Home

Nieuws 28 reacties

Mogelijk uitstel tot 2024 voor innovatieve stallen

Het definitieve moment dat boeren in de provincie Noord Brabant hun innovatieve stalsystemen moeten hebben gerealiseerd, lijkt toch minder in beton gegoten dan tot nu toe het geval leek. De datum van 1 januari 2022 moet worden losgelaten en een paar jaar opgeschoven worden.

Dat is het opvallendste advies van de Adviescommissie Uitvoeringsprogramma Ondersteunende Maatregelen Transitie Veehouderij die in opdracht van het provinciebestuur de voortgang en effectiviteit van het Brabantse veehouderijbeleid onderzocht. De commissie staat onder leiding van Martin Scholten, algemeen directeur Wageningen University & Research (Animal Sciences). Er was al wel eerder sprake van een mogelijk uitstel in individuele gevallen, maar dat was niet voorzien van een nieuwe harde einddatum.

Ruimhartig uitstel

Boeren die echt voor innovatie willen kiezen, moeten ruimhartig uitstel krijgen om aan de strenge Brabantse milieueisen te voldoen. Maar die boeren moeten dan dat wel alvast in een overeenkomst vastleggen, en voor die innovaties geld opzijzetten op een door de provincie geselecteerde rekening, schrijft de commissie in zijn advies.

Dit is een inspirerend advies

Voor het eerst is er nu ook een termijn aan het uitstel gekoppeld. De commissie schrijft in het advies: ‘De verwachting is dat met een forse impuls binnen 2 à 4 jaar integrale brongerichte stalsystemen beschikbaar komen.’ Als boeren die tijd nu niet krijgen, staat het beleid de beoogde verduurzaming die de provincie wil juist in de weg, aldus de commissie. Dan zullen boeren waarschijnlijk – gedwongen moeten – kiezen voor een luchtwasser, veelal een minder optimaal systeem. De genoemde termijn van 2 à 4 jaar impliceert een uitloop tot zeker 2024.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings tijdens een statendebat over de landbouw. - Foto: ANP
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings tijdens een statendebat over de landbouw. - Foto: ANP

Gedeputeerde is voorzichtig positief

Landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings is voorzichtig positief over het advies van de commissie. Zij ziet ook wel dat de ingezette snelle versnelde transitie van de veehouderij nadelen heeft omdat er nog niet genoeg innovatieve stalsystemen beschikbaar zijn. “We hebben met de transitie van de veehouderij wel te maken met de wet van de remmende voorsprong. Dit is een inspirerend advies.”

Het idee om boeren wat meer ruimte te geven om hun innovatie in stalsystemen te realiseren, wijst ze daarom ook niet af. Maar dat moet dan wel onder strikte voorwaarden gebeuren, aldus Spierings. Wel houdt de gedeputeerde vast aan 1 april 2020, de datum waarop boeren hun vergunningaanvraag moeten hebben ingediend of een melding hebben gedaan van het innovatieve stalsysteem waar ze voor kiezen maar dat nog geen RAV-goedkeuring heeft.

Stok achter de deur

Spierings wil ondertussen ook samen met de sector naar manieren zoeken om het doel te bereiken: wél uitstel voor ondernemers die willen innoveren, maar ook een stok achter de deur. De voorgestelde bankrekening zou wellicht een mogelijkheid kunnen zijn, volgens Spierings. “Ik zie daarin ook een nadeel omdat boeren wel de mogelijkheid moeten krijgen dat geld opzij te zetten. Of dat daadwerkelijk mogelijk is, moet onderzocht worden.”

Als stevige stok achter de deur stelt de commissie voor dat boeren die uiteindelijk af zouden zien van de innovatieplannen de helft van het geld dat opzij is gezet op de bankrekening kwijt zijn. Spierings: “Of dat voorstel mogelijk is. weet ik niet. Daar moeten we als college zorgvuldig naar kijken.” In ieder geval lijkt voor een dergelijke constructie van uitstel voldoende politiek draagvlak te zijn. Provinciale staten namen enkele weken terug een voorstel aan om boeren die een innovatieve stal willen extra tijd te geven, maar daar was destijds geen termijn aan verbonden.

