Home

Nieuws

Brexitmoeheid zorgt voor beperkte voorbereiding bedrijven

Bedrijven worden brexitmoe en zijn maar matig voorbereid op een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder akkoord (no-deal-brexit). Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister worden Nederlandse bedrijven brexitmoe door het steeds weer opnieuw uitstellen van de datum voor de brexit. Tegelijk blijken bedrijven maar beperkt voorbereid op een mogelijke brexit. Zelfs bedrijven die zelf denken goed voorbereid te zijn, hebben niet altijd volledig zicht op de onderlinge werkafspraken in hun bedrijf of de keten waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn, aldus de minister in de brief.

Hoewel de overheid faciliteert om bijvoorbeeld veterinaire keuringen (ook in het weekeinde) in te boeken of om een aanvraag te doen voor voorlopige in- en uitvoervergunningen, maakt het bedrijfsleven daarvan nauwelijks tot geen gebruik.

Geen inspectiepost voor alle soorten dieren

Voor de inspectie van broedeieren en eendagskuikens wordt nu gewerkt aan een inspectiepost. De NVWA en een aantal partijen uit het bedrijfsleven werken een plan uit dat goedkeuring moet krijgen van de Europese Commissie. Minister Schouten verwacht dat een specifieke inspectiepost voor broedeieren en eendagskuikens op tijd klaar kan zijn bij een no-deal-brexit.

Het is volgens de minister echter niet mogelijk een rendabele brede inspectiepost op te zetten voor alle soorten dieren. “Alles overziend concludeer ik dat met realisatie van de inspectieposten voor goederen en met de in voorbereiding zijnde inspectiepost voor broedeieren de importstromen met de grootste economische belangen voor Nederland bij een no-deal-brexit zijn afgedekt.”

Lees verder onder de foto

Bedrijven die zelf denken goed voorbereid te zijn, hebben niet altijd volledig zicht op de onderlinge werkafspraken in hun bedrijf of de keten waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn - Foto: ANP
Bedrijven die zelf denken goed voorbereid te zijn, hebben niet altijd volledig zicht op de onderlinge werkafspraken in hun bedrijf of de keten waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn - Foto: ANP

Geen levende dieren vanuit VK bij no-deal-brexit

Er zullen dus (behalve broedeieren en eendagskuikens) geen levende dieren via Nederlandse havens (Europoort Rotterdam, Vlaardingen, Hoek van Holland, IJmuiden of andere havens) vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland kunnen komen bij een no-deal-brexit.

Bij de export van voedingsmiddelen en landbouwproducten hangt veel af van de eisen die het Verenigd Koninkrijk stelt. Daarover bestaat veel onduidelijkheid, bovendien kunnen de eisen aan verandering onderhevig zijn. Het ministerie zegt in sommige gevallen een beroep te doen op de Britse autoriteiten om duidelijkheid te verschaffen.

Extra eisen aan beperkte groep zendingen

De minister zegt dat verschillende keuringsdiensten en de NVWA alles op alles zetten om de gevolgen van de brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven zo beperkt mogelijk te maken. Het ziet er nu naar uit dat het Verenigd Koninkrijk na een no-deal-brexit aan een beperkte groep zendingen extra eisen zal stellen.

100 extra voltijdsbanen bij NVWA voor dierenartsen

De NVWA heeft inmiddels berekend 143 extra voltijdbanen (fte) nodig te hebben om de extra werkzaamheden te kunnen bolwerken. Daarvan zijn ongeveer 100 voltijdsbanen voor dierenartsen, het merendeel voor de keuring bij export. Ruim dertig daarvan (22 dierenartsen uit de EU, 9 uit Nederland) kunnen op 31 oktober aan de slag.

Een tweede groep van 31 dierenartsen heeft de training en opleiding vanaf april volgend jaar afgerond. Een derde groep van 24 niet-Nederlandse dierenartsen is vanaf het najaar van 2020 inzetbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.