Home

Nieuws

‘GS dwingt geitenhouders in gesloten stalsystemen’

Geitenhouders zijn ongerust over de duurzame veehouderijplannen van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant. Ze worden door GS verplicht tot gesloten stalsystemen, terwijl die er voor melkgeiten niet zijn.

“We zijn heel ongerust over de duurzame veehouderijplannen van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant, dat is absoluut niet goed voor onze sector. Het tast het idee dat wij voorstaan met de sector enorm aan. We moeten een kant op die we niet op willen en niet goed vinden”, zegt Jeannette van de Ven, voorzitter LTO-vakgroep melkgeitenhouderij. Ze reageert hiermee op de plannen van Gedeputeerde Staten (GS) om te komen tot een duurzame veehouderij.

Om de ammoniakuitstoot terug te dringen, heeft GS besloten dat niet allen melkvee, maar ook de geitenhouderij per direct onder de stikstofverordening komt te vallen. Nieuwe stallen moeten voldoen aan de emissiebeperkingen die ook gelden voor de varkenshouderij. Daarnaast zullen uitbreidende geitenhouders moeten ‘stalderen’, een oude bestaande stal afbreken om nieuwbouw mogelijk te maken. Hierbij moet 10% meer afgebroken worden dan er herbouwd wordt. Deze week praten de statenleden over het voorstel van GS. Op 7 juli neemt Provinciale Staten een beslissing.

Geitenhouders overvallen

De geitensector voelt zich overvallen door de ideeën van GS. Dat het tot nu toe, een kleine week nadat de plannen van GS naar buiten kwamen, redelijk stil bleef vanuit de geitenhouderijhoek is volgens Van de Ven wel te verklaren. “Ik denk dat er nog veel geitenhouders zijn die de reikwijdte van de plannen niet kunnen of willen overzien. Ze realiseren zich de gevolgen gewoon nog niet. Velen zitten nog midden in de lammertijd en hebben helemaal geen tijd gehad zich hierin in te verdiepen. Het moet allemaal nog indalen.”

Gesloten stalsystemen

Volgens Van de Ven verplicht GS de sector om hun visie op het houden van geiten helemaal los te laten. “We worden door GS eigenlijk verplicht om onze dieren in gesloten stalsystemen te houden, terwijl we juist voor transparantie zijn en onze dieren in open stallen willen houden. Dat stuit vele geitenhouders enorm tegen de borst. We staan bovendien ook voor het dilemma dat we helemaal niet kunnen voldoen aan die eisen. Er zijn namelijk helemaal geen goedgekeurde gesloten stalsystemen voor melkgeiten.”

Behalve de richting waarin de GS-plannen de geitenhouderij drukt staan er ook inconsequenties in de voorstellen volgens de melkgeitenaanvoerdster. “Waarom wel een uitzondering gemaakt voor het houden van kalveren op stro terwijl dat niet zo is voor geiten op stro? Dat begrijp ik niet, dat moet GS maar eens uitleggen.”

Gebruik maken van inspreektijd

Of er veel geitenhouders door de Brabantse plannen echt in de problemen komen, kan Van de Ven niet zeggen, daarvoor zijn de voorstellen nog te vers.

Tijdens een bijeenkomst op vrijdag 23 juni op het provinciehuis in Den Bosch, waar de GS-plannen besproken worden, zal namens de geitenhouders gebruik gemaakt worden van de inspreektijd. “We willen de Brabantse politici overtuigen van de enorme problemen die deze voorstellen voor ons hebben. Waarbij het verplicht naar een gesloten huisvestigingssysteem misschien wel het allergrootste probleem is. Van de gedachte daaraan kunnen geitenhouders echt wanhopig worden.”

Foto

  • Volgens Jeannette van de Ven kunnen geitenhouders niet aan de GS-eisen voldoen.

    Volgens Jeannette van de Ven kunnen geitenhouders niet aan de GS-eisen voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.