Home

Nieuws

Geen enkele EU-haven voorbereid op vee-import uit VK

Geen enkele haven in West-Europa is op dit moment toegerust voor de import van levend vee uit het Verenigd Koninkrijk.

Dat stelt minister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Anne Weverling en Helma Lodders (VVD).

Opzetten van importkeurpunt

Er worden gesprekken gevoerd voor het opzetten van een importkeurpunt voor levende dieren in de Rotterdamse haven. De Europese Commissie heeft toegezegd de aanvraag voor zo’n keurpunt snel te behandelen. Als de aanvraag voor 15 februari is gedaan, zal de Europese Commissie uiterlijk 29 februari uitsluitsel geven.

Volgens de minister is er genoeg capaciteit voor de keuring en de opslag van bijvoorbeeld vlees en karkassen in Nederland.

Harde brexit uitgangspunt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat nog steeds uit van een zogenoemde harde brexit. Om de importcontroles te kunnen uitvoeren, worden 20 dierenartsen opgeleid. Daarnaast worden dierenartsen geworven en opgeleid voor de exportcertificering, daarvoor zijn 22 dierenartsen in opleiding. In april 2019 worden 36 niet-Nederlandse dierenartsen opgeleid, te beginnen met een taaltraining. Zij zijn volgend jaar april inzetbaar.

Zorg over voorbereiding

De minister heeft zorg over de voorbereiding van het bedrijfsleven op een brexit. Bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk handelen, moeten gebruik kunnen maken van de IT-systemen voor import- en exportcontroles (E-CertNL, eHerkenning en EKS). Bedrijven die tot het laatste moment wachten met het regelen van een aansluiting op de overheidssystemen lopen het risico dat zij pas later gebruik kunnen maken van de systemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.