Home

Nieuws 5 reacties

BMF: versplinterd veehouderijbeleid volstaat niet meer

De Brabantse Milieufederatie (BMF) en de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) concluderen dat versplinterd beleid gericht op technologische oplossingen voor de intensieve veehouderij niet meer volstaat om de volksgezondheid rondom veehouderij te beschermen.

“In de loop der jaren is een ondoorzichtig stelsel van wetten, voorschriften en vergunningen ingevoerd, waarbij de leefbaarheid op het platteland en de volksgezondheid veelal zijn bedolven onder het economisch belang van de veehouderij”, aldus de organisaties. Ze pleiten voor nieuw, totaal omvattend beleid, met aandacht voor de risico’s voor de volksgezondheid, natuur en milieu, de leefbaarheid van het platteland, de hoge veedichtheid in dichtbevolkte gebieden en de risico’s voor diergezondheid en voedselveiligheid.

Voor boeren die stoppen als gevolg van het nieuwe beleid moet sociaal flankerend beleid worden ontwikkeld, vindt BMF. “Tegelijk zijn betere ontwikkelingskansen nodig voor grondgebonden vormen van veehouderij, zodat overblijvende boeren meer perspectief krijgen.”

Rapport over volksgezondheid en veehouderij

BMF neemt haar standpunt in bij de presentatie van haar rapport over volksgezondheid en veehouderij (pdf, 3,09 MB), dat vrijdag werd aangeboden aan Gedeputeerde en Provinciale Staten van Noord-Brabant. In het rapport heeft arts Mariken Ruiter een literatuurstudie gedaan naar de informatie die bekend is over het effect van de veehouderij op de volksgezondheid.

'Veehouderij heeft veel nadelige effecten voor de volksgezondheid'

Ruiter concludeert in het rapport dat de veehouderij veel nadelige effecten heeft voor de volksgezondheid. Zo stelt ze dat door de uitstoot van ammoniak en fijnstof, de veehouderij hoogstwaarschijnlijk bijdraagt aan een groot deel van de sterfte door luchtvervuiling in het hele land. In het onderzoek, wordt een opsomming gemaakt van de effecten van fijnstof, geur, zoönosen en antibioticagebruik, op de volksgezondheid.

Ook de effecten van de veehouderij op natuur en milieu en bijvoorbeeld de verkeersveiligheid worden genoemd. Positieve effecten van de veehouderij op de volksgezondheid worden niet genoemd.

Laatste reacties

 • John*

  90% van de tijd hebben we westen wind. Als we eens oosten wind hebben waait het niet hard. De intensieve veehouderij is geconcentreerd in het oosten van het land. Beetje voorbarige conclusie om te roepen dat de intensieve veehouderij dan invloed heeft op de sterfte in het hele land.. volgens mij vinden ze het steeds moeilijker te verkroppen dat met technische maatregelen de uitstoot nihil is en door management de gezondheids statussen op de bedrijven uitmuntent zijn waardoor de hele antibiotica / mrsa discussie gedaan is.

 • koestal

  Ze trapt natuurlijk weer graag tegen boeren aan en noemt opvallend genoeg niet het verkeer,dat zorgt ook voor een grote hoeveelheid fijnstof en uitlaatgassen,ja weer lekker selectief gekakel

 • Hogman1

  Ik ben geen arts maar heb ook een literatuurstudie gedaan.
  Artikelen van V focus gelezen
  conclusie Marike Ruiter moet nog maar even wat meer tijd aan literatuurstudie besteden

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Persoonlijke aanvallen en verwijzingen dragen niets bij aan de discussie. Daarom is de vorige reactie verwijderd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.