Home

Nieuws

Handelsoorlog Rusland-Turkije dreigt

Turkije heeft de import van landbouwproducten uit Rusland de facto gesloten.

Turkije heeft Rusland geschrapt van een lijst met landen die heffingsvrij mogen leveren. In de praktijk betekent dit dat ‘preventieve’, torenhoge importtarieven tot 130% gelden. Het Turkse besluit lijkt politiek gemotiveerd, want van sanitaire of fytosanitaire problemen is geen sprake.

Rusland exporteert vooral tarwe, mais en zonnebloemolie naar Turkije. Voor Russische tarwe is Turkije na Egypte de belangrijkste exportbestemming. Er staan op jaarbasis miljarden op het spel. De feitelijke importstop geldt vanaf 15 maart. Schepen die voor die datum zijn ingeklaard, worden geaccepteerd, aldus de Russische Graan Unie, wat de schade moeilijk maakt in te schatten.

De vice-voorzitter van de Russische Graan Unie, Alexander Korbut, zegt tegen persbureau TASS dat de Russen probleemloos nieuwe markten kan vinden. Het schrappen van Rusland van de importlijst volgt op Russische beschuldigingen dat de Turkse overheid de eigen meelindustrie subsidieert en richting het kopen van graan in Arabische en Centraal-Aziatische landen stuurt.

Groentenconflict gaande

Een direct verband is niet gelegd, maar Turkije klaagt al enige tijd luidruchtig over het trage tempo van onderhandelingen met Rusland over de levering van groenten, zoals tomaten. Rusland sloot in augustus 2014 eerder de grenzen voor groenten uit de EU en Turkije hoopt te profiteren. Maar vooralsnog is de Russische voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor minder snel dan verwacht bereid het importregime voor Turkije te versoepelen.

Oekraïne kan profiteren van handelskwestie

De handelskwestie wordt nu bediscussieerd door de Russische en Turkse ambassadeurs van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een land dat kan profiteren van het weren van de Russen, is Rusland’s rivaal Oekraïne. De handelsrelatie van Rusland en Turkije kwam al eerder onder druk te staan toen Turkije een Russisch vliegtuig neerschoot. Het vliegtuig bombardeerde rebellen in Syrië, maar zou kort in het Turkse luchtruim zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.