Home

Nieuws 45 reacties

Klaver wil CO2-belasting ook voor landbouw

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil een CO2-belasting ook invoeren voor de land- en tuinbouw.

Dat zegt hij tijdens een debat over het klimaatakkoord in de Tweede Kamer.

In het huidige klimaatakkoord is geen CO2-belasting opgenomen. Volgens Klaver zijn de klimaatdoelen niet haalbaar zonder deze belasting. In dit geval vindt hij ook het middel heilig, want een boete achteraf werkt volgens hem niet. Deze boete is wel opgenomen in het klimaatakkoord. De CO2-heffing zal op termijn ook voor de transport- en landbouw moeten worden ingevoerd, zegt Klaver. Op korte termijn is dat niet haalbaar, omdat het technisch nog lastig in te voeren is.

Provinciale Statenverkiezingen

In het debat is duidelijk zichtbaar dat er verkiezingen aan komen. Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart dreigt de coalitie de meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen. GroenLinks is wel bereid om mee te werken aan een meerderheid, maar de CO2-heffing is dan wel een voorwaarde.

Meer maatregelen

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand daagde D66-leider Rob Jetten uit om meer maatregelen te nemen dan nu in het klimaatakkoord staan. “Krimp van de veestapel is onontkoombaar. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt voor boeren en hoe duurder het wordt voor de belastingbetaler”, zegt Ouwehand. Jetten reageert dat er extra maatregelen zullen komen als blijkt dat de doelen niet gehaald worden. Hij is wel voor snel ingrijpen. “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt om in de groene stand te komen”, zegt Jetten. Hij wil de coalitiegenoten daarom strikt aan het regeerakkoord houden. Hierin staat echter dat niet wordt ingegrepen in de omvang van de veestapel.

Wilders is kritisch

PVV-leider Geert Wilders is zeer kritisch over het hele klimaatbeleid. “In wat voor land leven we? Waar het dagelijks eten van een gehaktbal bijna illegaal wordt en het telen van cannabis legaal wordt gemaakt”, zegt Wilders.

Laatste reacties

 • Koen123

  Ook vergoeding voor binden CO2 en o2 productie?

 • Zuperboer

  Schrapen, schrapen, schrapen en vervolgens weer verklooien met foute beslissingen, zodat bevriende relaties er beter van worden.

 • BO(skabout)ER

  Zo denk ik er ook over Koen!

 • willemsenG.

  als de heffing net zo duur word als de vlieg taks ( 10 euro) valt t nog wel mee, maar ik denk dat klaver wat anders voor ogen heeft ...........heel de wereld zal het co2 probleem moeten doen, niet alleen de nl boer . en idd we willen dan ook een vergoeding voor vastlegging van CO2

 • Sheila

  Dit land is echt knettergek aan het worden. Wees eens blij met de boeren die zoveel in de schatkist brengen. Als die er niet meer zijn kan Nederland wel opdoeken. Alles word hier de nek omgedraaid.

 • polsbroek

  ik ben geen fan van Geert maar heeft wel gelijk

 • Rub

  Cannabis legt co2 vast en een gehaktbal niet zou de uitleg wel zijn.


  Prima dat er weer heffingen op komen maar dan ook toeslagen voor de co2 vastlegging, van al het groen dat op onze akkers en weilanden bomen en bosjes die door ons in stand wordt gehouden!

 • Tinus1

  Groen geschilderde communisten die Klaver en Jetten! En Ouwehand zou zo in dictatuur passen. In oostblok was ook eerst overal belasting voor om het voetvolk tam te houden en de elite te laten profiteren/potverteren!

 • 344412

  Dan ook toeslag voor vastleggen per kg

 • Alco

  Wat kunnen mensen zoals Klaver, zonder verstand van zaken kakelen.

 • frl

  CO2 in de melkveehouderij wórdt berekend per kg melk , dus zullen biologische en extensieve boeren per liter melk de grootste heffing betalen.

 • berendmulder1@gmail.com

  in Nederland zijn 1,7 miljoen koeien en 8,5 miljoen auto's . Voor elke koe dus 5 auto's..

 • 306lsa

  weer een onbegrijpelijk plan want wat is het nut?? wil jesse klaver mensen op dieet brengen ? of wil hij een ongelijk speelveld creëren? we hebben zo enzo voedsel nodig dus wat is het nut? wie het weet mag het zeggen .

