Home

Nieuws 7 reacties

Automatisering NVWA kost € 59 miljoen extra

De automatisering van de NVWA kost ruim 2,5 keer zo veel als vooraf ingeschat.

De begrootte kosten van € 36 miljoen worden overschreden met een bedrag van € 59 miljoen. De kosten voor de periode van 2014 tot en met 2021 worden nu begroot op € 95 miljoen. Dat blijkt uit een brief van minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

NVWA krijgt er jaarlijks € 25 miljoen bij

De extra kosten kunnen worden opgevangen binnen de begroting van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die van dit kabinet jaarlijks €25 miljoen extra krijgt om het toezicht te versterken. Dat geld was onder andere bestemd voor de automatisering en voor de aanstelling van extra inspecteurs. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Risicogericht werken

Het vernieuwde automatiseringssysteem moet informatie die bij inspecties en controles wordt verzameld beter ordenen en beschikbaar maken. Het systeem vormt de basis voor risicogericht werken, waarbij controles en inspecties vooral gericht zijn op bedrijven met de grootste kans op overtredingen.

Andere financiële risico’s kunnen oplopen tot € 22 miljoen

Ook op andere terreinen dan automatisering loopt de NVWA financiële risico’s, die kunnen oplopen tot € 22 miljoen. De minister bekijkt samen met de NVWA hoe reëel die risico’s zijn, of de kosten ook daadwerkelijk gemaakt moeten worden en hoe de omvang daarvan kan worden verkleind.

Project duurt langer dan verwacht

De ontwikkeling van de ICT bij de NVWA neemt ook meer tijd in beslag dan aanvankelijk de bedoeling was. Het project zal niet in 2020 worden afgerond, maar op zijn vroegst na 2021.

In 2017 bleek al dat de automatiseringskosten niet binnen de begroting bleven. Toen moest het ministerie al een extra bedrag van € 16 miljoen uittrekken voor de invoering het het nieuwe ICT-systeem, onder andere voor de opleiding van medewerkers.

Laatste reacties

 • putten

  het lijkt de belasting dienst wel.

 • Flepke

  Men kun de naam beter veranderen in Blunder & Blunder Pesterijen

 • Zuperboer

  Opheffen en geld onder de boeren verdelen.

 • farmerbn

  Hoe kan zoiets nu 95 miljoen euro kosten? Bij een hoog uurloon van 180 euro per uur worden dan bijna 530.000 uren gemaakt.

 • .....

  Mw Schouten zal binnenkort wel op hoge toon een persconferentie organiseren om deze FRAUDE toe te lichten

 • ENDE902

  We kunnen wel commentaar hebben over deze extra kosten voor automatisering, maar zo simpel is het niet om met automatiseerders tot fatsoenlijke afspraken te komen. Als jij met je wensenlijstje komt over hetgeen je geregeld wilt hebben is alles mogelijk. In de praktijk hebben de automatiseerders echter jouw werkwijze niet geheel door en krijg je programma's waar je niet mee uit de voeten kan. Op dat moment begint de teller te lopen, want je wilt toch dat je mensen goed kunnen werken en ben je dus geheel overgeleverd aan de softwareboys.
  Ik hoop hiermee aan te geven dat het voor de overheidsinstellingen echt niet makkelijk is om met deze mensen tot goed werkende systemen te komen, want op een gegeven ogenblik ben je geheel afhankelijk de automatiseerders en staan ook de overheidsinstellingen gewoon met de rug tegen de muur.

 • farmerbn

  Allemaal leuk maar 530.000 uren in 7 jaar betekent dat je met zo'n 50 mensen fulltime eraan kunt werken. 50!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.