Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:6 jun 2019

NVWA maande Skal tot opschonen meststoffenlijst

De NVWA heeft afgelopen jaar certificeringsinstantie Skal gemaand de Skal-inputlijst meststoffen op te schonen van niet-toegelaten bestrijdingsmiddelen. De Skal heeft daarop echter geen actie ondernomen. Dat blijkt bij navraag bij de NVWA.

Boerderij ontdekte vorige week dat op de Skal-inputlijst meststoffen diverse biostimulanten staan die door de leveranciers als biologische gewasbeschermingsmiddelen worden aangeprezen, terwijl ze geen toelating als gewasbeschermingsmiddel hebben bij het Ctgb.

Klacht uit 2017

Nu blijkt dat adviesbureau Grent Consultancy Biologische Middelen hierover al in september 2017 een klacht heeft ingediend bij de Skal en de NVWA. Volgens Grent hebben de NVWA en Skal niks met de klacht gedaan. De NVWA meldt echter dat het naar aanleiding van de klacht van Grent een gesprek is aangegaan met de Skal. De NVWA heeft Skal verzocht de betreffende producten nogmaals met FiBL te beoordelen en van de inputlijst te verwijderen wanneer het een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel is. Daarin heeft de Skal tot nog toe verzaakt, aldus de NVWA.

Gebruik van biostimulanten

Volgens de NVWA is het helder. Biostimulanten kunnen als meststof zijn toegestaan en op de meststoffenlijst van Skal voorkomen. Als ze geen toelating hebben als gewasbeschermingsmiddel, mogen ze niet zo worden verkocht, of worden aangeprezen. Ook mogen ze niet als gewasbeschermingsmiddel worden ingezet.

Jaarlijks meerdere meldingen

De NVWA ontvangt jaarlijks meerdere meldingen van zogenoemde ‘groene middelen’. Deze middelen worden onder verschillende namen en met verschillende claims op de markt gebracht, zoals biostimulanten, plantversterkers, planten- en kruidenextracten, middelen van natuurlijke oorsprong, et cetera. Een aantal van deze ‘groene middelen’ wordt verkocht voor de bestrijding van ziekten en plagen en valt onder de definitie van een gewasbeschermingsmiddel; zij moeten door het Ctgb zijn beoordeeld en toegelaten. De NVWA beoordeelt meldingen over ‘groene middelen’ en waar nodig worden er risicogerichte inspecties uitgevoerd.

Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen

Met het aflopen van de ‘regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen’ is voor veel middelen duidelijk geworden dat deze niet als gewasbeschermingsmiddel mogen worden toegepast. De komende tijd gaat de NVWA dan ook extra aandacht besteden aan het toezicht op ‘groene gewasbeschermingsmiddelen’ zonder toelating. De NVWA gaat risicogerichte inspecties uitvoeren bij producenten die mogelijk ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen zonder toelating op de markt brengen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Nu gaat het echt gebeuren en is iedere fraudeur erg bang geworden. De NVWA gaat zijn werk doen!

  • Wel makkelijk om te wijzen naar Skal, Volgens mij is er
    maar één inspectiedienst die verantwoordelijk is voor
    opsporing, handhaving en naleving van de regels op
    dit gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.