Home

Nieuws 23 reacties

Onderzoek: vegetarisch dieet beter voor milieu

Slecht nieuws voor de veehouderij. Willen consumenten hun klimaatimpact verlagen dan kunnen ze dat het meest effectief doen door minder zuivel en vlees te eten.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschapsblad Science.

Het was de onderzoekers eigenlijk niet om uitspraken over consumentengedrag te doen. Wel wilden ze gedetailleerd alle milieuparameters onderzoeken van de belangrijkste voeding, van boerderij tot bord. Daarvoor analyseerden ze een gegevens van meer dan 40.000 boerderijen in 119 landen over de hele wereld. Ze concentreerden zich op de 40 producten die samen goed zijn voor 90% van de menselijke voeding, en analyseerden de volledige impact van de hele productieketen op het klimaat, watergebruik en lucht- en watervervuiling.

‘Wereldwijde landbouwareaal kan driekwart kleiner als de productie van vlees en zuivel gestopt zou worden’

Vlees en zuivel

Uit de analyse blijkt duidelijk dat vlees en zuivelproducten een veel grotere impact hebben dan plantaardige voeding. Het verschil zit vooral in de efficiëntie: vlees en zuivel leveren amper 18% van de calorieën en 37% van de eiwitten die door de mens geconsumeerd worden, maar gebruiken wel ruim 83% van de landbouwgrond en produceren 60% van de uitstoot van broeikasgassen.

Het wereldwijde landbouwareaal zou met driekwart kunnen afnemen als de productie van vlees en zuivel gestopt zou worden.

Grote verschillen

Een opvallende conclusie is ook dat de milieu-impact van een product enorm kan verschillen, afhankelijk van de producent en de manier waarop het geproduceerd is. De productie van 100 gram eiwit uit vlees met hoge impact stoot bijvoorbeeld 105 kilogram CO2 uit en neemt 370 vierkante meter land in. Dat is 12 en 50 keer meer dan het meest milieuvriendelijk geproduceerde vlees.

“Twee producten die er in de winkel hetzelfde uitzien kunnen een erg verschillende impact hebben op de planeet”, zegt hoofdauteur Joseph Poore van de School of Geography and Environment aan de Universiteit van Oxford. “We beseffen dat momenteel niet als we keuzes maken over wat we eten.”

Maar ook die grote verschillen binnen de productcategorie kunnen de kloof tussen dierlijk en plantaardig voedsel niet overbruggen: het meest milieuvriendelijk geproduceerde vlees blijft 6 keer schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld erwten en gebruikt 36 keer meer landoppervlakte.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Goed nieuws

Maar die grote interne verschillen bieden wel een groot potentieel voor verandering, zeggen de onderzoekers. Zo is in alle productcategorieën gemiddeld een kwart van de producenten verantwoordelijk voor meer dan de helft van de milieu-impact.

“De productie van voedsel creëert een immense druk op het milieu, en die is niet noodzakelijk een gevolg van onze noden”, zegt Poore. “De druk kan aanzienlijk verminderd worden door de manier te veranderen van hoe we ons voedsel produceren, en vooral wat we consumeren.”

De wetenschappers breken een lans voor technologische oplossingen in de landbouw. Maar ook die hebben hun limieten: zo heeft de meest milieuvriendelijk geproduceerde liter melk nog altijd een dubbel zo grote afdruk als een liter sojamelk.

Dieet

Veranderingen in het dieet hebben daardoor een veel groter potentieel, stellen de onderzoekers. Afhankelijk van de plaats waar je leeft, kan een overwegend plantaardig dieet de uitstoot van voeding tot 73% verminderen. Een meer veganistisch dieet is daardoor de beste ingreep om je impact op de planeet aarde te verminderen, stellen ze.

Laatste reacties

 • veelust

  Mijn vraag is gelijk, waar groeien die produkten van voor de menselijke produktie.
  Waarschijnlijk dierlijke mest, en waar komt dat vandaan. juist, bij de dieren. Men vergeet altijd dat de dieren niet alleen veels en zuivel produceren maar ook de onmisbare mest boordevol grondstoffen voor de produktie van menselijke voeders. Ook vergeet men dat bij veel van de van de menselijke voedings produkten veel afval vrijkomt wat ook door de dieren omgezet wordt naar voedingsprodukten voor de mens.

 • deB.


