Onder andere via het GLB wil de Europese Commissie geld vrijmaken voor bescherming bijen. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

EU wil bijen beschermen en gaat met GLB-geld boeren betrekken

De Europese Commissie heeft nieuwe regels bedacht om de bijen verder te beschermen. Er komen ‘ecoducten’ voor bijen, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet naar beneden en er moet meer leefruimte voor de bij komen in de stad.

“Volledige ecosystemen kunnen in elkaar storten als we niet ingrijpen”, zei EU-commissaris Virginijus Sinkevičius tijdens de presentatie van zijn plan. Hij heeft het over een nachtmerriescenario dat voorkomen moet worden. En dus presenteerde hij een nieuw plan. In 2030 moet de bijenstand weer floreren.

Om te beginnen wil de Europese Commissie de habitats, de natuurlijke leefgebieden van de bijen, beter gaan beschermen. Daarvoor gaat de Commissie die leefgebieden tegen 2025 goed in kaart brengen.

Groenere steden voor bescherming bijen

De Commissie werkt samen met de lidstaten aan een netwerk dat al deze habitats via ecologische corridors met elkaar moet gaan verbinden. Deze ‘ecoducten’ van planten tussen de verschillende habitats, noemt de Europese Commissie in haar eigen jargon ’buzz lines’. Daarbij wil de Commissie ook meer groen in steden gaan promoten.

Geld via Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wil de Europese Commissie ook meer geld vrijmaken voor boeren die ‘bestuiversvriendelijke’ landbouwmethoden gebruiken. In het verlengde daarvan wil de Commissie ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen terugdringen. Dit staat al in de plannen voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ven, een korte vraag: ben je nu nergens voor maar overal tegen, wil jij nooit eens zelfs maar meedenken over een redelijk alternatief (nee geen D66 maar even anders) Er zijn voldoende resistente aardappelrassen tegen fytoftora ik teel Texla zonder problemen, zeer goede opbrengst , maar als je niet de intense hebt om te veranderen, dan veranderd er nooit iets.

  2. het is geen 15miljard agrarische productie!!!!
    het is 15 miljard voedsel productie wat dan 60 % duurder wordt
    als consument dit mee gaat betalen???? en accepteren????? dat er jaren komen dat bepaalde producten niet in het schap liggen !!!!!
    om dat er mis oogsten komen!!!!
    gaat land bouw weer schoffelen
    en mis oogsten accepteren voor schimmels die land bouw niet kan onder drukken
    maar bedenk wel dat er jaren komen zonder aardappels !!!!! dus geen friet in plaats van dure friet!!!!

Beheer
WP Admin