Home

Nieuws 7 reacties

Combiluchtwasser zakt voor examen

Combiluchtwassers halen veel minder stank en ammoniak uit stallucht dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van de overheid.

Het kabinet wil daarom nieuwe stallen met deze luchtwassers een veel hogere geuremissie toekennen. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gisteren bekend in een brief aan de Kamer.

Van geurstoffen halen de combiluchtwassers niet 81% maar slechts 40% uit de lucht, concludeert Van Veldhoven uit het onderzoek. Voor ammoniak is de nu gemeten reductie 59% in plaats van de verwachte 85%.

Uitbreiding of nieuwbouw lastiger

Nederland telt 2.400 luchtwassers, vooral op varkenshouderijen, en vooral in Brabant, Gelderland en Limburg. De helft daarvan is combiluchtwasser, de rest zijn zogeheten enkelvoudige luchtwassers. Die laatste presteren wel volgens verwachting.

Volgens de staatssecretaris werkt de combiluchtwasser niet beter dan de enkelvoudige. Ze wil daarom de reductiepercentages van beide typen aan elkaar gelijk stellen. Dat betekent in de praktijk een fors lagere reductienorm voor combiluchtwassers. Veehouders die voor een uitbreiding of nieuwbouw staan, krijgen daarmee te maken.

Vervangingsinvestering onder oude norm

Voor bedrijven met een vergunning verandert er in eerste instantie niets. Datzelfde geldt voor bedrijven die vervangingsinvesteringen willen doen waarbij de geurbelasting en het aantal dieren niet toenemen. Bij bedrijfsuitbreiding krijgen zij wel te maken met een lagere reductiefactor. Deze bedrijven komen volgens de staatssecretaris niet op slot te zitten, maar komen wel eerder boven de geurnorm.

Veehouders die voor een uitbreiding of nieuwbouw staan, krijgen te maken met een fors lagere reductienorm voor combiluchtwassers. - Foto: Bart Nijs
Veehouders die voor een uitbreiding of nieuwbouw staan, krijgen te maken met een fors lagere reductienorm voor combiluchtwassers. - Foto: Bart Nijs

Van Veldhoven wil met de gemeentes en provincies om tafel om te bespreken wat er moet gebeuren met lopende vergunningaanvragen. Ook moet besproken worden hoe de geurbelasting omlaag kan. Die is immers in veel gevallen hoger dan verwacht en toegezegd aan omwonenden van veehouderijen. Hiervoor wordt nog voor de zomer een speciale commissie in het leven geroepen.

POV verontrust over uitkomsten

De Producenten Organisatie Varkenshouderij laat weten zeer verontrust te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. Voorzitter Ingrid Jansen zegt in een persbericht de verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen. De POV wil samen met de betrokkenen op zoek naar de oorzaak van de tegenvallende resultaten.

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Laatste reacties

 • John*

  om te beginnen kunnen al nieuwe geureisen uit de plannen.. die zijn gebaseerd op de best beschikbare technieken... nu deze niet haalbaar zijn hoeven de geurnormen ook niet naar beneden.

 • koestal

  Ze hebben in Wageningen blijkbaar een goede neus

 • a.van.hoof1

  Onze biologische combiwasser is onlangs nog gemeten door de gemeente en deze komt tot een ammoniakreductie van ruim 90 %. Geur is niet gemeten maar wij en ook onze buurt ruiken hem nooit.

 • Jan-Zonderland

  Zo'n verhaal 'stinkt". De boeren waren de regering weer een slag voor door overall weer netjes aan te voldoen. Wat nu ? Regel een onderzoekje wat voor velerlei uitleg vatbaar is en hoogst onbetrouwbare resultaten geeft ( hoe in de vrede kun je ooit een reduktie van geur vaststellen, dat is zo'n subjectief ding) en pak de voor jou (staatssecretaris) meest gunstige resultaten en sla daar de boeren maar weer mee om de oren. We zullen ze klein krijgen, goedschiks of kwaadschiks.

 • John*

  als je het onderzoek leest is de variatie groot..

 • Duurzaamagro

  Jan-Z: slap geklep. geur bestaat gewoon uit deeltjes (odour units), de geuremissie kun je dus gewoon 'tellen'. Dat kan niet bij 'geurbeleving' of geurhinder. Die is subjectief, dus om daar wat zinnigs over te zeggen, moet je een enquete groot genoeg maken. Natuurlijk moet je in die enquete niet te direct vragen naar de hinder, want anders krijg je sociaal-wenselijke antwoorden.

 • duurzaam agro???
  volgens me weet U echt niet hoe de geur beoordeelt word.............
  wij hebben eens meegedaan met een onderzoek in 2010/2011 naar geuremissie in varkensstallen
  de geur word beoordeelt door een panel van 6 personen//
  deze mogen dan ruiken/
  geen deeltjes tellend.....................

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.