Laatste reacties

 • fietskip

  Volledig gek geworden de provincie Noord Brabant!

 • agratax(1)

  Wat de provincie vraagt te vergelijken met een scholier vragen alvast het geld achteruit te leggen voor een huis. Een volkomen waanzinnig idee. Ik lees het zo: "Hoe eerder de veeboeren Brabant verlaten, hoe gelukkiger de politiek is", hebben ze hun doel bereikt.

 • Zijn ze gek geworden! Geld op een door de provincie geselecteerde rekening !
  Dat gaat dus niemand doen

 • cornelis 22

  wat als je er geld voor moet lenen, financiert de bank dan dat geld dat je in depot bij de provincie stort?

 • bankivahoen

  Ga er toch niet serieus op in en doe wat je zelf denkt dat goed voor je is , niet het algemeen belang telt , alleen je eigenbelang telt! Wat zou er gebeuren als er geen enkele boer iets doet? Zouden ze je ook komen halen?

 • deB.


  hahahahaha, Geld op een geblokkeerde rekening van de provincie!!
  Hou toch op stel kinderen.... het is te gek voor woorden. NEVER

 • ENDE902

  Het voorstel van vooruit storten van geld op een door de provincie beheerde rekening komt bij mij over als een vorm van chantage. Dat er bestuurders zijn die dit durven te bedenken geeft al aan, van welk een bedenkelijk niveau zij zijn.

 • Het wordt tijd dat we een keer zeggen " Je bakt je eigen brood maar en de rest ook " wij doen het een jaartje niet meer .
  Gr kringloopboer

 • veldzicht

  Telkens denk je gekker als zo kan niet .maar dan blijkt het nog veel gekker te kunnen.Die Anne -Marie Spierings zit er ook wel erg zielig bij te kijken,zou ze er zelf wel in geloven? of denkt ze wat heb ik nu weer voor iets raars lopen te beweren.

 • boerke brabant

  zullen we de helft van haar salaris ook op een geblokkeerde rekening zetten. Als achteraf blijkt dat mogelijk niet alle gegevens/rapporten ingebracht zijn (bijvoorbeeld zoals door collega Johan van hout) of er is sprake geweest van onbehoorlijk bestuur gaat het geld terug naar de provincie. Kijken of ze daar mee instemt..

 • Oké dan

  Lijkt me een goed voorstel boerke brabant, direct invoeren.

 • Hilhorst100

  Eerst maar even de komende verkiezingen afwachten zo te lezen, voordat ik actie onderneem

 • boerkebrabant

  13 dez breekt de oorlog uit, ik denk alle wegen rondom brabant dichtzetten, en grensbewaking instellen, wat een stelletje mafkezen die linkse rakkers

 • Almagro

  Nou zie je wat macht met dit soort types doet: ze gaan zich gedragen gelijk een despoot en zijn alle schaamte voorbij.
  Wedden dat deze troela gretig opteert voor een riante wachtgeld regeling wanneer D66 weer D33 wordt.

 • Peerke1

  Dictators die hun macht misbruiken. Bah liever een gram geluk dan een kilo natuur.

 • Gat

  Herman vreugdenhil is de beerput brabant al aan het open trekken. 62 industrieen die hun uitstoot weten. De duizenden andere schatten maar iets en provincie kijkt er niet eens naar.
  Kijk wat ik altijd al dacht. Vvd heeft met d66 en groenlinks een akkoordje gelegd. Wij ruimen samen de veehouderij op. Jullie de grond voor natuur inpikken wij de vrij gekomen ruimte om uit te stoten. Zeg mij of ik ddaar langs zit? En zo is het landelijk idem dito! Niks moeten we investeren met zen allen nu door rammen. Slopen heeel dat partij kartel.

 • boerkebrabant

  gat. je slaat de spijker op zijn kop. vvd heeft in 2017 de wet omarmt,we wachten met aanwijzingen van onze mark, en daar bedoel ik niet rutte mee

 • fietskip

  Als we wat willen moeten we het met zijn allen doen!

 • het wordt tijd dat we samen met de Duitsers en Fransen alles vastzetten.
  Snelwegen luchthavens en trein sporen!!!

