Melkvee- en kalverhouders in Noord-Brabant krijgen achttien maanden extra om hun stallen te verduurzamen. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Anderhalf jaar uitstel voor Brabantse stallendeadline

Melkvee- en kalverhouders in Noord-Brabant krijgen achttien maanden extra om hun stallen te verduurzamen. Gedeputeerde Staten van de provincie wil de Omgevingsverordening aanpassen om dit mogelijk te maken.

Dat moet nog wel worden goedgekeurd door de Provinciale Staten. Vrijdag 29 september komt het onderwerp aan bod in de Staten. De partijen BBB, CDA, PVV en JA21 gaven onlangs al aan dat de kwestie met spoed behandeld moest worden. Deze partijen willen daarbij de gedeputeerden Marc Oudenhoven (agrarische ontwikkeling) en Hagar Roijackers (natuur) bevragen over het onderwerp.

De provincie wil dat veehouders verouderde stallen verduurzamen. Met de duurzame innovaties in stallen wil de provincie de stikstofuitstoot verminderen. Er moet een betere balans komen tussen veehouderij en natuur en milieu, zo schrijft provincie Noord-Brabant.

Tot 1 januari 2026 de tijd

De veehouders krijgen nu tot 1 januari 2026 om hun stallen te verduurzamen. Hierdoor hebben ze dus achttien maanden de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Het plan stond al in het coalitieakkoord van de provincie en wordt nu uitgevoerd.

Voor andere veehouders met stallen die meer dan vijftien jaar oud zijn, geldt nog steeds 1 juli 2024 als deadline voor het verduurzamen van de stallen.

Beheer
WP Admin