Nieuwe Britse brexit-controles gaan in
Het Verenigd Koninkrijk voert per 31 januari de eerste fase van de grenscontroles op plantaardige en dierlijke producten uit de EU in.
Voor vlees en zuivel zijn gezondheidsverklaringen nodig, voor plantaardige producten is een fytosanitaire verklaring vereist. Producten die als hoog risico worden aangemerkt, worden aan de grens ook gecontroleerd.
De Europese Unie stelde dergelijke controles op Britse producten direct na het ingaan van brexit op 1 januari 2021 in. Het VK heeft dat echter tot vijf keer toe uitgesteld om verstoring van de voedselvoorziening te voorkomen. Het Border Target Operating Model is nu wel vanaf 31 januari wel van kracht geworden. Tot april geldt nog een beperkt model maar dan worden de controles en bijkomende administratieve vereisten volledig van kracht. Behalve de controles moeten exporteurs ook geregistreerd staan in een Britse database en veel partijen van te voren aanmelden.
Problemen voor export varkensvlees
Britse organisaties in de foodindustrie vrezen dat de aanvoer ernstig verstoord kan worden. “Dit hele systeem is gebaseerd op goederen die met een langzame boot uit China aankomen, niet voor voedingswaren die snel kunnen bederven en met korte, efficiënte ketens worden aangevoerd”, aldus directeur Karin Goodburn van de Chilled Food Association.
Goodburn wijst ook op het tekort aan veeartsen en andere deskundigen in de EU-landen die de vereiste certificaten moeten verstrekken. Dat kan vooral een probleem vormen voor de grote export van varkensvlees vanuit Nederland naar de Britse markt. Eerder al sprak ook de Nederlandse bloemenhandel zijn verontrusting uit over de mogelijke vertragingen.