  Nogmaals, zonder mest, is de aarde binnen de kortste tijd naar de haaien.
  Maar zo ver denken de simpele zielen niet!
  Hypocriete vakantiegangers...

 • porky power

  wat een toeval dat er nu aandacht is voor dit rapport net nu er een goed scorend progamma op tv is waarin de boer positief naar voren komt gooien thieme en companen er gelijk een tegen offensief tegen in
  en zoals altijd heeft de boer het volgens hun weer gedaan
  ze vergeten nl ook nog even dat een groot gedeelte van alle gronden niet anders geschikt is als grasland

 • Eminem2010

  laatste anderhalve week is er op npo 2 vier programma's geweest tegen agrarische sector of het nu akkerbouw varkens koeien maakt niet uit is georganiseerd van bovenaf en niet tegen te vechten als simple boer.
  Gelukkig werkt de lto voorman voor mileu er fijn aan mee met een paar bio koeien en zegt dat het anders kan maar hij het al goed doet.

  Het is inderdaad zo dat een koe meer uitstoot als een sojaplant maar
  koe eet rest product van deze plant, koe eet restproduct van ons bier
  koe eet gras vanuit gebieden waar niks ander kan/wil groeien.

  is de koe weg zal de grond verloederen en als deze mensen echt wat om het milleu gaven dan hadden ze een eerlijk verhaal verteld

  Neem een plofkip minste water minste voer meeste dierlijke eiwit niet diervriendelijk maar wel milieu vriendelijke dus groen met een klein zwart randje.

 • deB.


  Van Dam en linkse consorten, doen goed hun werk om de veehouderij sector te bashen in de media!!
  Het stinkt harder dan op menig veehouderij bedrijf...

 • j.verstraten1

  Dieren produceren idd mest. En elke veehouder in Nederland weet precies hoeveel mest er per jaar op het bedrijf geproduceerd word. De meesten weten ook hoeveel grond ze nodig hebben bij zichzelf of bij anderen om die mest te plaatsen. Dan moet er meestal al kunstmest bij om het gewas te laten groeien. Maar heb je ook inzicht in hoeveel ha je nodig hebt om je dieren te voeden ( ruwvoer en krachtvoer? ) Je komt tot de conclusie dat we een giga tekort hebben om het zaakje rond te krijgen. Het grote lek zit in de mensenmest.

 • j te v

  Gisterenavond op de TV werd gemeld dat koeien Sojabonen eten, helaas weten ze blijkbaar bij de onderzoekers niet dat melkvee geen sojabonen eten, maar toevallig het afval van de plantaardige verwerking, namelijk Sojaschroot en Sojaschilfers.(Gevolgen van vegetarisch eten...)
  Bij alles wat je vegetarisch eet ontstaat er eerst afval voor dat de mens het plantaardige eindproduct kan eten, niet voor de mens geschikt, die de melkkoe mooi kan omzetten door zijn geweldige pens tot prachtige witte melk en klein deel vlees!!)
  Wat zou er een grote afval berg gaan ontstaan als er geen melkvee meer is en hoeveel duurder worden hierdoor de plantaardige producten als de reststromen een negatieve waarden hebben??
  Dit is maar een zeer klein deel dat al geheel verkeerd op de TV komt, hoe lossen we dit als agrarische sector op??

 • al vele decennia eet de mens melk en vlees, zonder dat loopt de boel vast. Dit verhaaltje kun je zo naast de margarine en eieren leggen. 25 jaar geleden werdt verkondigt dat margarine gezonder was dan roomboter, nu komt de waarheid uit. Elke dag een ei eten zou ook ongezond zijn, de oudste vrouw van Nederland gooide er elke dag 1 in de waterkoker en at die met smaak op.

 • hendruk

  Het grootste grondgebied wereldwijd is alleen geschikt voor grasteelt. Wie moet al dat gras gaan opvreten dan?
  Ik wordt zo moe van al dat nepnieuws. En het is een blamage dat een BOERENblad als de Boerderij hiermee komt aangekakt.
  Genoeg reden voor mij om het blad op te zeggen.

  Onderzoek eerst alle feiten alvorens iemand na te kakelen!