 • john***

  Er is ook heel veel geld door boeren geinvesteerd in mestverwerking wat mede door de overheid maar niet van de grond komt. En nu moeten boeren sparen bij de overheid en wachten op goedkeuring met als bijeffect en het geld kwijt en met veel pech ook de vergunning als de systemen niet van de gronf komen..

  Als noord brabamt slim is verlaten ze 85% norm en gaan ze op 70%. Daar zijn wel geschikte systemen voor en voor veel bwdrijven is deze stap ook nog wel te realiseren met een luchtwasser. En houd die datum voor 85% dan maar voor 2028.

 • Gat

  @john noord brabant is slim daarom hogere norm. Ofja slim corrupt!

 • agrismolders

  Boeren in brabant zijn verworden tot 2e rangs burgers! En we zullen vervolgd worden tot de laaste.....

 • john***

  Als de pas afgeschoten wordt omdat er vergunningen afgeschoten worden die in toekomst nog geregeld moeten worden en er nu nog niet is zal ook dit wel afgewezen worden. EERST bewijzen daarna realiseren. Voor 70% zijn er heel veel alternatieve systemen die nog optimalisatie nodig.hebben om op 85% te komen. Dat kan prima in de periode 2022 - 2026 waarna volle bak vergunningen met 85% reductie aangevraagd kunnen worden in 2027 voor 2028. Of ze werken niet en er komen alsnog luchtwassers in 2028.

 • Zuperboer

  Geld apart zetten, de helft kwijt......Succes met zo'n rode 'volksvertegenwoordiging'. Het moge duidelijk zijn dat Brabant als voorloper van Nederland wordt geregeerd door de WEELDE. Gebrek aan zelfreflectie. Dit is de voorlaatste fase voor de crisis. #Op fietse zonder bände kwamen zie schooieren um spek

 • hoogboschveld

  stle de vraag in den haag van waar komt je eten dat is iedereen vergeten

 • schooteind1

  Ze zijn daar in het provinciehuis echt knettergek. Je moet toch wel een kinderlijk vertrouwen hebben in dit provinciebestuur om zomaar een kwak geld over te maken. Knettergek en a-sociaal. Ik mag toch aannemen dat zlto en bajk dit kolderieke voorstel niet serieus nemen.

 • nvanrooij1

  Inderdaad Schooteind ze zijn knettergek en arrogant. Van de agrarische sector denken ze te weten hoeveel stikstof ze uitstoten op basis van onbetrouwbare modellen met enorme afwijkingen. Van de industrie weten ze nagenoeg niets en hebben een heel groot aantal ook niet de vereiste vergunningen. De landbouw wordt gedwongen fors te investeren in onvolledige en niet uitgeteste systemen op zeer korte termijn. Dit is meten met twee maten . Het lijkt mij sterk dat een rechter in een procedure zal zeggen dat dit zorgvuldig en rechtsgelijk is. Als klap op de vuurpijl eist de provincie nu ook nog een geldbedrag als je voor een innovatief systeem wilt gaan. Hoe durf je het te vragen van een sector waar de rendementen toch al niet geweldig zijn. De vorige gedeputeerde van Hout heeft een keer gezegd dat ze boeren erger vindt dan drugscriminelen. De drugscriminaliteit krijgen ze niet opgelost. Nu gaan ze dus een hardwerkende sector maar kapot maken . Zo krijg je draagvlak Provincie . Geweldig gedaan . Schaam je. De arrogantie gaat zich nog een keer tegen jullie keren. Moreel besef hebben jullie niet, maar dat krijg je met een gedeputeerde die privé ook niet zo’n groot moreel besef had.

 • Dre van Helmond

  Annemarie Spierings wil naar een Ot en Sien veehouderij.
  En alle maatregelen die ze verzonnen heeft werkt schaalvergroting in de hand.
  Er zijn veel initiatieven voor kleine stallen maar er is geen geld om die toe te laten.
  Loopstallen zijn voor de hygiëne in de jaren 60 ook de listbox stal van tegenwoordig geworden.
  En voor 600 koeien is het goed tedoen om een luchtwasser te plaatsen.
  Voor 60 koeien kan dat technisch niet

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.