Nat weer bemoeilijkt het rooien van aardappelen. De beschikbaarheid en prijzen van bepaalde producten worden al beïnvloed door extreme droogte en neerslag. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

ABN Amro: klimaat groeiend risico Nederlandse voedingsindustrie

Klimaatverandering daagt de Nederlandse voedingsindustrie uit: prijsschommelingen en grondstoftekorten nopen tot strategische aanpassingen.

Klimaatverandering vormt een groeiend probleem voor de Nederlandse voedingsindustrie. Prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van grondstoffen zullen als gevolg van weersextremen steeds vaker veranderen, zodat bedrijven hun inkoop beter moeten spreiden, stellen onderzoekers van ABN Amro.

Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven kopen wereldwijd jaarlijks voor ruim € 30 miljard aan agrarische producten in. Van deze grondstoffen komt 30 tot 40% uit landen buiten de Europese Unie die gevoelig zijn voor klimaatverandering.

Extreem weer

Extreme droogte of regenval heeft nu al effect op de beschikbaarheid en prijzen van sommige producten. Zo werd olijfolie vorig jaar ineens veel duurder door droogte in Spanje. Verder ging de prijs van jalapeñopepers omhoog door watertekorten in Mexico en leidden extreme weersomstandigheden in India tot flink hogere suikerprijzen.

Sommige producten zijn afkomstig uit slechts een beperkt aantal landen, waardoor het risico ontstaat dat ze ineens niet meer geleverd kunnen worden. Vanille komt met name uit Madagaskar, kokosolie uit Maleisië en cashewnoten uit Vietnam. De laatste jaren stegen de prijzen van plantaardige oliën sterk, mede door mislukte oogsten in Canada en Indonesië en de oorlog in Oekraïne, waar het grootste deel van de zonnebloemolie vandaan komt.

Klimaatimpact op kwetsbare landbouw

Landen in Afrika en Zuid-Azië zijn het kwetsbaarst voor klimaatverandering. Zo zal ongeveer 40% van het land dat nu in Afrika wordt gebruikt voor maïsteelt door klimaatverandering niet langer geschikt zijn, stellen de onderzoekers. Het tijdig inspelen op deze risico’s kan volgens hen ook concurrentievoordelen opleveren. “Afnemers zoals supermarkten zullen voedingsmiddelenproducenten namelijk steeds vaker gaan beoordelen op leveringszekerheid, consistente kwaliteit en milieuprestaties.”

Reacties

  1. Voedseltekorten zijn een zegen voor boeren. Klimaatverandering kunnen extra tekorten geven en is daardoor ook geen probleem. Lekker aso maar zo is het wel.

    1. Het punt is dat de overheden ons van alles proberen aan te praten maar dat de werkelijkheid heel anders blijkt te zijn. In Climate : The Movie wordt daar uitgebreid aandacht aan gegeven. Wat extra warmte en wat extra CO2 is voor boeren juist een voordeel en geen nadeel! Een aantal jaren terug werden we onder druk gezet om een experimentele gentherapie te ondergaan die “veilig en effectief” zou zijn. Nu weten we al een hele tijd dat deze behandeling niet veilig en ook niet effectief was. In de VS bijvoorbeeld zijn er naar schatting 160.000 doden en 4.000.000 arbeidsongeschikten door deze behandelingen En nog steeds zijn deze gen behandelingen niet alleen niet verboden maar worden ze nog steeds actief gepusht ! Als je niet voor jezelf durft, kunt of mag nadenken wordt je gegarrandeerd een oor aangenaaid!

Beheer
WP Admin