Home

Nieuws 18 reactieslaatste update:5 jun 2018

Noord-Brabant wil apk voor veestallen

De provincie lobbyt in Den Haag voor aanpassing agrarische wetgeving.

Een apk voor veestallen, sneller invoeren van nieuwe technieken (ook voor geur), schrappen van intern salderen en kleinere compartimenten in de meststoffenwet. Dat zijn de belangrijkste onderdelen in de Brabantse lobby richting Den Haag over agrarische wetgeving. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings noemt de maatregelen in een lobbypakket met gewenste maatregelen die ze naar de provinciale staten heeft gestuurd.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Interimwet veedichte gebieden

In een memo aan de Staten somt Spierings 10 maatregelen op om landelijk beleid te maken om maatregelen in veedichte gebieden beter af te kunnen dwingen. Dat moet een alternatief worden voor de ‘Interimwet veedichte gebieden’ die door het huidige kabinet is ingetrokken.

Best mogelijke technieken

Volgens een woordvoerder van Spierings is het nu bijvoorbeeld niet mogelijk om het inzetten van de zogenoemde best mogelijke technieken voor ammoniak en geur af te dwingen in veedichte gebieden. Volgens Spierings zijn het maatregelen die eerder al zijn besproken in het overleg van provincies (IPO).

Fijn stof

Andere maatregelen zijn onder meer strengere fijnstofeisen, ook voor biologische kippen, strengere generieke emissiereductie en invoering van het stalderingsprincipe.

ZLTO: onmogelijke eisen aan boeren

ZLTO wijst de ideeën van Spierings over aanscherpen van de agrarische wetgeving radicaal van de hand. Volgens de boerenorganisatie maakt Noord-Brabant er een gewoonte van om onhaalbare en onbetaalbare maatregelen te blijven stapelen op het erf van de individuele Brabantse boer. Door constant de spelregels te veranderen raakt het vertrouwen in de overheid zoek, stelt de belangenbehartiger. Ook werken deze maatregelen schaalvergroting in de hand, want kleine en middelgrote boerenbedrijven kunnen onmogelijk aan al deze maatregelen voldoen.

ZLTO zegt, net als de provincie, een voorstander van betere stallen met minder uitstoot te zijn. Maar niet in dit moordende tempo. ZLTO-bestuurder Janus Scheepers: “We roepen de provincie op te stoppen met het produceren van allerlei nieuwe regels, terwijl de grootste groep van onze veehouders nog aan het bijkomen is van het vorige pakket aan maatregelen. Voor veel van onze boeren zijn die maatregelen al niet haalbaar en uitvoerbaar.”

Laatste reacties

 • yep

  de best mogelijke technieken waren de biologische combi wassers, echter die worden nu weer vergruisd, leuk zo'n bbt, kun je echt op bouwen....
  je trekt gewoon een blik onderzoekers open, die hebben toch altijd gelijk en ze verzinnen weer een nieuw sprookje.
  wij moeten gewoon werken voor de onze centjes! Het komt ons niet aangewaaid!

 • apk eerst die ammoniak meetpunten maar eens

 • bankivahoen

  Of apk eerst eens politici die hun eigen geloof verkondigen en willens en weten alles erbij zoeken om de sectoren te elimineren.

 • besterd1

  Spierings en van den Hout gaan voor hun boerenuitroeibeleid steun zoeken in den Haag. Daar zullen ze toch niet intrappen.

 • wienbemelmans

  wat een stel ellendelingen hebben wij toch die ons vertellen wat we moeten doen.
  ze rusten niet voor dat ze de boeren het land hebben uit ge jaagd,

 • ghsmale

  Het lijkt wel carnaval

 • koestal

  De stallen zo vol mogelijk ,in Brabant

 • info36

  Bij de industrie normaal? Komt zij wel eens op een industrieterrein in Brabant. Volgens mij niet. Ik wel, grotere stank en troep kun je daar niet hebben. Is ook algemeen bekend. Zij heeft alleen maar haat op alles wat met landbouw te maken heeft en de meesten op het provinciehuis in Den Bosch. Liegen en bedriegen om hun doelstellingen te bereiken. Compleet geschift.

 • Firma Vellenga

  Alleen voor Brabant? ja, ja volgend jaar voor heel Nederland.

 • info36

  Overigens loost de industrie meer dan 5 maal zoveel als de landbouw op het oppervlaktewater met name gevaarlijke stoffen. Daar is mevrouw ook niet mee bekend zeker? Mevrouw de landbouwhater.

 • John*

  heel de verordering van brabant kan de prullenbak als het niet landelijk ingevoerd of gesteund wordt,, ik ben echt benieuwd naar de uitslag van de rechtzaken.

 • F. Hoeks

  en het vliegverkeer rond Eindhoven?

 • 8911077012

  kippen terug op de battery is minder fijn stof

 • hollandagri

  apk is helemaal geen bevoegdheid provincie. laat ze zich in brabant hard maken voor apk metingen en berekeningen incl internationale wetenschappelijke preview

 • Vhouder

  ze willen geen apk voor vestallen ze willen geen veestallen

 • mtseshuis

  Boeren uitroei beleid, zielenpoten, terwijl juist bekend werd dat industrie totaal gevrijwaard bleef van N-emissie controles.... Te triest voor woorden, en maar promoten dat vliegveld Eindhoven, zal fris ruiken en lekker stil zijn daar...

 • dre v Helmond

  Johan van den Hout en Annemarie Spierings maken de Brabantse boer kapot en zorgen voor schaalvergroting van de blijvers.
  Schaalvergroting houd je niet tegen maar in Brabant gaat het snel en de koeien jaag je weg .

 • Cvdo

  Het hedendaagse landbouwbeleid heeft als basis het naoorlogse marshallplan en daaropvolgend o.a. de WIR opdat we nooit meer honger zouden hebben.....
  Heb het punt bereikt dat het opruimen van de agrarische sector me niet hard genoeg kan gaan zodat ik het nog mee mag maken dat de burger aan m'n deur staat te schooien voor voedsel...

  Kunnen half glas melk van me krijgen,....voor de rest zeik ik m vol......

  De maatschappij verdient niet beter.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.