Logistiek dienstverlener Dailyfresh Logistics verzorgt naast het transport van levensmiddelen van en naar het Verenigd Koninkijk ook het administratieve traject. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Nieuwe Britse invoercontroles gaan tot €175 kosten

De Britse douane gaat voor de invoercontroles op producten van dierlijke of plantaardige herkomst uit de Europese Unie (EU) tot €175 per partij in rekening brengen. Deze fysieke controles zijn nodig vanwege Brexit en worden op 30 april van kracht.

De regering in Londen omschrijft de nieuwe controles als ´een belangrijke stap voor de bioveiligheid en ter voorkoming van het inslepen van ziekten´. Het Verenigd Koninkrijk heeft de fysieke controles tot nu toe steeds uitgesteld uit vrees voor verstoring van de voedselvoorziening, maar gaat de checks eind deze maand nu wel invoeren.

Sinds januari meer administratie

Voor alle producten van dierlijke en plantaardige producten gelden sinds januari al zwaardere administratieve eisen. Producten die een hoog risico vormen, worden vanaf eind deze maand altijd aan de grens gecontroleerd, andere producten steekproefsgewijs of bij het laagste risico helemaal niet.

De controles gaan rond de €35 per productsoort kosten, met een maximum voor vijf verschillende producten in één partij. Dat betekent dat een winkelier of handelaar die bijvoorbeeld verschillende soorten vlees, kaas, eieren of zuivel bij een leverancier in de EU bestelt, daarvoor €175 per keer moet betalen. De Britse foodwereld vreest dat de rekening uiteindelijk via hogere voedingsprijzen op het bordje van de consument komt.

William Bain, hoofd handelszaken bij de British Chambers of Commerce: “Dat er überhaupt kosten in rekening worden gebracht is hoogst teleurstellend. Dit is een mokerslag voor alle kleine en middelgrote importeurs en ook zorgwekkend voor winkeliers en horecabedrijven. De importeur zal de kosten hoe dan ook moeten doorberekenen, dus dat betekent hogere prijzen voor voeding.”

Beheer
WP Admin