Home

Nieuws 11 reacties

Twee derde minder ammoniakuitstoot dan in 1990

De uitstoot van ammoniak door de landbouw is met 65% afgenomen sinds 1990. Dat meldt het Compendium voor de Leefomgeving (CLO), een database voor milieuzaken. De cijfers gaan tot 2017.

In de periode tot 2000 was de afname het sterkst. De oorzaken waren krimp van de veestapel, eiwitarm voer, afdekken van mestopslagen, emissiearm bemesten en emissiearme stallen. Emissiearm bemesten heeft het meeste effect gehad, volgens het CLO. Na 2000 werd de uitstoot minder snel teruggedrongen, ondanks extra maatregelen.

Nederland heeft Europese uitzonderingsstatus inzake NEC-plafond

In 2017 nam de uitstoot weer iets toe, als gevolg van hogere stikstofgehaltes in voer en mest van rundvee. De krimp van de veestapel in dat jaar kon dat niet compenseren.

Nederland overtrad mede hierdoor een in Europees verband afgesproken plafond van 128 miljoen kilo, het NEC-plafond, met 4 miljoen kilo. De landbouw is goed voor 114 miljoen kilo ammoniak in 2017. Nederland heeft een uitzonderingsstatus toegekend gekregen, zodat het niet in gebreke wordt gesteld in de EU.

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  prima artikel zelfs veel boeren weten dit niet denk ik
  iedere week zon inhoudelijk artikel zal goed zijn
  zoals stikstof normen duitsland/nederland aantal melkoeien in nederland e.t.c

 • Alco

  Als een koe minder uitstoot, had het ook minder stikstof opnemend voer gegeten.
  Opvanging door emissie arme maatregelen, komt toch wel op de één op andere manier wel weer boven water.

 • pinkeltje

  Toen hadden we nog zure regen. Dat is nu helemaal van de baan blijkbaar. Wat dat betreft hebben de diverse maatregelen goed gewerkt, als je tenminste nog weet wat je nog geloven moet. Toch een wonder dat er zoveel jaar later opeens grote problemen zijn in onze natuurgebieden die dan vooral door de veehouderij veroorzaakt zouden worden?

 • veldzicht

  Dat interesseert die linkse rakkers niets,wat je ook aandraagt de veestapel moet en zal veel kleiner moeten worden.Die natura 2000 gebieden moeten groter en met elkaar verbonden worden zo dat de dieren van Noord naar Zuid en van Oost naar West kunnen trekken en daar moeten die boeren niet voor in de weg zitten.Het mag dan even langer duren dan gepland maar die verwende keutels krijgen toch hun zin wel en met liegen en bedriegen bereik je veel.

 • Veldzicht, vergeet niet dat de VVD en het CDA het hele stikstofplan ook niet hebben verworpen.

 • Henk.visscher

  Johan Opewal schrijf eens een artikel over de meetpunten van RIVM, of die nu wel of niet kloppen en als het klopt wat Mesdag zegt dat het veel lager is , zou je dan nu kleine projecten die nu stilliggen weer doorkunnen laten gaan, of zelfs ook grote projecten, dan zouden wij voor de korte termijn de oplossing voor het stikstofprobleem in handen hebben.

 • Alco

  Visscher. De boerderij loopt aan het handje van het Lto en die op hun beurt weer aan het groene Wageningen.

 • boerderijidink

  <>
  Hoezo 60% reductie als het niet fatsoenlijk gemeten wordt.

 • kraats

  Die natuurgebiedjes saneren; terug naar hooguit 5 of 10 grote, meer niet.
  Natuur kun je niet dwingen, als die stikstofgevoelige plantjes niet beschermd worden en dus kapot gaan, is er niets aan de hand. Er komt wel weer nieuwe natuur, dat kan ook mooi zijn. Je kunt niet de hele bv-Nederland gijzelen door dit lul-verhaal. TERUGDRINGEN van al deze natura-2000 gebiedjes... Platzagen/rooien/schrappen
  ZEGT HET VOORT !!!

 • jan4072

  Ik vind het allemaal gegoochel met cijfers, show voor de buhne. Als de landbouw 14M ammoniak produceert en de rest van NL 14M ammoniak wat haalt het dan uit om de paar autos die nu 130kmh rijden naar 120kmh te brengen. Waar het druk is is de limiet nu al bijna overal 100kmh en waar het niet druk is helpt het ook niet want daar rijden dus bijna geen autos. Of zit mijn nuchter boerenverstand/logica mij weer dwars?

 • rderegt

  valt het niet op dat juist vanaf de jaren dat er meer natuurgebied komt, de uitstoot in landbouw omhoog gaat?!?

  ook een stukje net als @jan4072, een stukje logica en boerenverstand...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.