 • el

  De soja komt vooral uit noord en zuid Amerika, alles gmo en vaak bemest met vloeibare kunstmest! De plantresten blijven na het oogsten achter op het land en word ingewerkt voor het volgende gewas!@ veelust

 • bas123

  leuk weer een half verhaal van de boerderij. De onderzoekers hebben vast voor een gedeelte gelijk. Alleen er wordt net verteld wat wel en niet meegenomen wordt in de berekening. bijvoorbeeld het transport van de sojabonen vanuit Amerika wordt meegerekend alleen de soja eten de mensen op en het schroot (afval) krijgen de dieren. De varkens. kippen en de koeien krijgen de milieu belasting

 • Maas1

  We zijn de lijn dicht genaderd dat men de uitstoot in de vele vormen van de mens gaat vast leggen!!!

 • Gerrit Lammertink

  Het grootste probleem in de wereld is dat er teveel mensen zijn! Vegetarisch eten helpt het milieu echt niet maar lijdt tot meer gezondheidsproblemen door tekorten in de plantaardige voeding! Ook leidt het tot geestelijke afwijkingen!
  Kijk maar terug in de geschiedenis, de dictators met de raarste ideeen waren vegetariërs!

 • Mfb

  Feit is dat als de wereldbevolking zo door groeit er over pakweg 20/30 jaar niet meer genoeg voedsel geproduceerd kan worden als we op de huidige manier door gaan. Waar nu voedsel voor dieren verbouwd wordt kun je ook voedsel voor mensen verbouwen. Dit wil er bij ons veeboeren nog niet in maar als er echt een tekort aan voedsel is zal dat ook op de minder geschikte gronden eerder rendabel worden.
  En we zullen de kringloop verder moeten verbeteren. Dus ook de afvalstoffen van de mens moeten terug de kringloop in. Dit gebeurt al steeds meer maar kan nog veel beter. Uiteindelijk heb je dan op het laatst geen veehouderij meer nodig voor onze eigen voedselvoorziening. Al blijft het natuurlijk wel verrekte lekker!

 • Alco

  Ze zijn al zover van het padje dat de Schepping bekritiseerd wordt.
  @Verstraten. Juist. Het lek zit bij de mensenpoep.

 • Gat

  Mooi praten, de dierlijke producten weg haalde uit het voedselpakket, moet er enorm veel plantaardig voor terug. Dus landgebruik zal nog niet zoveel minder zijn. 50 ton mais voor veevoer of nog geen 4 ton sojabonen per ha. Daarbij bij meer akkerbouw, meer kans op ziektes, intensiever bouwplan. Meer ontstuimig weer. Ik denk dat we uiteindelijk zeker omdat we geen dierlijke mest hebben, minder over houden. Geen goed bemest gewas is eerder ziek.
  En soyabonen zijn net zo goed niet geschikt voor humane industrie, dus die afkeur moet wel meegenomen worden in het areaal. Idem bij alle akkerbouwgewas . Ik vrees dat plantaardig dan zelfs negatief uitkomt. Hoeveel voeraardappels hadden we afgelopen jaar niet, op me werk 0.5 cent gisteren nog vracht geleverd. Zonder dieren is dat wel extra landgebruik voor niks geweest

 • farmerbn

  Als sojamelk zo gunstig is, waarom zeiken die lui dan altijd over sojaschroot. Ze zien de sojateelt het liefst verdwijnen en nu lees ik dat het zo goed is. Soja is slecht als ze de boeren hun sojaschroot willen afpakken en soja is goed als ze de veehouderij weg willen doen. Slechte mensen.

 • Navolgende link laat juist zien dat de reductie van broeikasgassen in een vleesloze wereld slechts 2,6% bedraagt.

  <>

 • mtseshuis

  Wat een flut artikel waar weinig van klopt! Zeker weer iemand van de groene maffia met een grote geldbuidel gerammeld.

 • Btje

  Altijd mooi dat de de koe (landbouwdieren) de schuld krijgt.
  Onze schepper heeft de koe zelf gemaakt....en niet die vliegtuigen en andere zooi.

 • Spoor

  Mooi stuk uit onverwachte hoek. En wat een reacties.

 • Alco

  Ook Spoor bijster dunkt me!

 • farmerbn

  @ Spoor. Van mij mag iedereen veganist worden maar waarom doen veganisten hetzelfde als jehova getuigen? Waarom moet er steeds klantjes gewonnen worden? Wil je geen vlees eten dan eet je geen vlees maar drie kg noten per dag of zeven kg erwten. Let wel even op je kinderen want als die straks een slechte gezondheid krijgen door allerlei gebreksziekten dan zijn de rapen gaar. Geldt ook voor vrouwen die teweinig calcium binnenkrijgen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.