Home

Nieuws

‘Neonicotinoïden in drinkwater in VS’

Er is voor het eerst een neonicotinoïde gevonden in drinkwater in de Verenigde Staten.

Maar de verontreiniging is zeer klein. Het onderzoek is uitgevoerd door de University of Iowa en de US Geological Survey, meldt de Washington Post.

In EU neonicotinoïden verboden

In de EU en diverse landen elders in de wereld zijn neonicotinoïden sinds een aantal jaren verboden om insecten mee te bestrijden, omdat ze giftig zouden zijn voor bijen. In 2015 onderzocht de US Geological Survey watermonsters uit oppervlaktewater, verspreid over de VS. In ruim de helft van de monsters werden resten van neonicotinoïden gevonden.

Leidingwater onderzocht

De US Geological Survey heeft daarna samen met de University of Iowa leidingwater onderzocht. De monsters zijn genomen van tappunten op de campus van de universiteit en in Iowa City. Dat is een kleine stad midden in agrarisch gebied, waar de insecticiden worden toegepast. De gehaltes varieerden van 0,24 tot 57,3 nanogram per liter water (delen per biljoen). De resultaten zijn gepubliceerd in de Environmental Science & Technology Letters.

‘De gehaltes zijn zeer laag. Maar of ze schadelijk zijn voor mensen weten we eigenlijk niet’.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat neonicotinoïden in drinkwater zijn gevonden in de VS. Gregory LeFevre, milieudeskundige van de universiteit en één van de auteurs van het artikel, vindt de vondst belangrijk maar niet alarmerend, zegt hij tegen de Washington Post. “De gehaltes zijn zeer laag. Maar of ze schadelijk zijn voor mensen weten we eigenlijk niet. Het milieubureau (EPA) heeft geen maximale normen bepaald voor neonicotinoïden in drinkwater.”

Of registreer je om te kunnen reageren.