uitvoering van het klimaatakkoord te beginnen.

Lees ook: Klimaatakkoord is nog lang niet akkoord voor LTO

Laatste reacties

 • hollandagri

  van raan , spand het paard achter de wagen, bij de fosielle brandstoffen slurpende partijen is de heffing gepast.

 • koestal

  Ze doen net alsof de boeren overal zo maar akkoord mee gegaan zijn,boeren weten hier niks van.Er wordt over je beslist,maar ook zonder je beslist en ondertussen de boeren de hemel in prijzen. Nieuwe manier van politiek bedrijven.

 • koestal

  Veel fossiele brandstof slurpende bedrijven zoals luchtvaart worden weer vrijgesteld,want de goedkope vakantievluchten moeten doorgaan. Schiphol moet groeien,moet de grootste luchthaven van West-Europa worden.Ze willen meer vliegtuigen in de lucht en minder koeien in de wei,scheve,, politiek''.

 • Als het klimaat probleem toch zo groot is en levensbedreigend is volgens de politicy dan is het toch onbegrijpelijk dat Schiphol kan groeien. Het hele klimaatverhaal is één grote wassen neus om de landbouw te reduceren ten koste van de rest van Nederland. Hier van het gas af, de buurlanden subsidie voor aan het aardgas.

 • Gat

  Wat een sukkel die lammert van raan. Co2 heffing? Zal mee rekeningen voor o2 productie alvast opsturen naar den haag. Wanne loser

 • koestal

  Dit extra budget is alleen bedoeld voor de aankoop of onteigening van 10.000 ha veenweidegrond ,die zogenaamd teveel Co2 uitstoten. Weer een smerige streek van de politiek. Zo worden de boeren steeds genaaid door de politiek inclusief van Geel en Nijpels.

 • 306lsa

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.