Leeke en Renate Bouwens wonen in Gendt (Gld.) samen met hun zoontje Hein. Renate is hoogzwanger tijdens het interview. Ze runnen in vennootschap een melkgeitenhouderij. - Foto's: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

‘Zij is de stabiele basis, zodat ik kan ondernemen’

Wonen en werken op hetzelfde erf. Wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Leeke en Renate Bouwens vertellen wat dat voor hen betekent. Leeke wil altijd groter, Renate remt hem daarin af. Hij wil best naar het buitenland, zij vond verhuizen van Brabant naar Gelderland al een hele stap.

Foto: 2

Leeke

“Mijn ouders stopten eind jaren negentig met pijn in het hart hun varkenshouderij. Ze zeiden tegen mij: ‘Jongen, word maar geen boer.’ Ze hebben mij altijd gestimuleerd om door te leren. Tijdens mijn studie ben ik bij een geitenboer in Rosmalen, waar ik eerder stage liep, blijven werken. Mijn verwachting was dat de vraag naar geitenzuivel zou gaan stijgen. Ik heb toen in Heeswijk-Dinther een bedrijf gehuurd om zelf te gaan boeren met geiten. Daar heb ik Renate ontmoet.

Mijn ouders, Renate en ik zijn uiteindelijk op het oorspronkelijke ouderlijke bedrijf in de loodsen waar eerst een caravanstalling was, een melkgeitenbedrijf begonnen. De eerste tijd woonden we samen met mijn ouders hier. Dat was voor Renate wel even wennen.

Het lijkt romantisch zo samen op de boerderij, maar dat is het niet altijd. Privé en zakelijk lopen erg door elkaar

De charme van een boerderij is dat je het samen doet. Renate helpt mij heel erg, maar remt mij ook af. Ik ben altijd aan het dromen over meer en beter. Ik wil bij de besten horen en ben daarom ambitieus en veeleisend. Renate heeft dat veel minder. Voor mijn gevoel staan we nu stil, omdat er een slot op de sector zit. Aan de andere kant hebben we wel een heel mooi bedrijf opgebouwd. Ik realiseer mij nu ook dat als je veel opbouwt, je ook veel hebt om te verliezen. Daarin opent Renate wel mijn ogen. Soms als ik naar een programma op televisie kijk over boeren in Frankrijk, begint het weer te kriebelen.

Foto: 3

‘Privé en zakelijk lopen altijd door elkaar’

Wedden op één paard vind ik niet slim, daarom wil ik ook graag dingen buiten de geiten om doen. We hebben geïnvesteerd in een appartement in Winterberg en een aantal jaar geleden ruim 1.900 zonnepanelen op de stallen gelegd.

We zijn heel verschillend en daarom gaat het juist zo goed. Het lijkt romantisch zo samen op de boerderij, maar dat is het niet altijd. Privé en zakelijk lopen erg door elkaar. Mijn vader, die helaas is overleden, en ik waren juist precies hetzelfde. We hadden meer inhoudelijke discussies. Dat mis ik. Vroeger ging het altijd over geiten en trekkers. Nu gaat het ook over andere dingen.

Renate draait het gezin en het huishouden. Ze is verantwoordelijk voor de opfok van de lammeren en als ik er niet ben, is zij het eerste aanspreekpunt. Deze stabiele basis geeft mij rust en vrijheid om te ondernemen.”


Foto: 4

Renate

“Er is hier altijd reuring. Een vriendengroep, die hier een carnavalswagen aan het bouwen is, of stagiaires die koffie komen drinken. Ik moest er wel langzaam een beetje ingroeien hoor, maar nu vind ik het heel gezellig. Ik ben niet van boeren komaf en werkte in de kinderopvang. Toch heb ik heel bewust gekozen om in het bedrijf te gaan. Het geeft mij veel rust om hier te werken. Als we samenwerken, voel ik mij het gelukkigst.

Met twee gezinnen op één terrein wonen, vond ik in het begin wel lastig. Je hebt minder privacy. Nu we in het ouderlijk huis wonen, de boel hebben geschilderd en andere meubels hebben, heb ik niet meer het gevoel dat ik op de bank zit in het huis van Leeke’s ouders. Ik ben met open armen ontvangen in de vriendengroep hier en heb ook eigen vriendinnen gemaakt waarmee ik los van Leeke leuke dingen onderneem. Ook doe ik aan volleybal.

Leeke is een echte ondernemer. Hij wil altijd maar meer en groter

Leeke is een echte ondernemer. Hij wil altijd maar meer en groter. Soms heeft hij het over boeren in het buitenland of het starten van een neventak. Ik ben meer tevreden met wat we nu hebben. Verhuizen van Brabant naar hier was voor mij al best een stap, dat wil ik niet nog een keer.

Foto: 5

‘Ik leer nog iedere dag bij’

Ik houd mij bezig met de opfok en de financiën. Ik ben daarin echt een groentje en leer nog iedere dag bij. Leeke geeft mij veel feedback, daar is hij heel erg goed in. Soms is hij wel wat te kritisch. Hij moet ook de dingen laten horen die wel goed gaan. In die zin zijn we niet elkaars sparringpartner, maar dat is niet erg. Ik wil wel dat hij me op de hoogte houdt over investeringen.

Ik vind het heel waardevol om zo te kunnen wonen en leven en vind het fijn dat je elkaar de hele dag door zoveel ziet. Verder ben ik een echte huismus. We vinden het allebei leuk om ’s avonds samen een spelletje te doen of een stuk te fietsen bij mooi weer.

Een avondje op de bank, daar is Leeke niet zo van. Hij gaat liever naar een studieclub of drinkt een biertje in de kroeg met vrienden. Mijn belangrijkste doel in het leven is een goede moeder zijn. Daar haal ik heel veel plezier uit. Als het aan mij ligt komt de tafel hier in de keuken vol te zitten.”

Bekijk de video over het melkgeitenbedrijf van Leeke en Renate Bouwens

Beheer
WP Admin