Foto: Van Assendelft AlgemeenNieuws

Stallendeadline Brabant blijft

Na een pittig debat over de door boeren gehate ‘stallendeadline’ in Brabant blijft het beleid toch in stand. De Brabantse coalitie stemde moties om het aan te passen weg.

Het is de oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant niet gelukt om de veelbesproken stallendeadline voor veehouders van tafel te krijgen. In een bij vlagen verhit debat tijdens een ingelaste Statenvergadering wist de oppositie geen meerderheid te krijgen. Twee moties werden met 24 stemmen voor en 30 tegen verworpen.

Niet schuiven met deadlines

“We vragen het onmenselijke van ondernemers”, zei Tanja van de Ven van het CDA aan het begin van het debat. “Ze zitten ‘tot hier’ in de stress, ze weten niet wat ze moeten doen. Ik hoop dat er echt iets verandert in dit dossier, want dit kan echt niet.” De nieuwe VVD-gedeputeerde Wilma Dirken (stikstof) maakte echter duidelijk niet te willen schuiven met de nu geldende deadlines van 1 juli 2024 en 1 januari 2026. Twee moties haalden het niet, omdat de zes coalitiepartijen tegenstemden, net als de Partij voor de Dieren en Volt.

Al jarenlang wordt in Noord-Brabant gediscussieerd over verplichte aanpassingen van veehouderijen om voor stikstofreductie te zorgen. Het leidde in 2017 en 2019 tot boerenprotesten voor het provinciehuis in Den Bosch en de val van de toenmalige coalitie.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin