Home

Nieuws 8 reacties

Onderzoek Wakker Dier: dichte veewagen in strijd met wet

Het transport van dieren in dichte veewagens is volgens Wakker Dier vaak in strijd met de wet.

Dat blijkt volgens de dierenwelzijnsorganisatie uit een net gepubliceerd onderzoek van Eyes on Animals dat in opdracht van Wakker Dier is uitgevoerd.

Dier in veewagen niet goed bereikbaar

De onderzoekers stellen dat het transport van varkens, schapen en kalveren in moderne veewagens vaak niet aan de wettelijke eisen voldoet. Zo zouden alle dieren tijdens transport goed bereikbaar moeten zijn, zodat ze gecontroleerd en verzorgd kunnen worden. Dat is vaak niet het geval. Dichte veewagens beschikken wel over inspectieluiken, maar die zijn klein en bieden daardoor geen toegang tot de wagen. Hierdoor kunnen controleurs alleen de wagen in via de laadklep. Dat is moeilijk en gevaarlijk, stelt Wakker Dier, en daarom doen controleurs dat maar weinig.

Dichte veewagens beschikken wel over inspectieluiken, maar die zijn klein en bieden daardoor geen toegang tot de wagen

Als voorbeeld van mogelijke bereikbaarheidsproblemen haalt Wakker Dier een ongeluk aan met een Deense veewagen in 2016 op de Duitse snelweg. Die veewagen kantelde en door gebrek aan toegangsdeuren en inspectieluiken konden politieagenten niets doen voor de varkens.

Brandbrief naar NVWA

Wakker Dier vraagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een brandbrief om de wet beter te handhaven en erop toe te zien dat ook dichte veewagens goede toegang tot de dieren bieden.

De NVWA vindt op zijn beurt dat de transportsector moet zorgen dat veetransporten voldoen aan de eisen. “Onze inspecteurs bevestigen het beeld van Wakker Dier”, zegt een woordvoerder. “Maar het is aan de transporteurs om het probleem op te lossen. Wij als NVWA zien daarop toe. Treedt er geen verbetering op, bijvoorbeeld door camera’s in de wagens, dan kunnen wij boetes uitdelen of transporten weigeren.”

Problemen bij warme dagen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent dat er zich problemen voordoen. “Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij hele warme dagen zorgt dat voor problemen”, zegt een woordvoerder van TLN. Dat probleem kan volgens hem worden opgelost door betere logistieke planning.

Bleker woest op Wakker Dier

Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier. “Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen.” Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht. “Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diarree en minder luchtwegproblemen bij de dieren.”

Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer ‘de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren”.

Laatste reacties

 • JKr

  Dieren zijn belangrijker dan mensen voor deze clubs. Maar als ze dit schrijven stappen ze net uit hun eigen dikke SUV auto want de bus of trein kennen deze mensen niet. Ik zou zeggen begin hier eens mee dat iedereen kan zitten in de bus of trein. Als er een ongeluk is met bus of trein moet de brandweer er bijkomen om mensen te bevrijden. De NVWA moet zulke opmerkingen negeren en vragen ontwikkel eens een vrachtwagen zoals jullie het willen op jullie kosten kijken wij of we er wat mee doen.

 • Marco22

  De luikjes bunt te klein. Dan past hun filmcamera er niet door. Dan koop stakkerdier toch een kleinere, net nog een hoop geld gekregen van de postcodeoplichterij. Of is het geld alweer opgegaan in de nieuwe nepvlees-slagerij van de Partij voor domme druiloren.

 • Lvaneijk

  160000 koeien naar de slacht.. daar hore we ze niet over.

 • WGeverink

  Ventilatoren zijn juist een uitkomst als een vrachtauto stil komt te staan door bv motor pech. Als ik hier op een warme zomerdag met een vracht varkens onderweg ben naar het slachthuis hoef ik voor niemand te stoppen als dat het welzijn van mijn varkens in gevaar brengt. Dus niet voor de politie, inspecteurs of de DOT met hun weegschaal. Over de andere kant weten deze instanties ook dat ze op warme dagen geen vrachtauto's met vee stil zetten. Inspecteurs zien de varkens wel als ze bij de slachterij uit de vrachtwagen komen.

 • farmerbn

  De dierenmaffia weet dat open vrachtwagens weerstand oproept bij mensen die in de wagens kunnen kijken en die beesten zien. Mensen krijgen meteen medelijden en worden hierdoor een beetje fan van de maffia en mischien ook wel donateur. Dat is de reden dat ze open wagens willen en niks anders.

 • koestal

  Het is ook nooit goed,de ambtenaren weten altijd wel wat te vinden ,wat niet klopt !

 • verzekering

  Het is altijd hetzelfde met Wakker Dier , stemming maken enz.
  Als Boerderij moet je jezelf niet lenen voor dit soort publicaties.
  Jullie geven ze hiermee een platform. Niet doen !
  Laat ze aanspreken wie ze willen, maar publiceer hier niets over.
  Laat ze dat op papier maar uitvechten met instanties.
  Ik heb m'n deelname aan de Postcodeloterij stopgezet toen ik hoorde dat er geld ging naar die extremisten. Moeten er meer doen !

 • wienbemelmans

  zielige mensen gewoon negeren laat ze lullen.zij wilden toch dichte wagens .
  maar wat de transporteurs ook doen ze blijven toch mekkeren Thieme en Ouwerhand wakkerdier en allemaal krijgen ze geld zo blijven ze ook van alles
  zoeken ze moeten niks meer krijgen dan droogt het vanzelf op.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.