 • Zuperboer

  en weer +2% aan autos in 2018

 • J.W. de Kloet

  wees maar blij dat rechts nog enigszins aan de macht is. als links ooit de grootste wordt kunnen we wel inpakken

 • truusjetrap

  Zuchtttttt

 • muisje65

  geert begind het te snappen

 • wiljo

  Vrijwel alles in de landbouw is een kringloop van mineralen en wordt tot de laatste Kg geregistreerd, totdat de producten bij de consument komen. Dan verdwijnt het rioolslib in de verbrandingsoven. En loopt de stikstof, CO2 en spore-elementen kringloop dood. En wie verantwoord de uitstoot van oa. stikstof en CO2 van de 16 miljoen Nederlanders?
  Zo werkt het vaak: Schuif de landbouw de schuld in de schoenen, dan ligt daar de focus, en pleit de vervuiler zich hiermee vrij.

 • Gat

  Het klimaatbeleid is toch de grootste zwendel van elites ooit.
  Zeespiegelstijging, gat in ozon laag allemaal dingen die je niet kunt zien of zelf kunt meten. Dat klimaat veranderd, maar daar hebben boeren altijd mee moeten leven.
  Dat politiek nederland en de wereld er hun slaatje eruit proberen te slaan. Dat werkte 20 jaar geleden. Tegenwoordig hebben we onafhankelijke nieuwsfacts die niet publiceren wat NOS of NPO ons wil geloven!

 • test

 • Dre van Helmond

  Jesse Klaver GroenLinks en de PvdD willen door de klimaat gekte alle veehouderij uit Nederland.Het is gebaseerd op verkeerde aannames en emotie.

 • Maas1

  @Helmond zo is het het totale systeem koerst af op een doortrapte financiële linkse gekte. We kunnen wel inpakken maar dat zal Klaver en cs een worst wezen,zelf is de industrie niet meer heilig bij deze poppenkast. Overigens betalen bedrijven in Europees verband al voor hun C02- uitstoot via een internationaal handelssysteem ( ETS). De kleinverbruikers met maximaal 3x80amp welke zijn verbruik en teruglevering heeft geregeld met zonne-panelen krijgt voor de teruggeleverde electra een prijs verdisconteerd met de C02 reductie waarmee derde mee aan de haal gaan,sigaar uit eigen doos!Bovendien wordt er ook nog lekker verdiend aan de teruggeleverde energie deze wordt elders weer duur afgezet.Lekker duurzaam bezig maar je wordt genaaid waar je bij staat. En als klapper alsof het nog niet genoeg is een C02 belasting! Dat je totaal niet duurzaam kunt omschakelen zal deze pluche knuffelaar een worst wezen,het hele netwerk is totaal niet berekend op duurzaamheid of wat we ons daar bij voor moeten stellen.duurzaam naar de klote! Rutte zegt we worden er rijk van als Nederland,daar doelt hij natuurlijk de schatkist mee.En we zullen het wel mee maken,natuurlijk.Maar goed dat er verkiezingen in aantocht zijn,inderdaad ik doe het ook voor mijn kinderen naar de stembus wel te verstaan!

 • el

  Als die Klaver nu eens stop met ademen, scheelt ook C02 uitstoot! De bedrijven zullen de deuren sluiten in Nederland omdat ze de C02 taks niet kunnen opbrengen, en verplaatsen naar het buitenland met als gevolg meer werklozen in Nederland!

 • kraats

  Dus als ik een akkerbouwbedrijf heb en mijn gewassen CO2 vast leggen, ga ik belasting terug beuren ??? ... (Ik snap er onderhand geen zak meer van) ...

 • kanaal

  mensen die onze melk drinken stoten de co2 uit, dus daar de rekening naartoe.

 • kempenboer

  Ik zie het probleem niet. Ik verreken de co2 tax net als btw. Consument betaald. Maar dan wel europees geregeld aub. Niet nationaal.

 • moi !

  Er moet meer onderzoek komen van ons handelen op CO2 gebied. Dan wordt een ieder ook bewust dat de landbouw ook CO2 kan vast leggen . Wat klaver zegt is veelte kort door de bocht.

 • hendruk

  Prima hoor, Yasser Klaver! Dan verreken ik dat wel met onze CO2 binding. Zullen we es zien hoeveel jij moet bijbetalen.

