Home

Nieuws

Groentehandelaar vangt bot in zaak renteswap

De rechtbank in Amsterdam stelt een groentehandelsbedrijf in het ongelijk in een rechtszaak tegen Fortis (nu ABN Amro) over de financiële renteconstructie renteswap.

De rechter houdt daarbij rekening met de grootte van het bedrijf, waardoor voldoende professionaliteit aanwezig zou moeten zijn over complexe financiële producten.

‘Bank adviseerde niet goed rond renteswap’

Het handelsbedrijf stelt namelijk dat de bank tekortgeschoten is door een renteswap te adviseren. Bij een renteswap betaalt de leningnemer een vaste rente aan de bank, die op haar beurt de Euribor-rente over de renteswap aan de lener betaalt. Met het product dekt een bedrijf zich in tegen een stijgende rente.

De rente daalde, waardoor bedrijven in de problemen kwamen. Als de swap een negatieve waarde aanneemt, moeten ondernemers soms extra zekerheden bieden aan de bank.

Als de risico’s vooraf uitgelegd waren, zou het bedrijf er niet op ingegaan zijn. De risico’s en negatieve effecten bleven in de advisering onderbelicht, stelt het handelsbedrijf.

De risico’s en negatieve effecten van renteswaps bleven in de advisering onderbelicht, stelt het handelsbedrijf.

Lening van € 6 miljoen

Het gaat om de voorwaarden van de hypothecaire lening van ruim € 6 miljoen op basis van euriborrente met opslag. Bij een stijgende rente boven de 4,5% zou een nieuwe financiële afspraak gemaakt worden om een renteplafond in te stellen.

Een renteswap is daarbij een verkeerd financieel product gebleken, stelt het handelsbedrijf. Dat liet onderzoeken hoe andere renteproducten zouden zijn uitgepakt voor het bedrijf.

Rechter: gewoon bancair risico

De rechter oordeelt echter dat het om een gewoon bancair risico gaat dat het handelsbedrijf in de jaren na de overeenkomst met de renteswap niet meer profiteerde van de lage euriborrente.

Over de risico’s van de renteswap oordeelt de rechter dat die te dragen zijn door het handelsbedrijf. Uit de uitspraak blijkt dat de renteswap een negatieve waarde ontwikkelde die nooit boven de € 1 miljoen is uitgekomen.

Over de risico’s van de renteswap oordeelt de rechter dat die te dragen zijn door het handelsbedrijf. Uit de uitspraak blijkt dat de renteswap een negatieve waarde ontwikkelde die nooit boven de € 1 miljoen is uitgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.