Foto: Ton Kastermans Fotografie AlgemeenNieuws

Tientallen Friese boeren verdacht van mestfraude

Het milieuteam van de politie in Noord-Nederland heeft donderdag in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en onder leiding van het Functioneel Parket een huiszoeking verricht, in een woning in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Dat meldt de politie. De huiszoeking was in verband met een vermoeden van mestfraude. De woning is van de vermoedelijke verdachte, een 56-jarige inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel. Bij deze huiszoeking zijn meerdere computers en administratie in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Uit een NVWA-onderzoek is naar voren gekomen dat verschillende boeren in Friesland gefraudeerd hebben met hun mestboekhouding en daarmee de Meststoffenwet hebben overtreden. Tientallen betrokken boeren krijgen hiervoor naheffingen opgelegd, aldus de NVWA. In het kader van dit onderzoek is er op 25 januari ook al een huiszoeking geweest in twee woningen in de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân.

Valse vervoersbewijzen en facturen

Alles wijst erop dat de verdachte uit Tytsjerksteradiel vermoedelijk een regisserende/bemiddelende rol speelde bij de mestfraude, zowel wat betreft grondgebruik als transport. De man wordt ervan verdacht dat hij, al dan niet gezamenlijk met betrokken boeren, vervoersbewijzen voor mesttransporten en mogelijk ook de bijbehorende facturen valselijk opmaakte.

Daarnaast wordt hij ervan verdacht valse mesttransportmeldingen bij RVO te hebben gedaan. Het onderzoek heeft betrekking op de jaren 2014 en 2015.

Beheer
WP Admin