 • hollandagri

  het telen van cannabis met lampen in kelders van woningen in de steden is dat wel co2 neutraal???? om neutraal te worden moeten er minder mensen komen een baby plafond instellen..

 • JNJS

  Wij zijn de enige sector waar producten gemaakt worden van CO2.
  Het is heel raar dat je de CO2 uitstoot/productie van landbouwproducten gaat belasten terwijl het product zelf van CO2 gemaakt is.
  Een vegetatie in een natuurgebied wordt natuurlijk ook van CO2 gemaakt. Dit wordt echter niet benut en zal na verloop van tijd weer vrij komen. In een natuurgebied zal na verloop van tijd een evenwicht situatie ontstaan waarbij evenveel CO2 wordt opgenomen als wordt afgebroken. Dit moet ook omdat anders na verloop van tijd geen mineralen beschikbaar meer zijn (vastgelegd in de organische stof).

 • Alco

  De kringloop gedachte is nog lang niet doorgedrongen.
  Verbruik van delfstoffen geeft verandering, maar wat is het ideale evenwicht?
  Woestijnen breiden nog steeds uit. Uit dus die zgn. luchtwassers.

 • frl

  Het word inderdaad tijd dat co2 opslag in bodem en co2 gebruik gewas groei meegerekend word.
  Je zou dan tot een netto co2 overschot per HA komen ( wel zo fair ).
  Zelfs in de planet proof word je beloont op lage co2 per liter melk.
  Eén die het super doet 0.9 kg co2 per liter melk komt bij 30.000 L per HA op 27.000 kg co2 uitstoot per HA .
  Een boer met 1.2 kg co2 per liter melk met 10.000 l melk per HA komt op 12.000 kg co2 uitstoot per HA.
  Ergens klopt hier iets niet.

 • veldzicht

  Wat een onzin,de grootste vervuiler betaald daar hoeft de consument niet voor op te draaien!.Hoe je het ook went of keert,de consument draait er altijd voor op,als die bedrijven het niet kunnen door berekenen naar de consument verkopen ze niks meer.Als het staal van tata steel veel te duur wordt is er toch geen transpoortbedrijf die nog een DAF truck koopt als zo,n de zelfde Scania 30.000 euro goedkoper is.Allemaal praatjes van lui die maar wat lopen te roepen waar ze geen verstand van hebben en weten dat het goed in het gehoor ligt van het grote publiek ,alleen wordt zo de een na de andere sector de nek omgedraaid.

 • 306lsa

  misschien hebben we allemaal het stukje wel verkeerd begrepen? en bedoeld hij dat er geen regenwouden meer mogen wijken voor de soja burgers enzo voedsel uit het buitenland wil weren (dit is een grapje want ze willen het zo oneerlijk mogelijk maken natuurlijk)
  Jesse die denkt alleen heel egoïstisch en wil tegen beter weten in alleen zijn eigen zakken vullen met stemmen met gladde praatjes
  het is ook een keer genoeg en tijd voor actie , we doen veel meer en in plaats van een pluim voor het beter presteren krijgen we contant een schop in de .........
  er zit veel oneerlijkheids- gehalte bij deze partijen we moeten wel een keer voor onszelf op komen voor het te laat is ( weet wel de volgende schop die we krijgen zitten ze wel weer te bedenken)

 • hoevedako

  Je kan ook je bedrijf co2 neutraal maken.
  Hier zijn er al praktijk voorbeelden van.
  Kost wat extra inspanning, maar is mogelijk.

 • DJ-D

  <>

  Foi. Eén grote propaganda zooi.

 • farmerbn

  Sta er steeds van te kijken dat die linkse lui zo naief zijn. Als je shell veel belasting laat betalen voor de uitstoot van CO2 dan gaat de literprijs aan de pomp gewoon omhoog. Trouwens wie is de verantwoordelijk voor die CO2-uitstoot? Is dat producent shell of de gebruiker van de auto? Hoeveel kinderen zullen doorgaan met demonstreren als ze hun mobieltje zouden moeten inleveren omdat die slecht is voor het klimaat? Vandaag demonstreren en in juli met het vliegtuig op vakantie.

