Home

Nieuws 7 reacties

Tientallen Friese boeren verdacht van mestfraude

Het milieuteam van de politie in Noord-Nederland heeft donderdag in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en onder leiding van het Functioneel Parket een huiszoeking verricht, in een woning in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Dat meldt de politie. De huiszoeking was in verband met een vermoeden van mestfraude. De woning is van de vermoedelijke verdachte, een 56-jarige inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel. Bij deze huiszoeking zijn meerdere computers en administratie in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Uit een NVWA-onderzoek is naar voren gekomen dat verschillende boeren in Friesland gefraudeerd hebben met hun mestboekhouding en daarmee de Meststoffenwet hebben overtreden. Tientallen betrokken boeren krijgen hiervoor naheffingen opgelegd, aldus de NVWA. In het kader van dit onderzoek is er op 25 januari ook al een huiszoeking geweest in twee woningen in de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân.

Valse vervoersbewijzen en facturen

Alles wijst erop dat de verdachte uit Tytsjerksteradiel vermoedelijk een regisserende/bemiddelende rol speelde bij de mestfraude, zowel wat betreft grondgebruik als transport. De man wordt ervan verdacht dat hij, al dan niet gezamenlijk met betrokken boeren, vervoersbewijzen voor mesttransporten en mogelijk ook de bijbehorende facturen valselijk opmaakte.

Daarnaast wordt hij ervan verdacht valse mesttransportmeldingen bij RVO te hebben gedaan. Het onderzoek heeft betrekking op de jaren 2014 en 2015.

Laatste reacties

 • frl

  Ik heb dat boerfraudeboer transport nooit begrepen, dan werk je papieren handel ook in de hand.

 • Bennie Stevelink

  Het laat zien hoezeer de situatie in Friesland is veranderd. In de tachtiger jaren kon je in sommige delen van Friesland grond kopen voor 10.000 gulden per ha terwijl het in oost en zuid Nederland meer dan 80.000 gulden per ha koste. Ze hadden in die tijd meer grond dan vee dus grond was goedkoop en mestafzet was geen probleem.
  In aanloop naar afschaffing van het melkquotum werd er massaal uitgebreid. De veedichtheid nam toe, de grondprijs steeg tot meer dan €40.000 per ha en mestafzet was voor het eerst een probleem. En daarmee kwam ook de verleiding tot fraude waar we eerdere jaren in zuid en oost Nederland al ervaring mee hebben opgedaan.
  Als de Friezen nu ook nog carnaval invoeren zijn ze geheel gelijk aan oost en zuid Nederland.

 • Attie

  Bennie, dan had je toen beter naar Friesland kunnen gaan, en had je nu ruim 200 hectare. Kun je ook wel zonder derogatie. (En carnaval)

 • s c de boer

  Prins bennie den eerste, alaaf

 • landboer

  Fraude met mest heeft niks met een mestoverschot in Friesland te maken Bennie, we herinneren ons allemaal Niels Lentjes die grote hoeveelheden zwarte mest uit Brabant naar Friesland bracht ,dat had er eerder mee te maken dat ze voor hun gevoel een tekort aan mest hadden.(spreek uit ervaring ,hij had me toen ook bijna omgepraat)

 • Farmer4life2

  Vooral EN erg veel betalen voor mestafzet EN je pal getal achteruit zien hollen maakt dat je zulke bewegingen maakt....

 • el

  Heeft Friesland de zelfde regels als Nederland?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.