Vezelhennepoogst. Frankrijk is in Europa de veruit de grootste producent van vezelgewassen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

ABN Amro ziet grote kansen voor hennep en vlas

Er zijn grote kansen voor biobased bouwmaterialen gemaakt van hennep en vlas. Opschaling is nodig om de teelt en verwerking economisch rendabel te maken. Als biobased bouwen doorbreekt, is Nederland te klein om genoeg te kunnen verbouwen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van ABN Amro.

Overschakelen op biobased bouwmaterialen is nodig om zowel de akkerbouw als de huizenbouw te verduurzamen, stellen de onderzoekers. Een hectare van deze gewassen legt per jaar 9 à 10 ton CO2 voor lange tijd vast. Omdat ze niet een heel intensieve bewerking vragen, sparen ze bovendien de bodem van akkerbouwpercelen. Tegelijk bespaart de bouw op het gebruik van andere materialen, zoals steenwol, waarvan de productie met veel CO2-uitstoot gepaard gaat.

Teelt en gebruik zijn nu nog maar zeer bescheiden. Nederland telt 2.000 hectare vlas en 1.700 hectare vezelhennep. De omzet in de biobased bouwmaterialen is rond € 50 miljoen, waarvan een deel in het buitenland wordt gerealiseerd, aldus het rapport. Uit een enquête in de bouwwereld blijkt dat bouwers sceptisch zijn over de kwaliteit van biobased bouwmaterialen. Certificering is nodig om het vertrouwen te vergroten, denken de onderzoekers. Ze denken bovendien dat afzetkanalen in de textiel- en auto-industrie nodig zijn naast de huizenbouw.

‘Import nodig’

De potentiële afzetmarkt is enorm. Tot 2030 moeten in Nederland 900.000 woningen gebouwd worden, waarvan een kleine 400.000 eengezinswoningen. Voor elk daarvan is een halve hectare vezelgewas nodig bij gebruik van biobased bouwmaterialen. Bij geleidelijke groei tot 2030 zou in dat jaar maar liefst 160.000 hectare nodig zijn. Dat lukt niet in Nederland, zien de onderzoekers. Er is juist grote concurrentie op de akker. Import uit buurlanden zal daarom nodig zijn.

Geen lisdodde

De onderzoekers zien weinig heil in nieuwe teelten als lisdodde, miscanthus (olifantsgras) en zonnekroon. Daar is nog nauwelijks markt voor. De mogelijkheid om lisdodde te verwaarden is beperkt, omdat maar een klein deel van de plant geschikt is voor verwerking. Het bruikbare deel kent bovendien nog maar weinig toepassingen. Miscanthus noemen ze in theorie veelbelovend maar ook daarvoor ontbreekt nog de marktstructuur voor grootschalige verwerking. Vlas en hennep hebben die wel.

Reacties

  1. Ik krijg steeds meer het idee, dat al de mensen die ons via hun Goede Ideeën aan bio based producten willen hebben gebrek aan realiteit hebben. De halve Veenkoloniën staan vol met biobased gewassen (hennep, zetmeelaardappelen, suikerbieten) een deel van deze producten verdwijnen in de industrie als grondstoffen voor autoś (plaatwerk), biobrandstof of lijmen.etc. Maar niet voor voedseldoeleinden. De rest is nodig voor menselijk voedsel en daar wensen de dames en heren in Den Haag / Wageningen nog een aanslag op te doen voor natuur, woning bouw, infrasructuur en bouwmaterialen en andere industrieële verwerking.
    Volgens mij ontbreekt bij deze mensen het Boeren Verstand, dat zegt “Je kunt maar één rug uit een varken snijden”.

  2. tot 2030 900000huizen bouwen hoeveel bouw grond is daar voor nodig
    helaas geen hectaris meer voor vezel gewas
    grond is al meer als bezet voor voedsel?!?!?!?!?!?!?!?!?!

Beheer
WP Admin