 • Maas1

  Ja er gaat natuurlijk wel wat gebeuren met dat klimaatakkoord dat is een feit. Nu laat men zich leiden door emotie in gang gezet door El Gore.Het heeft geen zin om te wijzen wie er uiteindelijk verantwoordelijk is,immers dat zijn we allemaal.Wat wil je er überhaupt mee bereiken,het eigen geweten vrij pleiten!. Het lijkt mij zinvoller om de feiten of aannames onder ogen te zien en daar naar beste weten beleid op los te laten,zonder vinger wijzen met behoud van industrie landbouw en werkgelegenheid.En dan is niet de vraag hoe vervuilend iets is maar wat het bijdraagt aan een schonere omgeving,gezien vanuit internationaal belang.

 • Alco

  Ik zeg het al zo vaak.
  Die linkse lui kunnen er niets aan doen, want ze weten niet beter.
  En dat komt omdat onze belangenbehartiger (LTO)niet ingaat op uitnodigingen om aan te schuiven in de praat programma's, zoals bij #Jinek.
  O ja. Calon was er wel toen de gehele landbouw als fraudeur van de tweelingfraude aangemerkt kon worden.

 • piethermus1

  Op Twitter; #boerenhoudenvandieren @jesseklaver Voor kringlooplandbouw,plant+dier nodig.Weg met klimaatsceptici!Foei politieke charlatans,die klimaat kapen voor oneigenlijk doel <> … Bonus voorCO2-binding door boer via gewas,boom.CO2-males voor rest <>

 • bertfeit1
  Rapporteren


  Alco


  7 feb 13:19

  Ik zeg het al zo vaak.
  Die linkse lui kunnen er niets aan doen, want ze weten niet beter.
  En dat komt omdat onze belangenbehartiger (LTO)niet ingaat op uitnodigingen om aan te schuiven in de praat programma's, zoals bij #Jinek.
  O ja. Calon was er wel toen de gehele landbouw als fraudeur van de tweelingfraude aangemerkt kon worden.
  Misschien kun je hier even naar luisteren als je LTO in je mond neemt.
  <>

 • 306lsa

  bertfeit1@
  Bedankt voor het delen van dit filmpje
  Heel belangrijk vindt ik !

 • agratax.1

  Tot nu toe durft geen politicus het ware probleem te benoemen Het aantal mensen dat moet eten. Om de huidige 7 miljard plus mensen te voerden doen we niets anders dan oerwoud en steppe slopen om deze gronden te gebruiken voor mais, tarwe, soja melk etc. Hiermee zijn de groot verbruikers van CO2 en koelers van het klimaat vernield, volgens de voorstanders van een ongeremde bevolkingsgroei kan hier nog best wat minder van komen t.b.v. het vullen van nog meer monden. Doch waar zoekt de goede elite de oplossing van het probleem "Opwarming Aarde" bij de voedselproducenten en de maakindustrie. Bv plastic uit plantaardig materiaal betekent dat er naast voeding hier ook grondstoffen voor verbouwd moeten worden. Nog meer land onttrekken aan de CO2 opname en de temperatuur regeling van de aarde. Ik zie alle door de politiek aangedragen oplossingen dan ook als lapwerk zonder enig resultaat, zolang de hele wereld niet daadwerkelijk mee doet. De politiek haalt twee dingen door elkaar "Het opraken van fossiele brandstof en het stop zetten van de opwarming van de aarde". Om het eerste op te lossen worden we bang gemaakt met de gevolgen van het tweede. Hebben de wereldleiders al niet vaker de mensen achter zich verenigd door de mensheid Angsten aan te jagen???

 • Alco

  @Bertfeit. Als je prikkebord melkveehouderij volgt heb ik allang en breed uitgemeten op dit interview.
  Je op de borst kloppen dat je als melkveehouderij al een miljoen minder koeien hebt dan in 1984. Echter zeg je daarmee dat die koeien wel iets verkeerds doen.
  Dieren doen niets aan klimaat verandering want uitstoot en opname door de voeding staat altijd met elkaar in evenwicht
  En pas op het laatst kwam de opmerking dat soya in het verre vooral was voor vegetarische voeding.
  De neutrale luisteraar vond Ouwehand de overwinnaar.
  Maar ik ben wel blij dat de LTO eindelijk wel iets van zich laat horen, al is het maar een vraaggesprek wat niemand hoort.

 • Alco

  Trouwens. Op prikkebord stond ook dat Jos Verstraten in mei dertig vaarzen gekocht had en Dirk Bruins wilde hem daarmee nog wel uit de wind houden door anderen op te roepen geen vuil af te werpen. Maar het item was van Jos zelf.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.